Olimpiyatları 35. sırada tamamlamanın neresi başarıdır!

Abone Ol

EURO 2020'nin ardından bu yaz sezonunu ertelemeli başka bir organizasyon olan olimpiyat oyunları ile tamamladık. Tokyo 2020 Olimpiyatları sona erdi. ABD, genel sıralamada Çin'i geçerek birinci oldu, Türkiye 35. sırada tamamladı. Japonya'nın başkenti Tokyo'da düzenlenen 32. Yaz Olimpiyat Oyunları'nda günün madalya müsabakalarının ardından genel sıralamada ABD, Çin'i geçerek birinci oldu. Türkiye, ikişer altın ve gümüş ile 9 bronz olmak üzere 13 madalyayla oyunları 35. sırada tamamladı.

2020 Tokyo Olimpiyat Oyunları'nda boksta kadınlar 69 kiloda Busenaz Sürmeneli, altın madalya kazandı. Milli Okçu Mete Gazoz, okçulukta Türkiye'ye tarihindeki ilk olimpiyat altın madalyasını kazandırdı. 2020 Tokyo Olimpiyat Oyunları'nda boksta kadınlar 51 kiloda Buse Naz Çakıroğlu da gümüş madalya kazandı. Türkiye olimpiyatlar genelinde çok başarısız bir performans ortaya koysa da özellikle kadınlarda bireysel anlamda başarılar elde etti.

Olimpiyatlar için Türkiye'de sanki 100 altın madalya gelmiş gibi bir hava yaratılıyor. Halbuki böyle bir şey yok. Türkiye toplam 13 madalya ile olimpiyatları 35. sırada tamamladı. 35. sıra bir başarı mıdır? Bence büyük bir başarısızlıktır. AKP döneminde her branşta olduğu gibi olimpiyatta da başarısızlıkla dönüldü. Özellikle takım oyunlarında tek bir madalya bile gelmedi.

Medyada bu kadar çok övülen ve olimpiyatları 35. sırada tamamlayan Türkiye'nin önünde olan bazı ülkeleri yazayım bakalım bir daha düşünün. İlk 34 ülke arasında yer alan büyük ülkeleri saymıyorum sadece Türkiye'de her daim küçümsenen ve Türkiye'yi geçen ülkeleri sayacağım.

Küba 14. sırada, Macaristan 15. sırada, Güney Kore, 16. sırada, Polonya 17. sırada, Jamaika 21. sırada, Kenya 19. sırada, İran 27. sırada, Bulgaristan 30. sırada, Slovenya, Özbekistan, Gürcistan, Tayvan da Türkiye'nin sıralamada üstünde yer alıyor. Nüfus ve bu federasyonlara harcanan paralara baktığımızda Türkiye'nin ilk 5 içerisinde yer alması gerekirdi. Ama maalesef 35. sıra bile çok büyük bir başarı olarak görülüyor. Türkiye'de en fazla beklentinin olduğu Voleybol milli takımı da daha turnuva öncesi bazı gericilerin hedefinde oluyor. Ama onlar da ancak çeyrek finali görebiliyorlar. Yine bu turnuvada Türkiye'nin ilk yüzde olmasını sağlayan da kadınlar oluyor.

Nasıl ki EURO2020'de çok övülen A Milli Futbol Takımı sonuncu olduysa şimdi de olimpiyatlarda benzer bir durum var. Zerre kadar spordan anlamayan bazı sol görüşlü kişiler de bu gazlara gelip sanki çok büyük başarılar elde edilmiş gibi paylaşımlar yapıyorlar. Sosyal medya ve anaakım medyaya baktığımızda Türkiye'nin çok büyük bir başarı elde ettiğini düşünürsünüz. AKP'nin oluşturduğu aile federasyonları ile sanki olimpiyatlara ve organizasyonlara damga vurulmuş gibi görülüyor.

Ama öyle değil sevgili arkadaşlar. AKP her alanda yaptığı gibi, Türkiye'de sporu da bitirdi. Oluşturulan liyakatsiz federasyonlara milyonlarca lira aktarılırken sadece 2 altın madalyanın gelmesi çok büyük bir başarısızlıktır. Hatta rezalettir. Bu yaklaşımla bu tarzla hiçbir branşta başarılı olma imkanı yoktur. Şişirilen haberlerle büyük başarı varmış havası geleceği de çöpe atar. Almanya basınına bakın en çok tartışılan konu aktarılan para karşısında gelen başarısızlıktır. "500 milyon euro gibi bir para aktarıyoruz spora karşılığı bu olmamalıdır" deniliyor. Almanya olimpiyatları 9. sırada tamamladı. Ama bunu çok büyük bir başarısızlık olarak görüyor. Türkiye ise yakın miktarda bir para harcamasına rağmen 35. sırada tamamlıyor ama herkes bunu büyük bir başarı olarak görüyor. Türkiye olarak ilginç bir ülkeyiz.

Bu hafta kısaca olimpiyatları yazmak istedim. Haftaya artık ligler başlıyor. Takımların son durumlarını da yazacağım. Haftaya görüşmek dileğiyle...