ORTADOĞU

Netanyahu, savaşı sonlandırma şartını açıkladı

İsrail Başbakanı Benjamin Netanyahu, BM Genel Kurulu’nda yaptığı konuşmada İsrail’in barış istediğini ancak kendini savunmak zorunda olduğunu belirtti. Hamas’a karşı zafer kazanana kadar savaşmaya devam edeceklerini vurgulayan Netanyahu, İran’a da gözdağı verdi.

Abone Ol

İsrail başbakanı neredeyse boş bir salona konuştu. İsrail delegasyonu ve misafir alanındaki İsrail destekçisi ziyaretçiler sık sık alkış ve tezahüratlarda bulundu. Genel Kurulu yöneten başkan salonu ciddiyete davet etti. Netanyahu daha sonra konuşmasına başladı.

İsrail Başbakanı başlangıçta bu sene BM’ye gelmeyi düşünmediğini aktardı. Genel Kurula katılmasını “Ülkem geleceği için savaşıyor. Ama ülkeme karşı edilen iftiraları duyunca gelmeye karar verdim” diyerek açıkladı.

Konuşmasında İsrail’in barış arayışında olduğunu vurgulayan Netanyahu, “İsrail barış arıyor. İsrail barış yaptı ve yine yapacak” ifadelerini kullandı.

Netanyahu, İsrail’in birçok düşmanı olduğunu belirterek, “Kendimizi savunmalıyız bu vahşilere karşı. Bu barbarlar bizi ilk çağa göndermek istiyor” dedi. Konuşmasında dini referanslara da yer veren İsrailli lider, Musa’dan örnekler verdi ve seçtikleri yolu dini referansa bağladı.

İsrail Başbakanı, rehine konusuna da değinerek, “Durmayacağız, son rehineyi alana kadar” dedi.

Bazı rehine yakınlarının salonda olduğunu belirten Netanyahu, onları ayağa kalkarak selamladı.

İRAN’A GÖZDAĞI

İran’a da mesaj gönderen İsrail başbakanı, “İran’da İsrail’in uzun kolunun ulaşamayacağı hiçbir yer yok” diyerek gözdağı verdi.

Netanyahu, konuşmasında İsrail’in zafer kazandığını iddia etti.

“Kazanıyoruz” diyen Netanyahu, Hamas’ın 40 bin silahlı savaşçısının yarısından fazlasını öldürdüklerini veya esir aldıklarını, roketlerin yüzde 90’ını imha ettiklerini öne sürdü. Ancak Netanyahu bu iddiaları için herhangi bir kanıt sunmadı.

Hizbullah’ın 8 Ekim’den bu yana İsrail’e 8 bin roket attığını iddia eden Netanyahu, “Vatandaşlarımız evlerine güvenle dönene kadar durmayacağız. Kuzey sınırımızda bir terör ordusunu kabul etmeyeceğiz” dedi.

İsrail başbakanının konuşması sırasında salonun neredeyse tamamen boş olduğu gözlendi. Alkışlar çoğunlukla İsrail delegasyonundan geldi ve başkan salonu uyarmak zorunda kaldı.