Merkez Bankası'nın 21 Temmuz'da açıklayacağı faiz kararı piyasalar tarafından yakından izleniyor.

AA Finans'ın beklenti anketine katılan ekonomistler, Para Politikası Kurulu'nun yılın ilk 6 ayında olduğu gibi politika faizini yüzde 14 seviyesinde sabit bırakmasını beklediklerine dair görüş bildirdi.

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB), geçen yılın son 4 toplantısında faizde toplam 500 baz puan indirime gittikten sonra, bu yılın ilk 6 toplantısında bir değişiklik yapmadı.

TCMB Para Politikası Kurulu (PPK) toplantısına ilişkin AA Finans'ın beklenti anketine katılan ekonomistlerin tamamı, bir hafta vadeli repo ihale faiz oranının (politika faizi) yüzde 14'te sabit bırakılacağını tahmin ediyor.

ORTAK GÖRÜŞ: PAS GEÇİLECEK

AA Finans'ın 21 Haziran Perşembe günü gerçekleştirilecek PPK toplantısına yönelik piyasa beklenti anketine katılan 11 ekonomistin yanı sıra, Bloomberg HT Araştırma Birimi'nin Temmuz TCMB faiz kararı beklenti anketine katılan 17 kurumun medyan beklentisi de politika faizinin yüzde 14 seviyesinde sabit bırakılacağı yönünde.

TCMB’nin bir sonraki hamlesinin ne yönde ve hangi ay gelebileceğine dair soruya katılım sağlayan 8 kurumdan üçü Temmuz 2023’te, diğer iki kurumdan biri Mart 2023 ve diğeri Ekim 2022’de faiz artırımı beklerken, faiz indirimi tahmininde bulunan 3 kurumdan biri 2022 bitimine değin, biri Ağustos 2022 ve biri de Mart 2023 tarihlerinde faiz indirim adımı beklentisini paylaştı.