Haber: Ümit İşbakan

Ordu Büyükşehir Belediyesi önünde yapılan açıklamaya parti, sendika, oda ve dernek temsilcileri de destek verdiği basın açıklamasını ORÇEV Başkanı Ertuğrul Gazi Gönül yaptı.

Gönül açıklamada, “Ordu Çevre Derneği olarak Ordu Büyükşehir Belediyesinin hukuk dışı ve keyfi uygulamalarına karşı verdiğimiz hukuksal mücadele sonucu kazandığımız tüm davalara rağmen OBB Başkanı Hilmi Güler ve ekibi yanlışta ısrar ediyor.

 Ordu Büyükşehir Belediyesi, Enver Yılmaz döneminde hazırladığı “Rıhtım ve Melet Irmağı arasındaki deniz dolgusu ve kıyı düzenleme projesini” aynen uygulamaya başladı. Hem ekolojik hem de hukuksal olmayan projeye karşı açtığımız davaların tümünde haklılığımız Ordu İdare Mahkemesi ve Danıştay tarafından onandı.  Ancak yanlışta ısrar eden Ordu Büyükşehir Belediye Başkanı Hilmi Güler ve ekibi dava sürerken çalışmalara devam etti ve kıyılara geri dönülmez zararlar verdi.” dedi.

 Rıhtımdaki yanlışa Danıştay “dur” dedi.

2018 yılında Liman İşetmesinin OBB’ye devrettiği alanın amacı dışında kullanıldığı iddiasıyla Belediyenin imar değişikliğine dava açtıklarını söyleyen Gönül, “En son Rıhtımda Liman İşletmeciliğinin kamu yararına kullanılmak üzere verdiği Ordu Büyükşehir Belediyesine verdiği alanın özelleştirilerek işletme açılmasına olanak tanıyan uygulamasına açtığımız ve Ordu İdare Mahkemesince 2016/1915 sayılı kararla imar değişikliğinin şehircilik ilkelerine, planlama esasları ve teknikleri ile kamu yararına uygun olmadığı anlaşıldığından, davaya konu olan plan değişikliğinin hukuka uygunluk bulunmadığı kararı Danıştay 6. Daire tarafından 2024/4290 sayılı kararıyla da onandı.” dedi.

Mahkemenin iptal ettiği projeleri yeniden gündeme alıyorlar

 Gönül, Ordu Büyükşehir Belediyesinin hukuksuz ve keyfi uygulamalarla denize ve kıyılara zarar verdiğini söyleyerek, “Bu gerçekler varken Ordu Büyükşehir Belediyesi Rıhtım ve Melet Irmağı arasındaki alanda deniz dolgusu ve kıyı düzenlemesi projesini yeniden gündeme getirdi. 26 Aralık 2024 tarihinde Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığında İnceleme Denetleme Kurumunda ÇED projesi görüşülecek.

 Buradan soruyoruz: Projelerinize açılan davaları kaybettiniz. Bilirkişi Heyeti ve Ordu İdare Mahkemesi, Danıştay proje ÇED’lerini iptal etti. Hukuksuz ve keyfi çalışmalar nedeniyle deniz de kıyılar da zarar gördü. Kimi yerleri yandaşlarınıza işletme yeri olarak verdiniz. İptal edilen projelerinizi yeniden küçük değişikliklerle yeniden gündeme getirme ısrarınız nedir?” diyerek sorular yönetti.

 Yapılan iskele dolgu içinde kalacak

 Proje hakkında sorularına devam eden Gönül, “Yine soruyoruz: Yeniden gündeme getirdiğiniz projede OBB binası karşısında (eski Mıdı Restorandın olduğu iskele) bulunan yeni iskeleyi ve otopark olan dolgu alanını da içine alan yeni dolgu yapıyorsunuz. İskele için harcanan para ne olacak? Cebinizden çıkmadığı için halkın parasını rahatça harcama hakkını nerden alıyorsunuz? Harcanan parayı cebinizden belediye kasasına mı koyacaksınız?

 Sorularımıza devam edelim: 26 Kasım 2024 tarihinde Ankara’da İDK toplantısında görüşülecek ÇED dosyasında mahkeme kararlarından söz ediyorlar. Söz konusu mahkeme kararı OBB’nin ÇED dosyası için olumsuz karar verilenler. Bu gerçeğe rağmen ısrarınız neden? 2019/456 nolu Ordu İdare Mahkemesinin kararı Danıştay 6. Daire tarafından onanmış olduğunu ÇED dosyasında yazıyorsunuz, yetmiyor Ordu İdare Mahkemesinin görevlendirdiği Bilirkişi Heyeti raporunun da aleyhinize olduğunu belirtiyorsunuz. Peki yeniden yeniden ÇED dosyaları hazırlamaktaki ısrarınız neden?

Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Ordu İl Müdürlüğü’nün 15.10.2018 tarih ve 5170 sayılı yazısında, Çevre Etki Değerlendirmesi başlamadan yasa dışı deniz dolgusu nedeniyle Ordu Büyükşehir Belediyesi’ne 71.412,90 TL ceza kesildiğini unuttunuz mu?

 Mahkeme ve Bilirkişi Heyeti raporunda belirtilen olumsuzluklara dikkat çekip bu olumsuzluklara önlem için yaptığınız önerilerin inandırıcı olduğuna inanıyor musunuz? Yoksa algı operasyonunda başarılı olacağını mı sanıyorsunuz?” dedi.

 Usulsüz, hukuksuz uygulamalar karşı Ordululara çağrımız var

 OBB’nin usulsüz ve hukuksuz uygulamalarına karşı tüm parti, sendika, dernek, odaları mücadeleye çağıran Gönül, “Ayrıca ÇED dosyasında mahkeme süresince çalışma yaptığınızı da itiraf ederek mahkemenin uygun bulmadığı çalışmanın bir bölümünü tamamladığınızı yazabiliyorsunuz. Yani ÇED almak için usulsüz çalışmanızı inkar da etme gereği görmüyorsunuz. Bu cesareti nereden alıyorsunuz?

 Usulsüz, hukuksuz ve keyfi çalışmalarınıza izin vermeyeceğiz. Ordu’nun taşına, toprağına sahip çıkmak için hukuksal ve fiili mücadelemiz devam edecektir. 26 Kasım 2024 tarihinde Ankara’da yapılacak olan İnceleme Denetleme Kurulu (İDK) toplantısına katılıp bu gerçekleri orada da dile getireceğiz. “Biz yaptık, oldu” anlayışına izin vermeyeceğiz.

 Tüm partileri, sendikaları, odaları, dernekler başta olmak üzere tüm halkımızı yaşanabilir bir şehir için birlikte mücadeleye çağırıyoruz. Ordu Büyükşehir Belediyesinin hukuksuz, keyfi yönetiminin şehrimizi betona boğmasına, kıyıların yok edilip denize ulaşım olanağını ortadan kaldıran projelerine; halkın parasının önceliklere harcanmamasına seyirci kalmayalım.” dedi.