SAĞLIK

ODTÜ’de ücretsiz yapılan smear testi kaldırıldı: Gerekçe "bütçe yetersizliği"

ODTÜ yönetimi, kampüste bulunan Mediko Kadın Hastalıkları ve Doğum biriminde ücretsiz olarak yapılan smear testini bütçe yetersizliği nedeniyle kaldırdı.

Abone Ol

Orta Doğu Teknik Üniversitesi (ODTÜ) kampüsünde bulunan Sağlık ve Rehberlik Merkezi (Mediko)'nin Kadın Hastalıkları ve Doğum biriminde smear testi ücretsiz olarak yapılıyordu. Ancak bütçe yetersizliği gerekçesiyle uygulamaya son verildi.

Evrensel'de yer alan habere göre; Mediko’nun Kadın Hastalıkları ve Doğum biriminin internet sayfasında, birimde ‘kadın hastalıkları, gebelik, menapoz muayeneleri, smear (rahim ağzı kanser tarama testi), ultrasonografi’ yapıldığı yazdığını söyleyen öğrenciler, devlet hastanelerinde randevu bulmakta zorlanan, özel hastane içinse bütçesi olmayan kadınların bu testi ücretsiz olarak Mediko’da yaptırabildiğini anlattı.

Geçtiğimiz gün test yaptırmak için Mediko’ya başvuran bir öğrenciye artık smear testi yapılmayacağı bilgisi verilirken okul yönetiminin, bir önceki gün doktorlara bütçe yetersizliği sebep gösterilerek artık testi yapmamaları uyarısında bulunduğu öğrenildi.

ODTÜ öğrencisi ve personellerine ise bu değişiklikle ilgili henüz resmi bir bilgilendirme yapılmadı.

Smear Testi Nedir?

SMEAR testi, rahim ağzı kanserini ya da kanser öncüsü hücreleri teşhis etmek, rahim ağzındaki hücresel düzensizlik ve enfeksiyonları saptamak amacıyla yapılıyor.

Kadınların, bu hastalıklardan koruyan HPV aşısına kolay ve ücretsiz ulaşımı olmadığı için jinekologlar, başta HPV aşısı olmayan kadınların bu testi düzenli olarak kontrol amaçlı yapılmasını öneriyor.