Türkiye’nin turp ihtiyacının yüzde 80’inin karşılandığı Osmaniye’nin Kadirli ilçesinde turp hasadı başladı. Coğrafi işaret tescilli Kadirli turpu tarlalardan toplandıktan sonra Savrun Çayı’nda kurulan havuzlarda yıkanıp paketlenerek kamyonlarla birçok kente gönderiliyor.

"ENFLASYONDAN DOLAYI KİMSE YEMİYOR"

Kadirli’den turp alıp sevkiyatını yapan tüccar Fatih Anbarcıoğlu, ilk defa böyle kötü bir ortam yaşadığını ifade ederek şunları söyledi:

"Turpun hiçbir şeyi yok. Enflasyondan dolayı, kimse yemiyor turpu. Gittiği yerde satılmıyor. Para olmadığı için pazarcılarda düştüğünde, pazarcılar burada alıyor 5 liraya pazara götürüyorlar 25 liraya satıyorlar. Torbasını burada 60 liraya alıyor oraya götürüyor kilosunu 20 liraya satıyor. Lokantalar çalışamadığı için, et pahalı olduğu için, yemek pahalı olduğu için yiyemiyorlar. 1,5 kebap dışarıda 150 lira, burada 70 lira. Adam dışarıda yemek yiyip bunu lokantacı almıyor ki turpu. Lokantacı pahalı diye almıyor. Buradan 50 liraya alıyor 60 liraya alıyor oraya götürüp kilosunu 20 liraya satıyor. Benim yaşım 65 ilk defa böyle bir ortam yaşıyoruz."

"ASGARİ ÜCRETE ZAM YAPILIYOR TARIM İŞÇİLERİNE YOK"

Turp işçisi Şerife Okur, "Sabah erkenden saat 6’da kalkıyoruz iş başı yapıyoruz. İşte akşama kadar çalışıyoruz soğuk demeden çocuklarımızın rızkı için. Asgari ücretlere zam yapılıyor işçilere fazla zam yok tarım işçileri için daha doğrusu. Asgari ücrete zam yapıldıkça işçilerin yevmiyesi düşüyor. İşçilere zam yok, kurtarmıyor yani. 5 tane çocuğum var onlarla birlikte geçimini sağlamak için onun için geliyoruz ne şartlar altında soğuk demeden sıcak demeden. Tarım işçilerinin yevmiyesinin de artmasını istiyoruz" dedi.

"RIZKIMIZ İÇİN ÇALIŞIYORUZ"

Bir turp işçisi, "Hepimizin rızkı için buralara geliyoruz işte Savrun Çayı’na, çalışıyoruz. Sabahın altısında çıkıyoruz akşamın yedisine kadar çalışıyoruz. Yevmiyeci olarak çalışıyoruz akşama kadar mesaide yapıyoruz" diye konuşurken; başka bir turp işçisi ise, "Sabah ezan okununca çıkıyoruz evden geliyoruz buraya torbamızı kıvırıyoruz turpumuzu yapıyoruz. Alıştık. Zor ama yapacak bir şey yok" şeklinde konuştu.

GÖRÜNTÜ DÖKÜMÜ

Turp havuzu detaylar

Fatih Anbarcıoğlu

Şerife Okur

Bir turp işçisi

Bir turp işçisi