CHP Lideri Özgür Özel, t24'te yerel seçimler ve İYİ Parti ile olası ittifak konusunda açıklamalarda bulundu. Özel, yerel seçimlerde tüm il ve ilçelerde aday çıkaracaklarını söyledi. İYİ Parti ile ittifak için mesaj gönderen Özel, ittifak olmamasının felaket olmayacağını belirtti. Özel, HEFEP ile görüşme içinde şeffaflık sinyali verdi.

İYİ Parti ile ittifak için abla-kardeş hukuku

Özel, İYİ Parti ile ittifak konusunda şunları söyledi:

İYİ Parti bu konuya yapıcı yaklaşırsa ki ben Meral Hanım’la aramdaki kişisel hukukun buna katkı sağlayacağını düşünüyorum. Kendisini daha önce ‘Genel Başkanım’ diye aradığımda, bana ‘Abla’ dememi söylerdi. ‘Hayırlı olsun’ demek için aradı. O beni ‘Genel Başkanım’ diye aradığında da ‘Şimdi nasıl olacak?’ dedim, gülüştük. Yani aramızdaki abla-kardeş hukukunun da partilerin arasında erimesi gereken buzlar varsa onların erimesine imkân tanıyabileceğini düşünüyorum. Takdir sayın Genel Başkan’ın, ayrı bir karar alırlarsa ona da saygılı oluruz. Kimse bizle ittifak yapmak zorunda değil ama ben bir şekilde bütün Türkiye’de; bütün seçim bölgelerinde değil ama tek başına kazanamadığımız yerlerde kaybettirmenin seçmene de partilerimize de Türkiye’ye de kaybettirmek olacağını ve izah etmekte güçlük çekeceğimizi düşünüyorum. Eğer onlar da uygun görürse yapıcı bir süreci başlatacağız.

Özel, İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener’le de henüz bir görüşme planlanmadığını belirterek, “O konuda henüz bir karar vermiş değiliz. Meral Hanım talep ederse olabilir. Meral Hanım’dan bir talep gelmezse biz de bir telefon açıp nasıl yapalım diye sorabiliriz” dedi.

HEDEP ile görüşme

Özel, Halkların Eşitlik ve Demokrasi Partisi (HEDEP) ile de görüşeceklerini kaydederek, şöyle devam etti:

İki Eş Başkan da beni aradı. ‘Hayırlı olsun’ ziyaretine de gelecekler. Ben genel başkanlar düzeyinde HEDEP’in meseleye tam olarak nasıl baktığını duymak isterim. Karşılıklı görüşmemiz lazım. Eş Genel Başkanlarla görüştükten sonra ben Parti Meclisine bu konuda bilgi vereceğim. Gerçekten HEDEP ne istiyor? Çünkü bazı açıklamalar var. Ben genel başkanlar düzeyinde HEDEP’in meseleye tam olarak nasıl baktığını duymak isterim. Türkiye’deki Kürtlerin önemli bir bölümünün, sol seçmenin bir bölümünün oyunu alan bir partiden söz ediyoruz. Ama benim, ‘İlla kapalı kapılar ardında olsun, açık görüşmeyiz’ falan gibi bir şeyim yok. Aksi durumda zaten olmayan ittifakı AK Parti dezenformasyonla ilan ediyor. ‘Bunlar anlaştı, şöyle oldu böyle oldu’ diye. Bir şey yaparsak göz önünde yaparız, yapmayacaksak da yapmayız.”

Demirtaş selamı

Özel, kurultay konuşmasında Selahattin Demirtaş’a selam göndermesinin İYİ Parti’de bazı isimler tarafından eleştirildiğinin hatırlatılması ve bu eleştirilerin iş birliği sürecini etkileyip etkilemeyeceğinin sorulması üzerine, şunları kaydetti:

Benim açımdan etkilemez. Bir kez o selam sadece Selahattin Demirtaş’la ilgili değil. Selçuk Mızraklı’nın da adını söyledim. Onun yanında Gezi tutuklularını da söyledim. Söylediklerimin ortak özelliği HEDEP’li olmaları değil, ortak özellikleri yargılanma süreçlerinde ciddi şekilde haksızlığa, hukuksuzluğa uğramış olmaları ve bunun ayrıca Anayasa Mahkemesi kararlarıyla da tescil edilmiş olması. Adil yargılanmadıkları ortada. Meseleye ben bu açıdan bakıyorum.

Kızanlar hangi açıdan kızıyor bilmiyorum. Devlet Bahçeli’nin Engin Alan için ‘İyi ki Anayasa Mahkemesi var’ deyip, şimdi ‘Anayasa Mahkemesi yok olsun’ demesi bir tutarsızlık ama benim içinde bulunduğum pozisyon son derece tutarlı. Benim Selçuk Mızraklı’ya birileri selam yollamamdan rahatsız oluyorsa, Selçuk Mızraklı’nın yaşadığı hukuki süreçle ilgili kendi bilgilerini bir gözden geçirmesi lazım.

İYİ PARTİ'YLE İTTİFAK ÇIKMAZI

Özel, İyi Parti’nin İstanbul ve Ankara’da iş birliğini kabul etmemesi durumunda nasıl bir yol izleyecekleri konusunda da şunları kaydetti:

Cumhuriyet Halk Partisi’nde değişiminin yarattığı heyecanı, sahada hepimizin gördüğünü araştırmalar da gösterdi. Değişimin olumlu karşılandığı, umut verdiği söyleniyor. CHP’de yaşanan sadece bir genel başkan değişimi değil, kadrolar değişti. 43 yaşında bir Parti Meclisi, 46 yaşında bir MYK oldu. Çok eskiden parti içinde bir dip dalgadan bahsediliyordu. O dip dalganın şimdi yüzeyde partiyi çok daha yukarıya taşıyan bir dalgaya dönüştüğünü görüyorum. Bunu sürdüreceğiz. İttifaklara ihtiyacımız yok değil. Türkiye’nin iş birliklerine ihtiyacı var. Ama diyelim ki sizinle ittifak yapmak istemiyoruz dediklerinde bu Cumhuriyet Halk Partisi için bir felaket senaryosu değil.

“İSTANBUL VE ANKARA İÇİN ADAYLAR BELLİ”

İstanbul’da Ekrem İmamoğlu, Ankara’da Mansur Yavaş ve Aydın’da Özlem Çerçioğlu’nun adaylıklarının Kemal Kılıçdaroğlu tarafından ilan edildiğini de hatırlatan Özel, şöyle devam etti:

Kemal Bey’in beyanları zaten anketlerle de destekleniyor. Onların adaylıklarında bir sorun olmayacağını düşünüyorum. Yine de Parti Meclisi’nin yetkilerini kullanan bir genel başkan olmayacağıma söz vermiştim. Parti Meclisi’ne o isimleri önereceğiz. Onaylanacağını ve ilan edileceklerini değerlendiriyorum. Ama geri kalan 8 büyükşehirde gelecek pazartesi alacağımız kararla doğru örneklemlerle, güvenilir şirketlerle, çapraz kontrollerle ve herkesin inceleyebileceği objektif anketleri yapacağız. Başkanların durumuna şu karar verecek; halkın gönlünde olan bizim de listemizde olacak. Halkın gönlünde olmayanın yerine başkasını gösteririz. İstanbul, Ankara, Aydın Parti Meclisi’ne önereceğim. İzmir için anket var.

“TÜZÜK KURULTAYI İÇİN TARİH ALINMAMIŞ”

Özel, Kemal Kılıçdaroğlu’nun kurultaydan önce tüzük kurultayı için tarih açıkladığının hatırlatılması üzerine de şöyle devam etti:

Partinin avukatlarını çağırdım tüzük kurultayında ne aşamadayız diye sordum. Hiçbir aşamadayız dediler. Dedim ki tarih ilan edildi. Galiba siyaseten söylendi hukuken öyle bir tarih yok dediler. Parti Meclisi’nin karar alması, gazete ilanı verilmesi ve en az bir ay sonra olması lazım. Bu yapılmadı dediler. Bu yapılmadıysa ne zaman yapabiliriz dedim. O gün dediklerinde hemen yaparsanız işte 18 Aralık olabilir dediler. O da bütçenin tam göbeğine geliyor. Ben de durumu il başkanlarına anlattım. Çoğunluk ‘Resmi karar alınsın ama mayıs ayına alınsın’ dediler. ‘Tüzük Komisyonu kurulsun hemen çalışmaya başlasın’ dediler. Parti Meclisi’mizden talebimiz Tüzük Kurultayı’nın 5 ay sonraya, yerel seçimden sonraya konması ve çalışacak olan komisyonun da şimdiden belirlenip çalışmalara başlaması lazım’ dediler. Biz bir olağanüstü PM toplayıp 81 il başkanının bu talep ve önerisini Parti Meclisi ile görüşeceğiz.

“EKREM BEYLE KARDEŞLİK HUKUKU”

Özel, “Ekrem İmamoğlu’nun Genel Merkez üzerindeki etkisi tartışılıyor. Diğer yandan kurultay öncesinde delegelerin ikna edilmesi için birtakım vaatlerde bulunulduğu iddiaları da var. Bunları nasıl değerlendiriyorsunuz?” sorusunu da şöyle yanıtladı:

Ekrem Başkan’la aramızda daha önce de söylediğim gibi kardeşlik hukuku diye tanımladığımız bir ilişki var. Bu ilişkim CHP’de pek çok kişi ile de var. Mesela Burhanettin Bulut’la da var. O yüzden ben iletişimdeki yeteneklerini bildiğim için basın ilişkilerini Burhanettin Bulut’a verdim. Halkla ilişkilerde başarılı kurumsal ilişkiler tecrübesi olan, her şeyi sıfırdan başlatabilecek, herkese eşit davranacağını düşündüğüm bir arkadaşa verdim. Ekrem Bey’le de birbirimize güvenimizi zedeleyecek hiçbir şey yaşamadık. Ekrem Bey İstanbul’a mühürlü, ben Cumhuriyet Halk Partisi’ne mühürlüyüm. Türkiye ile ilgili bir iddia koyacaksak o zaman en doğru adayı belirleyecek, bugünden Ekrem İmamoğlu olarak belirlendi diye bir şey yok. Erdoğan’ı yenecek veya AK Parti’yi yenecek, sosyal demokrasiyi Türkiye’de iktidar yapacak kimse bizim adayımız olacak. Birlikte kazanacağız. Birileri bu ilişki bozmaya çalışacaklar. Ben buna izin vermeyeceğim. Ekrem Bey, İstanbul’la ilgili konularda bana bilgi veriyor. Ben ona önerilerde bulunuyorum. Ben partiyle ilgili meselelerde bütün sevdiğim, güvendiğim arkadaşlarıma akıl danıştığım gibi Ekrem Bey’e akıl danışıyorum ama aramızda bir vesayet ilişkisi olduğunu iddia etmek, birincisi bana, ikincisi Ekrem Bey’e, üçüncüsü partiye büyük haksızlık. Bazı olumsuz şeyler çift yönlü konuşuluyor. Böyle konularda kim ne biliyorsa savcıya gitsin. Ben bütün Türkiye’nin önünde kazandım kurultayı. Hiçbir belediye başkanına kurultay için söz vermedim. Bana da bir sürü iddia geldi. Parti şunu yapıyor, şu belediye başkanı şunu yapıyor, delegelere. Dedim ki Kemal Bey’in haberi yoktur dedim.