Ordu Demokrasi Platformu (ORDEP) adına açıklama yapan Dönem Sözcüsü Yasin Uzun, “71 ülkede uygulanan gün ışığından daha fazla yararlanma amaçlı saat uygulamasına iktidarın geçmemesi kabul edilemez. Kışın ağır koşulları da düşünüldüğünde başta öğrencilerimiz ve kadınlarımız olmak üzere mağduriyetler yaşanacaktır.” dedi.

 EĞITIM PSIKOLOJISINE DE AYKIRI

 Saat uygulamasına geçilmemesinin öğrencilerin hakkına müdahale olduğunu söyleyen Uzun, “26 Ekim Cumartesi gününü 27 Ekim Pazar gününe bağlayan gece yaz saatinden kış saatine geçiş uygulaması iktidar tarafından kalıcı saat uygulamasıyla uygulanmayacak. İktidarın iddiası enerji tasarrufu sağlaması yönünde olsa da hem uluslararası saat uygulaması dışında kalınmasının sorunları da yaşanacak. Avrupa ile 1 saat olan saat farkı bazı ülkelerde 2, bazı ülkelerde de 3 saate çıkacak.

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Alpaslan Bayraktar’ın “İllerin mesai ve okul saatleriyle ilgili uygulama yapabilir” açıklaması da kabul edilemez. İllerde öğrencilerin ders ve dinlenme dakikalarında oynanması öğrencilerin sıkıştırılmış zamana arasında eğitim öğretim yapmasına neden olur ki, bu uygulama eğitim psikolojisine aykırıdır.” dedi.

 SAKINCALARI VAR

Dünyadan ayrı hareket etmenin olumsuz etkileri yanında çeşitli olumsuzlukların olacağını belirten Uzun; “Kış saati uygulamasına geçmemek ülkedeki kadın cinayetleri, taciz ve tecavüzleri de dikkate alındığında sabahın karanlığında evden çıkıp işe gidecek kadınlarımızın güvenlik sorunu da yaşanacaktır. Gündüz saatlerinde can güvenliği sorunu yaşayan kadınlarımız sabahın karanlığında nasıl güven içinde işlerine gidebilecekler?

Yine kış mevsimi dikkate alındığında araçların sabah ayazında trafiğe çıkmasından kaynaklı trafik kazalarına da neden olma olasılığı yüksek olacaktır. Özellikle buzlanmaların en tehlikeli saatleri sabahtır.

Hem uluslararası ilişkiler hem de ülke içinde yaşanacak sorunlar nedeniyle kış saati uygulamasına geçilmesi doğru olacaktır. İktidarın yanlış kararından bir an önce dönmesi gerekir.” dedi.