GÜNDEM

Ortak çağrı: Can Atalay kararı uygulanmalı

DİSK, KESK, TMMOB ve TTB, Anayasa Mahkemesi'nin Can Atalay hakkındaki kararının uygulanması çağrısında bulundu.

Abone Ol

Türkiye İşçi Partisi'nden (TİP) Hatay milletvekili seçilen ve Gezi Parkı tutuklusu olan Can Atalay'ın milletvekilliğinin düşürülmesine ilişkin Anayasa Mahkemesi (AYM) tarafından verilen ihlal kararının uygulanmamasına tepkiler devam ediyor. AYM'nin Atalay'ın vekilliğinin düşürülmesini "yok hükmünde kabul etmesi" kararına ilişkin olarak Türkiye Devrimci İşçi Sendikaları Konfederasyonu (DİSK), Kamu Emekçileri Sendikaları Konfederasyonu (KESK), Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği (TMMOB) ve Türk Tabipleri Birliği (TTB) yazılı bir açıklama yaptı. Açıklamada, AYM kararının uygulanması gerektiği belirtildi.

'ANAYASASIZLAŞTIRMA ÇABASINA SON VERİLMELİ'

Açıklamada, Atalay’ın milletvekilliğinin düşürülmesinin AYM kararınca "yok hükmünde" olduğu hatırlatılarak, alınan kararlara uyulmasının hukuk devletine bağlılık gereği zorunlu olduğu vurgulandı. Açıklamada şu ifadelere yer verildi: "Anayasa Mahkemesi, halkın oylarıyla seçilen Can Atalay'ın milletvekilliğinin TBMM'de tezkere okunarak düşürülmesine ilişkin kararın yok hükmünde olduğuna karar verdi. İletişim Başkanlığı’nın kuruluş ve yetkilerine ilişkin daha önce iki ayrı iptal kararının ardından, son olarak ‘her tür manipülasyon ve dezenformasyona karşı faaliyette bulunma’ yetkisi Anayasa Mahkemesi tarafından ifade özgürlüğüne aykırı bulunarak iptal edildi."

'SİYASİ İKTİDAR UYGULAMIYOR'

Anayasa Mahkemesi’nin grev ertelemeleri, 1 Mayıs yasaklamaları, düşünce, ifade, basın ve örgütlenme özgürlüklerine ilişkin verdiği hak ihlali kararlarının sadece bireysel kayıpların giderilmesi için bir hukuki yol olmadığı, ihlallerin tekrarlanmaması için gereken idari ve yasal düzenlemelerin yapılmasının zorunlu olduğu vurgulandı. Aynı gereklilik, yasa ve kararnameler için verilen iptal kararlarının gerekçelerine uygun düzenlemeler yapılmasını da gerektirir.

Ancak Anayasa Mahkemesi'nin hak ihlallerine neden olduğu belirlenen düzenlemeler için verdiği kararların siyasi iktidar tarafından uygulanmadığı belirtiliyor. DİSK, KESK, TMMOB ve TTB olarak; bu hukuksuzlaştırma ve anayasasızlaştırma çabasına son verilmesi gerektiğini ve alınan kararlara uyulmasının hukuk devletine bağlılık gereği zorunlu olduğunu hatırlatıyoruz.