YEREL

Mersin’de seçim atmosferi: Mersin için Tarsus’un etkisi büyük olacak

Abone Ol

Haber Analiz: Elif Kurttaş

Mersin, son dönemde ciddi anlamda göç alan bir yer konumunda. Şehrin merkezine son dönemde “geçinemeyen ve yoksullaşan” birçok insanın göçmesiyle ciddi anlamda kozmopolit bir kent görünümü alan Mersin kendisine özgü koşullarıyla öne çıkıyor.

Deprem felaketinin hem kendisini hem de birçok komplikasyonunu yaşayan ancak “afet bölgesi” ilan edilme konusunda yol alamayan, AKP’yle bu konuda karşı karşıya gelen Mersin, seçimin önemli merkezlerinden biri olma özelliğini koruyor.

Özellikle son dönemde Mersin Büyükşehir Belediyesi Başkanı Vahap Seçer ve CHP’li yönetim ile sürtüşmeler yaşayan siyasal iktidar, seçimin Mersin ayağında adım atmak istiyor. Senelerdir devam eden MHP yerel yönetiminin birkaç sene önce son bulması Cumhur İttifakı bileşenlerini Mersin konusunda iştahlandırırken, Mersin’de artan sosyal demokrat etki, AKP’yi hem genel seçimlerde hem de daha sonra gerçekleşecek yerel seçimlerde rahatsız etmeye yetiyor.

İşsizliğin, yoksulluğun hüküm sürdüğü ve özellikle de işsiz genç nüfusun yoğun bir şekilde yaşamaya ve iş bulmaya çalıştığı bir yer halini alan Mersin, birçok kişi için son dönemde yaşanabilir olmaktan çıkmış durumda.

Daha önce tersine göçün adreslerinden biri haline gelen ancak bu özelliğinin yıpranmaya başladığı seçilen Mersin’in seçimlerde ne yapacağı merak konusu. AKP’nin Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati’yi 1. sıra aday olarak göstermesi bir iddianın ortaya koyulması gibi anlaşılıyor olsa da Nebati’nin Mersin ve Tarsus’taki temaslarının iyi bir görüntü verdiğini söylemek zor. Ancak yine de daha önceki genel seçimlerde AKP’nin 2. parti olarak öne çıktığı da bir veri.

Özellikle son dönemde MHP’nin Olcay Kılavuz ve benzeri olaylarda yaşadığı prestij kaybı da sürece eklenecek olursa MHP’nin oylarının İYİ Parti’ye kayma riskinin olduğu pekala söylenebilir. Özellikle İYİ Parti’nin 1. sıra Milletvekili adayının eski Tarsus ve Mersin Belediye Başkanı Burhanettin Kocamaz’ın olduğu not edilirse İYİ Parti’nin eski MHP oylarına da potansiyel olarak aday olduğu iddia edilebilir.

Öte yandan Millet İttifakı ile Cumhur İttifakı arasındaki gerilimde Mersin’in birçok merkezinin adeta bir kapışma yaşayacağı da söylenebilir. Şöyle ki, özellikle Akdeniz ilçesinde Yeşil Sol Parti ile AKP’nin yarışacağı şimdiden belli. Son yerel seçimde Akdeniz’i kaybeden HDP, genel seçimde bunun telafi etmek isteyecektir.

Diğer partiler açısından ise şunlar söylenebilir. Tüm ilçeler için ayrı konuşmak gerekirse de Mersin merkezinde en önemli adaylar arasında CHP öne çıkıyor. Ali Mahir Başarır’ın 1. aday olarak sivrildiği listede CHP’nin en önemli rakibi MHP olabilir. Erdemli gibi bazı ilçelerde Cumhur İttifakı etkisi olsa da özellikle Mersin için Tarsus’un etkisi büyük olacak.

Türkiye’nin birçok ilinden büyük ve aslında solcu bir geçmişe yaslanan, Arap, Kürt ve Türk emekçilerin buluştuğu bir mekan olarak Tarsus Mersin hakkında söylenen kozmopolitliğin en önemli örneği konumunda.

Tarsus’ta AKP oy potansiyeli olsa daetki olarak bunun zayıf olduğunu söylemek olanaklı. Son tahlilde  CHP ve MHP olduğu Mersin'de en çok sivrilen kutuplar arasında. Bunun yanında bu partilerin dışında Yeşil Sol Parti’nin ciddi bir oy potansiyeli barındırdığını da not etmek gerekli. Örnek olarak, daha önceki seçimlerde Ertuğrul Kükçü’yü vekil olarak meclise seçtiren kuvvetli bir dinamiğin olduğunu da eklersek Yeşil Sol Parti’nin iyi bir sandık grafiği yakalayabileceği öngörülebilir.

Tarsus ve Mezitli gibi yerleşimlerin CHP ve Millet İttifakı açısından önde olduğu, öte yandan Erdemli, Silifke, Anamur, Bozyazı ya da Çamlıyayla gibi yerleşimlerin ise Cumhur İttifakı açısından anlam kazanacağı öngörülebilir.

Ancak ülkedeki son durumların, ekonomik ve siyasal darboğazın da varlığı eklenince kimi sürprizlerin de yaşanması muhtemel.

#Seçim2023 Yerel Medya Koordinasyonu