DÜNYA

NATO Genel Sekreteri Stoltenberg: Ukrayna Rusya topraklarına saldırma hakkına sahip

Stoltenberg, Ukrayna'nın Rusya topraklarına yönelik saldırı düzenlemesini "kendini savunma hakkı" olarak yorumladı.

Abone Ol

NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg Cuma günü ittifakın yeni üyesi İsveç'i ziyareti sırasında yaptığı açıklamada, Ukrayna'nın uluslararası hukuka göre kendisini savunmak için Rusya'daki meşru askeri hedeflere saldırma hakkına sahip olduğunu söyledi.

Stoltenberg İsveç Başbakanı Ulf Kristersson ile Stockholm yakınlarındaki bir askeri üste düzenlediği basın toplantısında "Ukrayna'nın kendini savunma hakkı vardır" dedi.

"Meşru müdafaa hakkı, saldıran tarafın, saldırganın, bu durumda Rusya'nın topraklarındaki meşru, askeri hedefleri vurma hakkını da içerir."

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in misilleme olarak Batı'nın düşmanlarını silahlandırmayı düşündüğünü söylemesinin ardından Kremlin bu hafta yaptığı açıklamada Ukrayna'ya Rus topraklarını vurması için silah sağlayan Batılı ülkelerin Rusya ile hesaplaşmak zorunda kalacaklarını söyledi.

Stoltenberg, "Bu, Rusya'nın barışçıl, demokratik bir komşu ülke olan ve hiçbir noktada Rusya için bir tehdit oluşturmayan Ukrayna'ya karşı başlattığı bir saldırı savaşıdır" dedi.

"Ukrayna'nın Rusya topraklarındaki hedefleri vurmaya hakkı olduğu konusunda hiçbir şüphe yoktur."