ORDU

Ordu Kadın Platformu’ndan şiddet ve cezasızlık tepkisi: Kadın cinayetleri politiktir

Ordu Kadın Platformu, kadın cinayetleri ve kadına yönelik şiddet olaylarına dikkat çekmek amacıyla bir basın açıklaması düzenledi.

Abone Ol

Platformun Dönem Sözcüsü Nilgün Yılmaz tarafından okunan açıklamada, kadın cinayetlerinin politik olduğu vurgulandı ve cezasızlık politikasına sert tepki gösterildi.

Yılmaz, cuma günü vahşice öldürülen iki genç kadının acısının tüm toplumda derin yaralar açtığını belirterek, sokak ortasında tacize uğrayan bir kadının tacizcilerinin serbest bırakılmasının, çürümüş adalet sisteminin cüretkâr bir örneği olduğunu söyledi. Sosyal medya baskısıyla tacizcilerin yeniden yakalanmasının ise adalet sisteminin geçici bir yanıtı olduğunu ifade eden Yılmaz, "Bu hamle, kadınların güvenliğini sağlamak yerine, göz ardı edilen bir gerçekliğin üstünü örtmeye yönelik bir girişimdir" dedi.

Açıklamada ayrıca, İstanbul Sözleşmesi’nden çekilme kararının kadınların yaşam haklarını ve onurlarını hiçe sayan bir düzenin inşasına zemin hazırladığına dikkat çekildi. Yılmaz, bu kararın, devletin kadına yönelik şiddet konusundaki cezasızlık politikasını güçlendirdiğini belirterek, iktidarın kadınların bedenlerine yönelik normal doğum dayatmasının, kadınların yaşamlarına dair karar verme haklarını ellerinden almaya yönelik bir müdahale olduğunu kaydetti.

Devletin, kadınların ve çocukların güvenliğini sağlama konusunda yetersiz kaldığını savunan Yılmaz, "Güvenli sokaklar diyerek hayvan katliamlarına göz yuman bir iktidarın, kadınları evlerinde dahi koruyamadığının açık bir göstergesiyle karşı karşıyayız. Güvenlik ve koruma ancak yasaların uygulanması ve gerçek mekanizmaların oluşturulmasıyla sağlanabilir" ifadelerini kullandı.

"Kadın cinayetleri politiktir" diyen Yılmaz, kadınların dayanışma içinde seslerini duyurmaları gerektiğini vurguladı ve şu çağrıda bulundu: "Bu vahşet karşısında öfkemizden güç alarak, birlikte direnelim. Her kadının özgür olduğu bir dünya, tüm insanlık için daha adil bir geleceğin teminatıdır."

Yılmaz, kadınların gücünü göstermek ve eşitlik mücadelesinde daha fazla ses çıkarmak gerektiğini belirterek, "Birlikte mücadele ettiğimizde her şey mümkündür" dedi. Açıklama, "Normal doğum değil, normal yaşam istiyoruz!" sloganıyla son buldu.

"Salı günü herkesi yürüyüşe davet ediyoruz"

Platform ayrıca salı günü düzenlenecek eylem için çağrı yaptı:

Hükümetin yetersizliği, duyarsızlığı, yasaları yeterince hayata geçirmediği sebebiyle her gün artarak devam eden kadın cinayetlerine dur demeliyiz. 08 Ekim 2024 Salı günü Saat 17.00 de 19 Eylül Ortaokulu önünde buluşuyoruz. Herkesi bu yürüyüşe davet ediyoruz.