YEREL

Mersin’de 14 Mayıs sonrasında neler oluyor?

Abone Ol

Haber: Elif Kurttaş

 

Birçok yerde olduğu gibi Mersin’de de 2. tur heyecanı azalmış olsa da devam ediyor. İlk seçimden hemen önce, özellikle CHP’nin Mersin genelinde belediyelere sahip oluşu sürecin daha da merak edilmesini sağlarken kozmopolitlik her sonucun mümkün olduğunu gösteriyordu.

Milletvekili ve cumhurbaşkanlığı seçimi, tüm bu atmosfer içerisinde Mersin’in kritik bir seçim bölgesi olduğunu hatırlatırken, gelen sonuçlar ise beklendiği gibi oldu ve kimseyi de şaşırtmadı.

13 milletvekili kontenjanı olan Mersin’de CHP ve AKP başa oynarken, MHP , Yeşil Sol ve İYİ Parti’de ortaya azımsanmayacak sonuçlar çıkardı denebilir. Yüzde 30,89 oyla birinci parti olan CHP 5 vekil çıkarırken, ardından gelen ve yüzde 24, 96 oy oranına ulaşan AKP, ikinci parti olarak 4 vekil çıkarmayı garantiledi. Burada önemli yarışlardan biri de son dönemde hakkında fezleke bulunan CHP’li ve Tarsuslu milletvekili Ali Mahir Başarır ile AKP’nin Mersin birinci sıra adayı Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati arasında yaşandı.

Öte yandan Yeşil Sol Parti’nin Mersin’de öteden beri var olan toplumsal karşılığı da partinin milletvekili çıkarmasına yetti ve iki milletvekili meclise girmiş oldu. Bu noktada alınan Mersin’de üçüncü parti olarak aldığı yüzde 13,3’lük oy oranı seçime Yeşil Sol Parti listelerinden giren HDP’nin 2018 seçimlerine göredeğişim içinde olduğunu göstermiş oldu. Buna CHP’nin oylarının da 2018’e göre AKP’yi aştığını eklersek Mersin’in değişken yapısının ne denli önemli olduğu görülebilir. Buna MHP’nin toplumsal tabanının güçlü olmasına karşın aldığı oy ve çıkardığı vekil sayısının (2den 1’e düştü) azaldığını da eklemek gerekir.

 

2018 Mersin milletvekili seçim sonuçları

2023 Mersin milletvekili seçim sonuçları

Tabloya göre, CHP’nin yükselişte olup AKP’yi geçtiği görülürken, Yeşil Sol Parti’nin (HDP) yüzde 3’lük bir erime yaşadığı görülmektedir.  Buna İYİ Parti’nin yükselişteki durumu da ilave edilmelidir. Bu durumun son dönem yaşanan toplumsal çalkantılar, deprem ve ekonomik durum vb. Birçok faktörle ilişkisi de aşikardır.

Öte yandan CHP’nin Muharrem İnce’yi cumhurbaşkanı adayı olarak gösterdiği 2018 ile Kılıçdaroğlu’nun aday olduğu dönemdeki sandık sonuçları ve adaylar arasındaki farklar da değerlendirilmelidir.

Her na kadar adaylar daha çok çeşitlilik gösterip siyasi güç olarak farklı kesimlerin adayları olarak öne çıksalar da ve 2018’deki siyasal durumlar farklı olsa da CHP adayının 2023 seçimlerindeki küçümsenemeyecek üstünlüğü bu seçimde Mersin’de dikkat çekmektedir.

 

2018 Mersin cumhurbaşkanı seçim sonuçları

 

 

2023 Mersin cumhurbaşkanı seçim sonuçları

“MERSİN’DEKİ  SİYASİ ATMOSFER CANLILIĞINI KORUYOR”

 

Mersin ve ilçelerindeki siyasi atmosfer 2.turun verdiği heyecanı biraz olsun yitirmiş gözükse de bunun temelinde hem 2.turlara alışkın olmayan bir toplum yapısı hem de seçimlerden yorulmuş bir ülkenin olduğunu söylemek gerekli. Bu durum Mersin’e özgü olmamakla birlikte AKP karşıtlığının oldukça fazla olduğu bir coğrafya Mersin.

Bunun her ne kadar oya pek de yansımamış olduğu fark edilse de toplumsal muhalefet olarak Mersin’de laikliğe duyarlı, yoksul ve emekçi kesimler göz çarpıyor. Arap, Kürt ve Türk emekçilerin yan yana yer aldığı bu coğrafya, her türlü siyasal sonucun gebe olduğunu ve sürprizler içeren bir kent yapısında bulunduğunu gösteren bir pozisyonda yer alıyor.

Öte yandan seçimlerde vekil adayları çıkartarak oy talep eden ve Mersin’deki toplumsal tabanı ve görünürlüğü artış gösteren ve fakat oy potansiyeli az olan sol-sosyalist partiler de Mersin’de faaliyetlerini sürdürüyor. Bunlardan bir tanesi olan TKP (Türkiye Komünist Partisi), vekil seçimlerinde aldığı az oy oranına rağmen cumhurbaşkanlığı seçimlerinde Erdoğan’ın gitmesi için Kemal Kılıçdaroğlu’na oy veren partilerden birisi.

14 Mayıs seçimleri sonrasında Mersin’de oluşan yeni siyasal ortam hakkında dokuz8Haber’e açıklamalarda bulunan ve 2. turda da Kılıçdaroğlu’na oy çağrısı yapan TKP Mersin İl Örgütü, Erdoğan karşıtlığının toplumsal bir karşılığı olduğunu ve bunun örgütlenmesi gerektiğini açıklıyor.

 

“İLK KEZ AKP’NİN YENİLEBİLECEĞİ DÜŞÜNÜLÜYORDU”

Mersin İl Örgütü’nden dokuz8Haber’e açıklamada bulunan yöneticiler seçime günler kala Mersin’in siyasal atmosferini  yorumladı.

Mersin’de yüksek umudun yerini 14 Mayıs gecesi umutsuzluğa terk ettiğini söyleyen TKP’li yönetici, bu durumu yaratan koşulların ilkesiz siyaset ve genel örgütsüz hal olarak gördüklerini anlattı:

“14 Mayıs öncesi Mersin'deki emekçilerde genel bir umut hali mevcuttu. İlk defa AKP'nin yenilebileceği düşüncesi yaygındı. Kiminle konuşsak ‘bu iş bitti’ gözüyle bakıyorlardı. Ancak 14 Mayıs akşamı ile birlikte bu mevcut siyasal durum yerini kısa sürse de umutsuzluk ve bıkkınlığa bıraktı. Millet İttifakı’nı oluşturan partilere, özellikle DEVA ve Gelecek partisine dair öfke hissedildiğini söyleyebiliriz. Ayrıca ilkesiz siyaset temas ettiğimiz emekçiler nezdinde öfke yaratmış durumda. Sandıkların korunması ve oylara sahip çıkılması konusunda ise daha çok insanın sorumluluk alması ve çaba göstermesi gerektiğini düşünüyoruz”

 

Öte yandan CHP’nin de çalışmalarının aralıksız sürdüğü kentte müşahit çalışmaları ve seçim gezileri yeniden hız kazanmış durumda. Bu bağlamda şehrin daha politik olduğu ve son siyasi gelişmelerle ve yeni ortaklık açıklamalarıyla birlikte yeni bir tempo kazandığı söylenebilir. Ancak şehirde yine en büyük belirleyenlerden birisinin HDP (Yeşil Sol Parti) kitlesi olduğunu aktarmak gerekiyor. Bu anlamda onların da kjapsandığı bir siyasi propaganda çalışmasının 2. tur için anahtar olabileceği bir veri. Ancak son gelişmelerle (Özdağ-Oğan olayı) bunun nereye evrileceğini seçim gecesi anlayabilmek mümkün olacak.

BAŞARIR: “2. TURDA KAZANACAĞIMIZI DÜŞÜNÜYORUZ”

 

CHP’nin çıkardığı 5 milletvekilinden biri olan ve meclise birinci sıradan giren Avukat Ali Mahir Başarır, çalışmalarını Mersin ve özellikle de memleketi Tarsus’ta kimi köy ziyaretleriyle sürdürüyor.

Başarır, yaptığı açıklamalarda, Mersin’e deprem sonrasında göç eden depremzede yurttaşların oylarını verirken daha dikkatli davranmalarını ve gerekirse kendilerine gerekli desteği ve özeni vermeyen siyasetçilere ceza kesmenin önemli olduğunu hatırlatıyor.

Başarır, bu seçimlerde 2018’e göre yükseldiklerini ve birinci parti olduklarını hatırlatırken, cumhurbaşkanlığı seçimlerinin 2. turu için umutlarının bulunduğunu ve çalışmalarını hız kesmeden devam ettiğini vurguladı.

KOCAMAZ: “BU UCUBE TEK ADAM SİSTEMİ DEĞİŞMELİ”

Öte yandan eski Tarsus ve Mersin Belediye Başkanı, İYİ Parti GİK üyesi Burhanettin Kocamaz da Mersin’de İYİ Parti birinci sıradan seçilen siyasetçilerden birisi. Kocamaz, son dönemde özellikle basın, radyo ve ilçe teşkilatları ziyaretleri yapıyor ve 28 Mayıs değerlendirmelerinde bulunuyor.

Yaptığı açıklamalarda Mersin’de bekledikleri oyu alamadıklarını vurgulayan Kocamaz, 28 Mayıs için ise şunları aktarıyor:

28 Mayısta bu ucube tek adam sistemini değiştirmek için gayretlerimizi sürdürmek mecburiyetindeyiz”

Yaptığı açıklamalarda Sinan Oğan’ın ilk turda aldığı oyların Millet İttifakı adayı Kılıçdaroğlu’na geçeceğini de iddia eden Kocamaz, 28 Mayıs’taki seçimden ümitli olduğunu, sandığa gitmeyen 8,5 milyon insanın yarısını dahi sandığa götürebilmeleri halinde seçimi kazanacaklarına inandığını söyledi. Kocamaz, sadece Mersinlileri değil, tüm seçmenleri sandığa davet ettiklerini yeniden vurguladı.

Seçim 2023 Yerel Medya Koordinasyonu