Artvin’in Hopa ilçesinde 31 Mayıs 2011'de dönemin Başbakanı Recep Tayyip Erdoğan’ın katıldığı miting öncesi yapılan protestoda polisin sıktığı biber gazı nedeniyle yaşamını yitiren Metin Lokumcu’nun ölümüne ilişkin 13 polisin yargılandığı davanın 11'inci duruşması Trabzon 2'nci Ağır Ceza Mahkemesi’nde görüldü. Sanıklar duruşmaya katılmadı. Sanık avukatları, Lokumcu ailesi ve avukatları duruşmada hazır bulundu. 

Halkların Eşitlik ve Demokrasi Partisi (DEM Parti) Milletvekili Yılmaz Hun, CHP Milletvekili Tahsin Ocaklı, Hopa Belediye Başkanı Utku Cihan, Fındıklı Belediye Balkanı Ercüment Şahin Çervatoğlu, Halkevleri Genel Başkanı Nebiye Merttürk, Sol Parti Başkanlar Kurulu üyesi Alper Taş'ın yanı sıra çok sayıda sivil toplum örgütü ve sendika temsilcisi davanın duruşmasını izledi. 

Verilen aranın ardından konuşan Lokumcu ailesinin avukatlarından Hakan Özkan, "Bu yargılama boyunca savunma pozisyonuna itildik. Biz mütalaaya karşı savunma yapıyoruz. Niye savunma yapıyoruz? Mütalaada 13 sayfa boyunca gösterinin barışçıl olup olmadığı tartışması yapılıyor. Devletin gazı birini öldürüyorsa maden şirketinin tetikçisi niye birini öldürülmesin? Bu cezasızlık algısı böyle devam ederse, buradan beraat kararı çıkarsa, 5 yıl sonra Arhavi’den, Hopa’dan, Rize’den önünüze bir vaka daha getiririz. Bu davada verilecek beraat kararı Reşit Kibar'ın öldürülmesinin ardındaki organizasyonun da üstünü örtecektir" dedi.

'YAŞAM GÜVENCEMİZ OLMAYACAK MI?'

Lokumcu ailesinin avukatlarından Hasan Haktan, Lokumcu davasındaki kararın bütün doğa savunucularının önümüzdeki yıllardaki kaderlerini tayin edeceğini vurguladı. "Çevremizi savunurken yaşam güvencemiz olacak mı olmayacak mı?" diye soran Haktan, "Heyetin böyle bir sorumluluğu var. Reşit Kibar yargılaması da belki de Trabzon’a taşınacak. Sizler burada olur musunuz bilmiyorum ama bu çeteler bizi katletmez ise bizler burada olmaya devam edeceğiz. Buradan çıkacak karara göre birileri bir karne hazırlayacak. Burada bir ceza çıkarsa emin olun Reşit Kibar davası buraya gelmeyecek" diye konuştu. 

Avukat Nagihan Bulduk ise, Metin Lokumcu'ya müdahale edildiği anların videosunu izletti. Görüntüler üzerinden mütalaadaki çelişkilere dikkat çekti.

Avukat Meriç Eyüboğlu da Hopa’da olayların geçtiği meydanın resmini çizdikleri krokileri mahkemeye sunarak, bu görseller üzerinden olayı anlattı. Metin Lokumcu’nun durduğu yeri ve polislerin gaz kullandığı alanı gösteren Eyüboğlu, “Mahkemenizin dikkatine sunuyoruz” dedi. Eyüboğlu, "Bu krokiye göre, Hopa halkının polislere zarar vermesi imkansız, bu kısacık mesafede kullanılan gazların insanları etkilediği ortada. Mütalaa özensiz" ifadelerini kullandı. 

BERAAT KARARI

Sanık avukatlarını dinleyen mahkeme heyeti, ardından 13 sanık hakkında beraat kararı verdi.