Cumhuriyet Halk Partisi Genel Başkanı Özgür Özel, partisinin grup toplantısında tüm Türkiye'ye eylem çağrısında bulundu.

Özgür Özel, partisinin grup toplantısında konuştu. Emekliye ve asgari ücrete zam yapılması gerektiğini söyleyen Özel, tüm Türkiye'yi ışık açıp kapatma eylemi yapmaya çağırdı. "Saat 21.00'de herkes ışıkları açıp kapatsın" diyen CHP lideri, "Uzaydan görünecek. Ya zam olacak ya da seçim olacak" diye konuştu.

Özel, zam isteyen vatandaşlara seslenerek 21.00'da ışıkları açıp kapama eylemi yapmaya davet etti.

TÜRKİYE'YE EYLEM ÇAĞRISI

Bütün Türkiye'ye sesleniyorum. Bu akşam saat 21.00'de ayağa kalk. Eğer zam istiyorsan, emekliye zam istiyorsan, asgari ücrete zam istiyorsan, ışıkları yakın ve kapatın. Uzaydan görünecek. Hep birlikte sesimizi duyuracağız. Zammı söke söke alacağız. Ya zam olacak, geçim olacak ya da hiç yolu yok seçim olacak!

 IŞIK AÇMA KAPATMA EYLEMİ NEDİR?

Sürekli Aydınlık İçin Bir Dakika Karanlık Eylemi, 1 Şubat 1997'de Avukat Ergin Cinmen ve Sürekli Aydınlık İçin Yurttaş Girişimi öncülüğünde başlatılan sivil itaatsizlik eylemidir.

Susurluk Kazası ile birlikte kimi devlet kurumlarının ve yasal görevli kişilerin yasadışı gruplarla ve aranmakta olan kimi isimlerle iş birliği yaptığının ortaya çıkması üzerine Sürekli Aydınlık İçin Yurttaş Girişimi, mafya ile ilişkisi olan milletvekilleri yargı önüne çıkana kadar tüm yurttaşları her akşam saat 21:00'da evlerindeki ışıkları bir dakikalığına kapatmaya çağırdı. Eylem kimi medya kuruluşlarının da desteğiyle zaman zaman kendiliğinden örgütlenen kitle gösterilerine dönüştü. Özellikle varoşlarda meşale eşliğinde yürüyüşler yapıldı. Dönemin Başbakanı Necmettin Erbakan'ın, eyleme katılan vatandaşlar için, "Gulu gulu dansı yapıyorlar." demesi büyük tepki çekti. Yine dönemin Adalet Bakanı Şevket Kazan'ın eylemle ilgili olarak, "Mumsöndü oynuyorlar." şeklindeki açıklaması toplumun geniş kesimlerinden ve siyasetçilerden büyük bir tepki gördü.[1] 15 Şubat 1997'de eyleme Türkiye genelinde tahminen 30 milyon kişi katıldı.[2] Şubat ayı sonuna kadar süren eylem, iktidarda bulunan Doğru Yol Partisi ve Refah Partisi koalisyon hükûmetini hedef alıyordu. 28 Şubat'ta Millî Güvenlik Kurulu'nu toplantısını takip eden sürecin sonunda hükûmetin düşmesinden sonra eylemler de sona erdi.

Susurluk sanıklarının salıverilmesi üzerine eylem 30 Eylül'de tekrar başlatıldıysa da Şubat ayındaki kitleselliğe ulaşılamadı.