DÜNYA

Miller: SDG’nin elindeki IŞİD’lilerin serbest bırakılmaması, ABD'nin, Türkiye'nin ve bölgedeki tüm ülkelerin çıkarınadır

ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Matther Miller, ABD’nin YPG terör örgütüne verdiği desteğe ilişkin bir soruya ’’Amacımız, Kuzey Suriye’deki istikrarı artırmak ve SDG'nin IŞİD'e karşı verdiği önemli mücadelede dikkatinin dağılmasını engellemek için her şeyi yapmak’’ sözleriyle yanıtladı. Türkiye’nin güvenlik kaygılarını haklı bulduklarını söyleyen Miller, ’’Türk muhataplarımızla çalışmaya devam edeceğiz. Sanırım bu hafta bu, onlarla konuşacağımız bir konu olacak’’ dedi.

Abone Ol

ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Matther Miller, günlük basın toplantısında ABD’nin YPG terör örgütünün omurgasını oluşturduğu Suriye Demokratik Güçleri’ne (SDG) verdiği desteğin, Türkiye’nin bölgedeki pozisyonu ile çelişmesine ilişkin sorulan bir soruya şöyle yanıt verdi:

''Bu, hala son derece hassas ve son derece zor bir konu ve Türk muhataplarımızla üzerinde çalışmaya devam ediyoruz. Bu, Dışişleri Bakanı (Antony Blinken) ile Türk muhatapları arasındaki konuşmaların – tümü olmasa da – büyük bir kısmını oluşturdu ve tabii ki bu konu, hafta sonu Akabe’deki toplantılarda da ele alındı. Bakın, Türkiye'nin, ABD'nin de terör örgütü olarak kabul ettiği, belirli bir terörist grubu hedef alma hakkını meşru olarak anlıyoruz... PKK’dan bahsediyorum.

Biz PKK'yı terör örgütü olarak tanımladık ve (Türkiye’nin) bu örgütü hedef alma hakkını saygıyla karşılıyoruz. Tüm taraflarla yaptığımız görüşmelerde açıkça belirttiğimiz şey şu: Suriye şu anda öylesine kırılgan bir durumda ki, hiçbir tarafın, kendi tek taraflı çıkarlarını, Suriye halkının daha geniş çıkarlarının önüne koymasını istemiyoruz. Zaman, istikrarı artırma ve mezhebi çatışmalara daha da körüklememe zamanıdır.

Ayrıca, SDG, IŞİD’e karşı koalisyon içinde son derece önemli bir rol oynamakta ve Türkiye de tabii ki bu koalisyonun bir üyesidir. IŞİD’in yeniden başını kaldırmaması, SDG’nin elinde tutulan IŞİD savaşçılarının serbest bırakılmaması, ABD'nin, Türkiye'nin, Suriye halkının ve bölgedeki tüm ülkelerin çıkarınadır. Bu nedenle, çok zor bir konu olmasına rağmen, Türk muhataplarımızla çalışmaya devam edeceğiz. Sanırım bu hafta bu konuda onlarla konuşacağız.''

ABD’nin teşvikiyle geçen hafta Menbiç’te SDG ve Suriye Milli Ordusu (SMO) arasında bir ateşkesin anlaşmasının devreye girdiği iddiası üzerine Miller, bunu doğrulayamayacağını belirterek, ''Bölgedeki tüm taraflarla – Kuzey Suriye’deki taraflarla, Türk müttefiklerimizle – çok yoğun bir diplomasi yürütmeye devam ediyoruz. Amacımız, Kuzey Suriye’deki istikrarı artırmak ve SDG'nin IŞİD'e karşı verdiği önemli mücadelede dikkatinin dağılmasını engellemek için her şeyi yapmak. Sadece şunu söyleyebilirim ki, bu konuda aktif bir şekilde çalışıyoruz, daha fazla detaya girmeyeceğim'' diye konuştu.

IŞİD ile mücadelede ABD’nin neden ’’NATO müttefiki Türkiye ile değil, terör örgütü olarak tanımladığı bir grupla çalıştığı’’ sorusuna Miller, şöyle yanıt verdi:

''Biz bunu NATO müttefikimizle tartışıyoruz ve en iyi yolu bulmaya çalışıyoruz, ancak dediğim gibi, Türkiye’nin son derece meşru ulusal güvenlik çıkarlarını da dikkate aldığımız bu hassas zamanda amacımız, Suriye'nin bir kez daha mezhebi çatışmalar için bir alan haline gelmesini engellemektir – Suriye, yıllarca süren vahşi bir iç savaşın ardından bir rejimin çöküşünü yeni atlatmışken, durumu daha da istikrarsızlaştıracak hiçbir eylem görmek istemiyoruz. Bu durum, Suriye halkının daha fazla acı çekmesine yol açacaktır.''