EĞİTİM

Okul müdüründen mobbing: Öğretmenin kapısını tekmeyle kırdı

Mahmut Celalettin Öktem İmam Hatip Ortaokulu Müdürü Ergin Kaya Kırbıyık’ın, atanan öğretmene uyguladığı mobbing ve odasının kapısını tekmeleyerek kırması büyük tepki çekti. Eğitim Sen Bursa Şubesi, yaşanan olay sonrası adli ve idari süreç başlatacaklarını açıkladı.

Abone Ol

Haber: Atilla Yoğurtçu

Eğitim Sen Bursa Şubesi, Mahmut Celalettin Öktem İmam Hatip Ortaokulu Müdürü Ergin Kaya Kırbıyık tarafından uygulanan mobbing ve okulda yaşanan kapı kırma olayı sonrası, okul önünde bir basın açıklaması düzenledi. Bu açıklamaya, Hürriyetçi Eğitim Sen, Eğitim İş, TÖB-SEN, Eğitim Gücü Sendikası, Özel Sektör Öğretmenleri Sendikası ve CHP Bursa Milletvekili Orhan Sarıbal da destek verdi. Basın açıklaması, Eğitim Sen Bursa Şube Başkanı Derviş Erdem tarafından okundu.

Atama Süreci ve Mobbing Başlangıcı

Erdem, 25 Ekim 2023’te Milli Eğitim Bakanlığı’na bağlı eğitim kurumlarına yapılan yönetici atamalarında, sendika üyesi Doğa Kaycı’nın yüksek puanıyla Mahmut Celalettin Öktem İmam Hatip Ortaokulu’na müdür yardımcısı olarak atandığını belirtti. Ancak okul müdürü Ergin Kaya Kırbıyık, atamayı öğrendiğinde, Kaycı’yı istemediğini belirterek kendisiyle daha göreve başlamadan irtibata geçti. Kırbıyık, Kaycı’ya WhatsApp üzerinden gönderdiği mesajlarda, tayin istemeden önce kendisini arayıp neden bilgi vermediğini sorguladı ve okulda uyumlu bir kadro olduğunu, yeni birine ihtiyaç duymadığını ifade etti. Ayrıca, Kaycı’ya kendisiyle görüşmeden eski okuluyla ilişiğini kesmemesi gerektiğini söyledi. Bu iletişimle başlayan olumsuz tavır, Kaycı göreve başladıktan sonra daha da arttı.

6 Kasım 2023 tarihinde göreve başlayan Doğa Kaycı’ya, Müdür Kırbıyık sistematik olarak mobbing uygulamaya başladı. Erdem, müdürün daha ilk günlerde Kaycı’yı odasına çağırarak kıyafetine dikkat etmesi gerektiğini söyleyip, kendisinin takıntılı biri olduğunu ve birine taktı mı "pis taktığını" ifade ettiğini belirtti. Bu sözlerle müdürün açıkça kin güden bir tutum sergilediğini dile getiren Erdem, bu baskıcı tavırların her geçen gün arttığını vurguladı.

Mobbing ve Oda Tahsisi Olayı

Erdem’in açıklamasında, mobbingin en somut örneklerinden biri olarak, Doğa Kaycı’ya uygun odalar olmasına rağmen bilerek penceresiz ve havasız bir oda tahsis edilmesi gösterildi. Müdür Kırbıyık, Kaycı’nın bina içinde başka bölümlerde bulunmasını istememiş ve sık sık mesajlar atarak "odada olmalısın" diye baskı yapmıştır. Kaycı, daha uygun bir oda talep ettiğinde ise Kırbıyık, "Ben böyle uygun görüyorum, kararımı değiştirmem" diyerek isteği reddetmiştir.

Kaycı, uzun süre sözlü taleplerine olumlu yanıt alamayınca, yazılı olarak daha uygun bir oda talebinde bulunmuş, ancak bu da reddedilince durumu İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü’ne bildirmiştir. Bunun üzerine, okul yönetimi tarafından okul öncesi öğrencilerin bulunduğu katta, içinde tuvalet bulunan daha uygun bir oda tahsis edilmiştir. Ancak bu yeni oda da sorunlu hale getirilmiştir. Yaklaşık 25 metrekarelik odanın içinde bulunan tuvaletin, diğer öğretmenler tarafından kullanılmasının uygun görüldüğünü belirten Erdem, Kaycı’nın itirazlarına rağmen müdürün "ben öyle uygun gördüm, başka tuvalet yok, istemiyorsan önceki odaya dön" diyerek baskı yaptığını açıkladı.

Kaycı, duruma itiraz ederek tekrar İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü’ne başvurmuş ve bu kez revir olarak kullanılan, içinde buzdolabı, yatak gibi birçok malzeme bulunan bir odaya geçmesi istenmiştir. Kaycı, odanın düzenlenmesi halinde oraya geçebileceğini söylemesine rağmen, sadece yatak çıkarılmış, diğer malzemeler odada bırakılmış ve oraya taşınması talep edilmiştir.

Kapı Kırma Olayı

Erdem’in açıklamalarına göre, 11 Eylül 2024 tarihinde, Müdür Kırbıyık, Kaycı’nın saat 12.00’ye kadar odasını boşaltmasını ısrarla talep etmiştir. Ancak, Kaycı kendisine uygun koşullarda bir oda tahsis edilmediği gerekçesiyle bu talebe uymamıştır. Bunun üzerine Kırbıyık, diğer iki müdür yardımcısı ile teknik ve yardımcı personeli odaya göndererek kapının zorla açılmasını sağlamaya çalışmıştır. Kapı, anahtar, pense gibi araçlarla açılamayınca, Kırbıyık çekiç getirilmesini istemiştir. Kaycı, odada yalnız olduğunu ve ileride kendisini savunamayacağını düşünerek bu anları kayda almıştır.

Videoda görüldüğü üzere, çekiçle kapının anahtar kısmına vura vura kamu malına zarar verilerek büyük bir delik açılmış, ancak kapı hala açılamamıştır. Bunun üzerine, Müdür Kırbıyık yeniden talimat vererek kapıyı tekmeletmiş ve kapı kırılarak açılmıştır. Kaycı’nın "Bu şekilde odaya giremezsiniz, özel eşyalarım var" demesine aldırış edilmeden odaya girilmiş ve tüm özel ve resmi eşyalar dışarıya atılmıştır.

Adli ve İdari Süreç

Erdem, açıklamasında, Müdür Kırbıyık’ın bu tür baskıcı davranışlarının daha önce de yaşandığını belirtti. Geçen ay düzenlenen bir veli toplantısında, Kırbıyık’ın "Şort giyen öğrenciye de başını örtmeyen öğrenciye de karışırım, psikolojisi bozulan varsa bu okula gelmesin" şeklinde ifadeler kullanarak öğrenciler üzerinde psikolojik baskı oluşturduğunu dile getirmiştir. Tüm bu olaylara rağmen, Kırbıyık’ın hala okul müdürü olarak görevine devam ettiği vurgulanmıştır.

Doğa Kaycı’nın olayla ilgili adli ve idari şikayetlerde bulunmasına rağmen, şu ana kadar bir ilerleme kaydedilmediğini belirten Erdem, Eğitim Sen Bursa Şubesi olarak kendilerinin de adli ve idari şikayet dilekçelerini savcılığa ve İl Milli Eğitim Müdürlüğü’ne vereceklerini ve süreci yakından takip edeceklerini belirtti.