Milli Eğitim Bakanlığı’nın Mesleki Eğitim Merkezi (MESEM) uygulamasında, iş ve işçi güvenliğinin sağlanmaması nedeniyle yaşanan ölüm haberleri yerini dolandırıcılığa bıraktı.

Cumhuriyet yazarı Murat Ağırel; MESEM projesinin suiistimal edilerek milyonlarca liralık vurgun yapıldığından bahsetti.

Ağırel'in aktardığına göre; kendisine ulaşan ve büyük bir tekstil firmasında çalışan okuru, e-devlet bilgilerine bakarken lise son sınıf öğrencisi olarak kayıtlara geçirildiğini fark etti.

Meslek Lisesinde Kayıtları Ortaya Çıktı

Zincirlikuyu İsov Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi 12. sınıf öğrencisi olduğunu gören yurttaş, "yanlışlık vardır" diye okulu aramış, tam tersine okul yönetimi onaylamış. "Acaba sadece ben miyim" diye iş arkadaşlarına sormuş, bu kişiler de aynı şekilde meslek lisesine kayıtlı olduğunu görmüş.

Ağırel olayı anlatması üzerine şikayetlerin arttığını, "Bunu katıldığım televizyon programında anlattım. Deyim yerinde ise belge yağdı. İzmir, İstanbul, Kocaeli, Mersin, Manisa tüm illerden aynı durumda olan kişilerin olduğunu öğrendim. Kısa bir açık kaynak araştırması ile MESEM uygulamasının nasıl suistimal edildiğini de görmüş oldum. İdareciler hayali çıraklar gösterip maaşlarını cebe atarak para biriktiriyor" sözleriyle aktardı.

Milyonlarca Liralık Vurgun

Adana ve Kocaeli'nde okul idarecilerinin aynı yöntemle milyonlarca liralık vurgun yaptığını örneklerle anlatan Ağırel, şöyle devam etti:

"Açın bakın haberlere o kadar çok haber var ki. İki örnek yazdım sadece. Yine iyi niyetle adım atılan ancak iyi planlanmayan bir girişim yine yolsuzluk macerasına dönmüş durumda. Zincir market çalışanları, tekstil sektöründeki emekçiler, fabrika işçileri ulaştı. Hiçbirinin haberi yok. Kuruş dahi almamışlar."

316 Kaza ve 10 Çocuk Ölümü

MEB'e bağlı MESEM'lere kayıtlı öğrenci sayısının 500 bine dayandığı ifade ediliyor. Ucuz ve çocuk işçiliğin yasallaştırılmaya çalışmasından dolayı eleştirilen MESEM'e dair Milli Eğitim Bakanı Yusuf Tekin, nisan ayında bir soru önergesine cevap verdi ve ölen çocuk sayısına dair bir bilgi vermeden, Şubat itibarıyla kaza geçiren öğrenci sayısının 316 olduğunu söyledi. 

İSİG Meclisi ise 30 Temmuz'da yaptığı açıklamada, MESEM kapsamında çalıştırılan en az 10 çocuğun öldüğü belirtildi.