EKONOMİ

Noter Maaşları: Sınıflara Göre Güncel Ücretler!

Memur zamlarının ardından noterlerin ne kadar kazandığı da merak ediliyor. Noter maaşları 2024 yılında ne kadar oldu? İşte meslek grubuna dair merak edilenler…

Abone Ol

Günümüzde en çok araştırılan mesleklerin başında noterlik geliyor. Noterlerin maaşı merak edilen konular arasında yer alırken, noter maaşları 2024 güncel bilgilerini sizlerle paylaşıyoruz. Serbest meslek erbabı sayılan noterler aylık ne kadar maaş alıyor? Bu soruyu detaylı bir şekilde yanıtlayacağız.

Noter Maaşı Ne Kadar?

Noterler, günümüzde serbest meslek erbabı olarak sayıldıklarından dolayı belirli bir oranda belirli yerlerden maaş almamaktadır. Noter maaşı için bu nedenle doğrudan bir rakam paylaşılamıyor. Ancak serbest piyasada yürütülen noterlik maaşı için ortalama verileri sizlerle paylaşabiliyoruz. Noter maaşları ne kadar oldu? Detaylı bir şekilde inceleyeceğiz.

Noter Maaşları 2024: 1. Sınıf, 3. Sınıf…

Noter maaşı 2024 yılının en çok araştırılan başlıklarından birisiyken kazanılan ücretlerin 1. sınıf, 3. sınıf gibi statü farkına göre belirlendiğini söyleyebiliriz. Bu unvanlar, doğrudan müşteri sayısını ve işlem kapasitesini etkileyeceğinden dolayı doğal olarak aylık gelirleri de belirlemektedir. Dolayısıyla noterlerin maaşına dair verileri paylaşırken bu detayları dikkate alacağız.

Noterler doğrudan iş yapma kapasitesi, müşteri sayısı, işlem sayısı, gibi faktörlerle beraber gelirlerin, ayrıca da giderlerin dikkate alınmasıyla maaş almaktadır. Bu açıdan ticari faaliyet olarak sayılabilir.

Bu nedenle noterlerin maaşı belirli değil, aylık olarak iş yapma kapasitesine göre değişiklik göstermektedir. Peki, noterlerin aylık kazancı ne kadar? İşte yanıtı…

Noter maaşları 2024 yılında ortalama olarak aşağıdaki gibidir:

Yeni Başlayan Noter Maaşı

57.500 TL – 65.000 TL

1. Sınıf Noter Maaşı

125.000 TL – 165.000 TL

3. Sınıf Noter Maaşları

80.000 TL – 100.000 TL

En Düşük Noter Maaşı

57.500 TL

En Yüksek Noter Maaşları

165.000+ TL

NOT: Noterlerin aylık kazancı, serbest meslek erbabı olarak yürütmüş oldukları faaliyetlere göre belirlendiğinden dolayı yukarıdaki ücretlerin ortalama olarak kabul edilmesi tavsiye edilmektedir.

Noter maaşları söz konusu olduğunda çok fazla veri olduğundan dolayı aylık ücretleri detaylı olarak incelemek daha doğru olacaktır. İşte ayrıntılar…

1. Sınıf Noter Maaşları

Noterler kendi içerisinde dört farklı sınıfa ayrılmaktadır. 1. sınıf noterlerin kazancı, bu doğrultuda en yüksek maaşları ifade eder. Adalet Bakanlığı tarafından yetki ve görevleri belirlenen birinci sınıf noter maaşı için detayları inceleyelim. İşte maaş bilgileri…

1. sınıf noter maaşları 2024 yılında aşağıdaki gibidir:

  • Birinci sınıf noterlerin aylık maaşı, hizmet faaliyetlerine göre değişmekle birlikte ortalama olarak 125.000 TL – 165.000 TL arasındadır.
  • Bu rakamlar 1. sınıf noterin işlem sayısı, müşteri sayısı, işlem kapasitesi ve diğer faktörlere göre değişiklik gösterebilecektir.

3. Sınıf Noter Maaşları

Noterlerin maaşı araştırmasında en çok merak edilen seçeneklerden birisi de üçüncü sınıf noter maaşıdır.

Güncel noter maaşları içerisinde 3. sınıf noterlerin aylık kazancının ortalama düzeyde olduğunu söyleyebiliriz. Ancak maaş ve ücretleri birçok meslek grubuna göre çok iyi düzeydedir.

3. sınıf noter maaşları güncel olarak şu şekildedir:

  • Üçüncü sınıf noter maaşı 2024 yılı itibariyle ortalama olarak 80.000 TL – 100.000 TL arasındadır.
  • Noter ücret tarifesine göre işlem sayısı, müşteri sayısı ve diğer faktörlere göre bu rakamlar önemli ölçüde değişiklik gösterebilmektedir.

Noter Maaşı: En Düşük - En Yüksek

Noterler ne kadar kazanıyor sorusu için verilecek yanıtlarda en düşük – en yüksek ücretlere değinmek de önemlidir. Bu doğrultuda kariyer sitelerinden alınan maaş verilerini sizlerle paylaşacağız.

Noter maaşları 2024 yılında en düşük ve en yüksek olmak üzere şu şekilde gerçekleşmiştir:

  • Noterler faaliyet türü ve kapasitesi gibi detaylara göre değişmekle birlikte en düşük 57.500 TL, en yüksek 165.000 TL maaş almaktadır.
  • Ancak noterlerin aylık belirli ücretleri olmadığını, bu ücretlerin kesin olmadığını, işlem sayısı ve müşteri profiline göre değişiklik gösterebileceğini belirtmek istiyoruz.

Noter Maaşlarını Kim Öder?

Noter maaşı ne kadar sorusunu detaylı olarak sizler için yanıtladıktan sonra, şimdi konuyla ilgili bir diğer merak edilen soruyu yanıtlayalım. Noter maaşlarını kim öder? İşte yanıtı…

Noterlerin aylık belirli bir maaşı yoktur. Dolayısıyla ücretleri de belirli kurumlar tarafından ödenmez. Noterler, serbest meslek erbabı olarak faaliyette bulunurlar ve ticari işletmeler gibi gelir – gider farkı sonucunda aylık ücret kazanırlar.

Noterlerin vergilendirilmesi de benzer şekilde serbest meslek erbabı vergilendirmesiyle aynı olacaktır. Doğal olarak noter maaşlarını ödeyen bir kurum yoktur, ayrıca noterlerin aylık maaşları da belirli değildir. Tamamen faaliyet düzeyiyle alakalı olarak gelirler değişmektedir.

Noter Maaşını Etkileyen Faktörler

Noter maaşları 2024 bilgilerini paylaştıktan sonra, kısaca maaşları etkileyen faktörleri inceleyelim. Noterler, doğrudan Adalet Bakanlığı tarafından yayınlanan Noter Ücret Tarifesi’ne göre maaş almaktadır. Dolayısıyla kazançlar da buradaki rakamlara göre belirlenmektedir. Noter maaşını etkileyen faktörler aşağıdaki gibidir:

  • Adalet Bakanlığı’nın yayınladığı Noter Ücret Tarifesi,
  • Dönem boyunca yapılan işlem sayısı,
  • Dönem boyunca yapılan işlemin niteliği,
  • Dönem boyunca yapılan işlemin tutarı,
  • Aylık giderler (işletme, personel vb. giderler),
  • Vergi, komisyon, harç ve ödenekler.

Bu gibi kıstaslarla noterlerin aylık kazancı ortaya çıkmaktadır. Noter maaşlarının da doğrudan bu faktörler çerçevesinde belirlendiğini söyleyebiliriz. Şimdi nasıl noter olabilirim sorusuna yanıt amacıyla mesleğe dair diğer bilgileri verelim.

Noter Ne İş Yapar?

Noterlik maaşına dair bilgiler, özellikle üniversite tercih dönemlerinde sıkça araştırılıyor. Mesleğe adım atmak isteyen kişiler noterlik mesleğini yakından tanımak amacıyla bu doğrultuda çeşitli araştırmalar yapıyor.

Noter, hukuki anlamda anlaşmazlıkları önlemek ve güvenliği sağlamak amacıyla, yapılan işlemlerin belgelerle somutlaştırılmasını, kanunlara uygun hale getirilmesini sağlayan kişidir.

Ayrıca noterler, yasa ve yönetmeliklerle kendilerine verilen yetkiyi hukuka uygun şekilde kullanarak yapılan işlemin onaylanmasını sağlarlar. Hukuki açıdan önemli görülen bu meslek grubu personelleri, devlet memuru sayılmazlar.

Noterler serbest meslek erbabı olarak, noter çalışanları ise özel sektör personelleri olarak değerlendirilirler.

Noterin görevleri aşağıdaki gibidir:

  • Noterler, gerçek ve tüzel kişiler arasında yapılacak işlemleri hukuki bir dayanağa bağlar ve evraklara resmiyet kazandırırlar.
  • Tespit işleri, vasiyetname, emanet işleri, vekaletname, ölüme bağlı diğer işlemler gibi pek konuyla ilgilenirler.
  • Noterler, kanunlarca kendilerine emredilen ve mercileri belirlenmiş tüm işlemleri, ilgili kanun hükümlerine göre düzenlemekle sorumludur.
  • Noterler aynı zamanda araç satış ya da gayrimenkul satış vaadi de hazırlayabilirler.
  • Diğer kurumlar tarafından düzenlenen belgeleri imza ya da mühür gibi tasdik işlemleriyle onaylar.
  • Protesto, ihtarname ya da ihbarname gönderebilirler.
  • Kanuni olarak yapıldığı iddia edilen herhangi bir işlemin örneklerini ya da aslını çıkarmak, noterlerin görevi arasındadır.
  • Noterler, aynı zamanda diller arasında çevrilen yazılı belgelerin tasdikini yapabilirler.

Noter maaşlarını araştıran kişiler için mesleğe dair tanım bilgilerini bu şekilde özetleyebiliriz. Şimdi nasıl noter olunur sorusunu kısaca yanıtlayalım…

Noter Nasıl Olunur?

Noter maaşının yüksek düzeyde olması, her geçen gün bu mesleğe olan ilgiyi giderek artırmaktadır. Noter olmak için gereken şartları sağlayan herkes, ilgili sınavları da başarıyla tamamlaması halinde noter olabilirler.

Noter olmak için gerekenler şu şekildedir:

  • Noter adayları, üniversitelerin 4 yıllık eğitim veren Hukuk Fakülteleri’nden mezun olmalıdır. Ayrıca adaylar, avukatlık stajını da tamamlamakla yükümlüdür.
  • Avukatlık belgesine sahip olmak, noter olma şartlarından birisidir.
  • Dört yıllık süre zarfı boyunca hakim, savcı ya da avukat olarak görev yapmış olmak, belirlenen bir diğer şarttır.
  • Adayların ayrıca noterlik sınavında başarılı olması beklenir.

Noter olma şartları bu kriterler dışında genel olarak Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olmak, adli sicil kaydının temiz olması, mevzuatla belirlenen yaş aralığında olmak, sağlık açısından görevi yapmaya engel bir hastalığın olmaması, staj sonrasında Adalet Bakanlığı’nın belirlediği bir konuda tez hazırlamak, noterlik stajını başarıyla tamamlamış olmak gibi şartlar bulunmaktadır.