Kaynağı meçhul para girişi, başka bir ifadeyle bavullarla getirilen paralar Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek döneminde de rekor kırmaya devam ediyor.

Merkez Bankası’nın (TCMB) 2024 yılı temmuz ayına dair ödemeler dengesi verileri kayıt dışı döviz girişini ele verdi.

ÜÇ AYDA 5,8 MİLYAR DOLAR KAYNAĞI MEÇHUL PARA GİRDİ

Mayısta 4,1 milyar dolar, haziranda 498 milyon dolar ve temmuzda 1,2 milyar dolar olmak üzere üç ayda toplam 5,8 milyar dolar kaynağı meçhul para girdi. 2023 yılının kasım ayından bu yana net hata noksan kalemi yeni bir rekor kırdı.

İhracat ve turizm gibi kayıtlı kalemlerin haricinde bavulla gelen 5,8 milyar dolar cari açığın finansmanında kullanıldı. Mayıs ayında yüksek faiz için gelen (Carry trade) paranın bir kısmının kaynağı meçhul olması manidar bulundu.

2022 yılında cari açığın yarısına tekabül eden 24,5 milyar dolar bavulla gelmişti.

Net hata ve noksan kaleminde gösterilen esrarengiz paraların tutarı 2022 yılının ocak-ağustos döneminde ise 28,3 milyar doları bulmuştu.

Merkez Bankası (TCMB) ile Türkiye İstatistik Kurumu’nun (TÜİK) formül değişikliğine gitmişti. Formül değişikliği ile olduğundan daha düşük gösterilse de 24,2 milyar dolar Cumhuriyet tarihinin en yüksek net hata ve noksanı oldu.

Söz konusu kalemde en yüksek meblağ 2018 yılında 21,3 milyar dolar olarak kayıtlara geçmişti.

Bavulla gelen doların yine rekor kırdığına işaret eden TCMB’nin eski baş iktisatçısı Prof. Dr. Hakan Kara, “Bu kadar dış açık verip yabancı yatırım da alamadığımız halde neden döviz rezervlerimiz tükenmiyor diye merak ediyorsanız cevabı net hata noksanda.” ifadelerini kullanmıştı.