İsrail ile Filistin arasındaki çatışmaların başlamasından bu yana üçüncü cuma yaşanıyor. İsrail güçleri, Mescid-i Aksa’da namaz kılmak isteyen Filistinlilere saldırdı. Sabahın erken saatlerinden itibaren Şam Kapısı’nda konuşlanmaya başlayan İsrail güçleri, Mescid-i Aksa’ya girmek isteyen Filistinlilere gaz fişekleri ve TOMA’larla müdahale etti. İsrail polisi, saldırı sonrasında cuma namazını sokaklarda kılmayan başlayan Filistinlilerin önünde bekledi.

FİLİSTİN VE GAZZE'DE SON DURUM

İsrail ile Filistin arasındaki çatışmalar 21’inci gününde devam ediyor. Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri Antonio Guterres, "Hamas saldırıları durduk yere olmadı, Filistin halkı 56 yıldır boğucu bir işgal altında" dedi. İsrail tarafından ise bu açıklamaya tepki geldi ve Guterres’in istifası talep edildi. BM İnsan Hakları Yüksek Komiserliği Sözcüsü Ravina Shamdasani de Gazze'de mahsur kalan 2,2 milyon kişinin insani felaketle karşı karşıya olduğunu kaydederek İsrail, Gazze nüfusunun tamamına uyguladığı toplu cezalandırmaya derhal son vermeli. Toplu cezalandırma bir savaş suçudur" dedi.

Brezilya Devlet Başkanı Lula ise İsrail’in Gazze’deki saldırılarını ‘soykırım’ olarak nitelendirmişti.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, geçtiğimiz gün yaptığı açıklamada, "Hamas bir terör örgütü değil, topraklarını ve vatanını koruma mücadelesi veren bir kurtuluş ve mücahitler grubudur” diyerek İsrail’e tepki göstermişti.

Gazze'deki Filistin Sağlık Bakanlığı, İsrail'in Gazze'ye saldırılarında 2 bin 913’ü çocuk ve 1709’u kadın, 397’si yaşlı olmak üzere 7 bin 28 kişiyi öldürdüğünü, 18 bin 484 kişiyi de yaraladığını duyurdu. Çatışma bölgelerinde, çoğu İsrail bombardımanında 25 gazeteci yaşamını yitirdi.

İsrail-Lübnan sınırında 8 Ekim'den bu yana İsrail ordusu ile Hizbullah arasında yaşanan çatışmalarda ise 46 Hizbullah üyesinin yanı sıra İslami Cihad Hareketi'nden 6, Hamas'tan 3, Hizbullah destekli Sünni Direniş Tugayı mensuplarından da 2 kişi öldü, biri gazeteci 4 sivil hayatını kaybetti.

7 Ekim’den bu yana işgal altındaki Batı Şeria’da ise İsrail güçleri ile yerleşimcilerin saldırıları sonucu 110 Filistinli hayatını kaybetti, 1.900 Filistinli yaralandı.