Gezi Parkı Davası'nda hakkında ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası verilen ve tutuklu yargılanan iş insanı Osman Kavala'ya verilen ödüle Adalet Bakanı Yılmaz Tunç tepki gösterdi. 

Bakan Tunç, Avrupa Konseyi Parlamenter Meclisi (AKPM) tarafından Kavala'ya "2023 Vaclav Havel İnsan Hakları Ödülü" verilmesine ilişkin yaptığı açıklamada, "Sözde insan hakları ödülü verilmesi kabul edilemez” dedi. 

Yaptığı açıklamayı sosyal medya hesabı üzerinden de paylaşan Tunç, sözlerine şöyle devam etti: 

"Dolayısıyla yaşama hakkını tehdit eden, şiddet olaylarını azmettirme ve arka planında onları destekleme noktasında yargının vardığı bir kesin hüküm var. Yani bu kararı beğenmeyebilirsiniz, eleştirebilirsiniz ama uymak zorunda olduğumuz bir karardır bu karar. Avrupa Parlamentosu'ndaki bu görüntü, özellikle bir sivil toplum kuruluşunun sözde insan hakları ödülü vermeye kalkışması ve bunu bütün dünyanın gözü önünde, sanki o kişiler insan hakları mücadelesi yapmış, İstanbul'da sokakları ateşe verip ve bu ateşi bütün Türkiye'ye yaymaya çalışan kişiler değilmiş gibi sözde bir insan hakları ödülü töreni yapılıyor. Buna da Avrupa Parlamentosu maalesef alet oluyor."