NATO Zirvesi kapsamında Macron ile ‘Dirsek Teması’

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan Brüksel'de Fransız mevkidaşı Emmanuel Macron ile son yıllarda Fransız-Türk meselelerinin birçok konusunu "açıklığa kavuşturmak" i...

Abone Ol

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan Brüksel'de Fransız mevkidaşı Emmanuel Macron ile son yıllarda Fransız-Türk meselelerinin birçok konusunu "açıklığa kavuşturmak" için bir araya geldi.

Dr. Selmin Seda Coşkun

Elysee Sarayı’na göre verimli geçtiği söylenen görüşme NATO Zirvesinin resmi başlangıcından hemen önce Brüksel’deki NATO karargahında gerçekleşti. Yaklaşık 50 dakika süren görüşmede, aylardır gerilimli ilişkiler sürdüren Fransa ve Türkiye’nin öne çıkan diplomatik ve politik meselelerde İki devlet başkanının tüm konuları derinlemesine tartışmak istediği Elysee tarafından kaydedildi. Aralarındaki ayrılık konularından ikisi olan "Suriye ve Libya konusunda birlikte ilerleme iradesini" ifade ettikleri belirtildi.

Emmanuel Macron, NATO içindeki değerler, ilkeler ve kurallar konusunda müttefikler arasında stratejik açıklama yapma arzusunu da hatırlattı. Görüşmeden hemen sonra Fransız Cumhurbaşkanı Twitter hesabından yaptığı açıklamada, “Açıklık, saygı ve istekle ilerlemek için NATO zirvesi öncesinde, Cumhurbaşkanı Erdoğan ile uzun bir baş başa görüşmem oldu” mesajını paylaştı.

DAHA FAZLA DİYALOG VE FİKİR ALIŞVERİŞİ”

Fransız kaynaklara göre, Macron daha ziyade müttefikler arası ilişkiler konusu üzerinde durdu. NATO içindeki ilke ve kuralların açıklığa kavuşturulması, muhatapların bilgilendirilmesi ve müttefiklerin çıkarlarını ve güvenliğini etkileyecek herhangi bir adım atılmadan önce görüş alışverişinde bulunulması gibi prensiplerin ön plana çıkarılması gerektiğinin altını çizdi.

Stratejik meselelerde Avrupa Birliği ile de diyalog içinde olunması gerekliliğini dile getiren Macron müttefikler arasında “daha fazla diyalog ve fikir alış verişi” olması gerektiğini söyledi.

Türkiye ve Fransa arasında yaşanan gerginliğin bir diğer unsuru olan karikatür meselesi için de konuşan Macron’un Fransa'nın İslam'a ve Müslümanlara saygı duyduğunu, Fransız laikliğinin tüm dinlere saygı duyulması için önemli bir fırsat olduğunu söylediği ve laiklik ilkesinin cumhuriyetin önemli değerlerinden birisi olduğunu, bu değerlere saygı duyulması ve başka amaçlar için kullanılması gerektiğini de hatırlattığı Fransız kaynakları tarafından verildi.