CHP Lideri Özgür Özel iktidarın emekli aylığına yaptığı zam oranına tepki gösterdi.

Özel, " Emekliye ayrılan para hem yüzde 7’den yüzde 5’e düştü. Hem de dünya kadar emekli var. Hem EYT’yi çıkardım diyeceksin hem yeni emeklinin maaşını eski emekliye ödeteceksin." dedi. Emekli aylığının en az asgari ücret seviyesinde olması gerektiğini kaydeden Özel, dul ve yetim maaşlarına da değindi. "Dul ve yetim maaşı da dahil, her türlü maaş, asgari ücretin altında kalmamalı" diyen Özel, " Bir emekliden kalan maaş, 3-4'e bölünmemeli. Bu maaşlardan kesinti olmamalı" ifadelerini kullandı

Özel'in açıklamalarından öne çıkan başlıklar şu şekilde:

"Bu memlekette asıl konuşulması gereken şey hayat pahalılığı, enflasyon ve onun ezdiği en başta emeklilerken, hep isterler ki başka şey konuşulsun. Bu seneyi emekli yılı ilan ettiler, emekli yılının başında emekliyle dalga geçecek rakamlar ilan ettiler.

Madem emekli yılı dediniz ama gereği yapılmadı, hiç olmazsa bugün emeklilerin günü başka bir şey konuşmayacağım.

Anayasanın hiçe sayıldığı bir yerde, kanunların hükmünün olmadığı bir yerde, hak aramanın ortadan kalktığı bir yerde ekonominin bu halde olmasına kimse şaşmasın ama ben bugün ekonomik derin ekonomik tahliller yapmak yerine ne yaşıyoruz, ne yaşıyorsunuz, ne yaşatıyorlar ve bunun sonucunda ne yapıyorlar birazcık onlara değinmek istiyorum.

"Hans, Almanya’dan Manavgat’a tatile gelirken, emekli Hasan manava gitmeye korkuyor"

Bu salondakiler ömürleri boyunca bu ülkeleri için, aileleri için çalıştılar. Hatta birçoğu artık rahat etmesi gerektiği yerde emekli olduktan sonra hiç bilmediği işleri bile yapmaya razı gelerek hala çalışıyor. Diyorlar ki örneğin bayramda, bir ikramiye verildiğinde bile çalışan emekliye vermeyiz dediler. Çok itirazlar ve mücadeleler sonucunda alabildik hep beraber.

Bir emekli niye çalışır?

İşsiz bir çocuk vardır da torunları için çalışır, ya da üniversitede okuyan bir evlat vardır da onun harçlığını yollayabilmek için çalışır.

Hans’ın muadili emekli Hasan… Hans, Almanya’dan Manavgat’a tatile gelirken, emekli Hasan bırak Manavgat’a tatile gitmeyi parka çıkmaya, manava gitmeye korkuyor. Biri Manavgat’a gidiyor, öbürü manavın önünden geçmeye korkuyor. Bu ülkenin emeklilerine bunu yaşatanlara yazıklar olsun!

200 liralık koyun eti 538 liraya çıktı mı? Aksini iddia eden var mı? Dana eti yüzde 145, koyun eti yüzde 157, zeytin yağı yüzde 180 patlıcan yüzde 123 çay yüzde 90 artmış. Havuç havuç… Havucun kilosu geçen sene pazarda 9 liraymış. Şimdi 30 lira mı? 50 lira diyen var… 3 kat artmış. Ama enflasyon TÜİK’e göre, Tayyibi Üzmeyen İstatistik Kurumu’na göre yüzde 64 artmış. Böyle olunca ne oluyor? Emekliye zammı TÜİK hesabına göre veriyorlar.

Yeni emeklinin maaşını eski emekliye ödetiyorlar. Emekliye ayrılan para hem yüzde 7’den yüzde 5’e düştü. Hem de dünya kadar emekli var. Hem EYT’yi çıkardım diyeceksin hem yeni emeklinin maaşını eski emekliye ödeteceksin. Dünyanın hiçbir yerinde olmayan büyük bir adaletsizlikle karşı karşıyayız.

KKM’ye ödenen para 800 milyar TL. Yani emekliye verdiğine yük dediğinin tam 4 katını KKM’ye parasına para katanlara, “aman sen parayı getir bize koy şu kadar faiz al, dolar artarsa o parayı hazineden ödeyeceğim” dediler. Birileri kira ödeyemezken, sizden aldılar onlara ödediler. KKM’ye ödenen para 800 milyar TL, size verip de yük olarak gördükleri para 4’te 1’i 200 milyar lira.

"En düşük emekli maaşı, asgari ücret seviyesinde olmalı"

Bu yüzden bu düzen böyle gitmez. Önerilerimiz şu:

Kanun teklifimiz var. En düşük emekli maaşı asgari ücret kadar olmalı, yetmez. 1’e 1,5’tu oralara tekrar çıkmalı ama en düşük emekli maaşı hiç olmazsa asgari ücret olmalı.

"Dul ve yetim dahil her türlü maaş asgari ücretin altında kalmamalı"

Kalıcı bir düzenleme yapılmalı, emekliler siyasetçilerin ağızlarının içine bakmak zorunda kalmazlar, bir standarta bağlanmış olur.

En düşük emekli maaşı asgari ücret olmalı, bu dul ve yetim için de bu her türlü maaşta bu sınırın altında hiçbir maaş kalmamalı. Bir emekliden kalan maaş 3’e 4’e bölünüp pay edilmemeli. Maaşlardan kesinti olmamalı

Emeklinin sesini duymazlarsa çok yakında hep beraber meydanlarda olacağız.

Bugüne kadar hep ezildiniz, hep unutuldunuz, hep ihmal edildiniz. Bundan sonra sizin sorununuzdan daha önemli bir sorun yok. Bunu kabul etmiyoruz. Çıkıyor emeklinin karşısına, “Açsın, yoksulsun ama sıkıntı büyük tehlike de büyük, ezanı dindirecekler oyunu bana ver. Vatanı bölecekler oyunu bana ver” diyor. Kardeşim bu memlekette bugüne kadar bu vatan bölünmediyse, bu ezan dinmediyse senin hamasetin yüzünden değil, bu emekliler sayesinde inmedi.

Tayyip Erdoğan’a sesleniyoruz. Emeklinin sesini duy, yoksa biz emeklilerin sesini sana duyurmasını biliriz.

Emekliler emeklerine, geleceklerine sahip çıkacaklar mı? Bu haksızlığa karşı hakkınızı arayacak mısınız? Hep beraber olacağız kalkın ayağa, alın hakkınızı! Tayyip Erdoğan, emekliler bundan sonra susmayacak. Ya hakkımızı verirsin, ya emekliler hakkını almasını bilir. Hep beraber hakkımızı alana kadar birlikte mücadele edeceğiz. Size inanıyoruz, size güveniyoruz."