HABER: FIRAT BULUT

Nükleer Karşıtı Platform, Akkuyu’ya nükleer yakıt getirileceği açıklamalarına ilişkin uyarı metni hazırlayarak mücadele çağrısı yaptı.

Enerji ve Tabi Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez 29 Mart’ta yaptığı açıklamada ilk nükleer yakıtın Akkuyu Nükleer Santralına getirebileceğini duyurmuştu. Dönmez, 27 Nisan’da ilk nükleer yakıtın Akkuyu’ya getirileceğini ve böylelikle Akkuyu’nun nükleer tesis statüsü kazanacağını açıklamıştı.

Dönmez’in ardından Cumhurbaşkanı Erdoğan da katıldığı bir yayında ilk nükleer yakıtın getirilmesine ilişkin “Enerji, hidroelektrik, bunun yanında tamamıyla kömür santralleri, şu andaki Akkuyu enerji santrali bunlar bizim için olmazsa olmaz yatırımlar. Burada bizim dört tane nükleer enerji santrali var. 27 Nisan'da bir tanesinin açılışını yapıyoruz. Ardından diğer üçünün de açılışını yapacağız…Akkuyu'yu şu anda başarılı bir şekilde sürdürüyoruz. 27 Nisan'da belki sayın Putin de gelecek veya birlikte bir online sistemle bağlanacağız ve Akkuyu'nun inşallah ilk adımını atacağız” ifadelerini kullandı.

“ÜLKE GELECEĞİ İÇİN BÜYÜK TEHDİT”

Türkiye NKP, uyarı metninde Bakan Dönmez ve Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın açıklamalarını hatırlatarak nükleere karşı uyarılarda bulundu.

NKP, nükleer yakıt çubuklarının getirilmesinin ülke geleceği için büyük tehdit olduğuna dikkat çekti. Bilim insanlarının ve halkın tepkisine rağmen nükleer santral projelerinin ısrarla gündemde tutulduğunu belirten NKP uyarı metninde şu ifadelere yer verdi:

“Akkuyu’da sorunlu inşaat süreci ise devam etmektedir. Sinop’ta ise 2019 yılında maliyet artışları nedeniyle Japon yüklenici şirketin projeden çekilmesi ve Sinop NGS Çevresel Etki Değerlendirmesi (ÇED) olumlu raporuna karşı açılmış olan davanın daha sonuçlanmamasına rağmen Rus şirketler ile pazarlıklar yapılmaktadır.”

“NÜKLEER YAKITIN GETİRİLMESİNİ KABUL ETMİYORUZ”

Dünyadaki ilk “Yap, Sahip ol, İşlet” modeline sahip Akkuyu NGS’nin, hem ekonomik hem sosyal çevre felaketine yol açacağı vurgulanan açıklamada, şöyle denildi:

“Nükleer santralın proje maliyeti içinde olmayan atık yakıt çubuklarının ve çalışma süresinin bitiminde santralın bertaraf maliyetini, ekosisteme, canlılara, insan sağlığına, tarıma, balıkçılığa verdiği zararların maliyetini proje maliyetine eklediğimizde projenin iptalinden doğacak ekonomik kayıp ile karşılaştırılamayacak ölçüde ekonomik zarar önlenmiş olacaktır.

Bizler, ülkemizde faaliyetlerini sürdüren; meslek odaları, sendikalar, dernekler ve sivil toplum kuruluşları olarak hiçbir koşulda nükleer yakıtın Mersin Akkuyu’ya getirilmesini kabul etmiyoruz. Ne dünyada ne ülkemizde nükleer santral istemiyoruz. Ülke geleceğimizin nükleer felaketlerle yok edilmesine izin vermeyeceğiz.

Ülkemize felaket getirecek nükleer santrallara karşı duyarlı tüm kurumları ve nükleer karşıtlarını mücadeleye çağırıyor, mali açıdan büyük kamu zararı doğursa da ‘Nükleer santralı kapatacağız’ demeyen hiçbir siyasi partiye oy vermeyeceğimizin altını çiziyoruz.   

Nükleer yakıtın Akkuyu’ya getirilmesini istemiyoruz. Ülkemizi bu felakete sürüklenmesine seyirci kalmayacağız. Nükleere inat yaşasın hayat!”