Pakistan’ın Afganistan sınırında bulunan Kuzey Veziristan bölgesinde 6 berberin bir nehrin yakınında cansız bedenlerine ulaşılması polisi ve istihbaratı harekete geçirdi. Polis, cinayetlerin sakal yasağı uygulayan Pakistan Talibanı tarafından işlenmesi ihtimali üzerinde duruyor.

Bölgedeki yerel polis, pazartesi akşamı evlerinden kaçırıldıktan bir gün sonra, salı sabahı Kuzey Veziristan'da bir nehrin yakınında öldürülen 6 berberin cesedini buldu. Cinayetlerin sorumluluğunu üstlenen olmadı, ancak yerel polis yetkilileri Pakistan Talibanı’nın bir süredir yerel berberlerin sakal tıraşı yapmalarını engellediğini belirtti. Cinayetlerin bu yasakla bağlantılı olabileceğini söyleyen yetkililer “Şu an öldürülen berberlerin Pazar bölgesindeki dükkanlarında sakal tıraşı yapıp yapmadıklarını araştırıyoruz” dedi. Ölen berberlerin hepsinin Kuzey Veziristan’ın Mir Ali şehrinde çarşılarda dükkanları vardı.

Polis memuru Muhammet Nedim, öldürülen kişilerin Kuzey Veziristan’da berber olarak çalıştıklarını ve salı sabahı öldürüldüklerini ifade etti. Afganistan sınırında bulunan bu bölge, geçmişte El Kaide ile bağlantılı Afganistan, Orta Asya ve Çin’den gelen Taliban militanları için önemli bir konumda. Bölge son yıllarda şiddet olayların artmasına şahit oluyor. Olayın sorumluluğunu üstlenen bir taraf olmadı, ancak Afganistan Taliban’ından farklı olarak Pakistan Taliban grubu daha önce sakal tıraşı yapan berberleri öldürmüştü. Bu olay, Taliban’ın daha önce yaptığı şey olan aynı bölgedeki bir kız okulunun bazı bölümlerinin yakılmasından birkaç gün sonra geldi.

Afganistan-Pakistan sınır bölgesindeki hayat 2017 yılındaki askeri operasyonlar sonrasında normale dönmüştü. Ancak Taliban’ın 2021 yılında Kabil’i ele geçirmesinden sonra Pakistan Taliban hareketi, Pakistan topraklarında ilerlemeye başladı. Bundan sonra Afganistan-Pakistan sınır bölgelerinde adam kaçırma, hedef odaklı cinayetler, intihar saldırıları ve gasp sıradan hale geldi. Polis berberlerin öldürülmesinin arkasında Pakistan Taliban’ının olup olmadığından emin olmadıklarını ifade etti. Kuzey Veziristan’da bir berberin öldürülmesinden birkaç gün önce bölge Mir Ali şehrinde işçilerin öldürülmesine tanıklık etti. Öldürülen berberlerin cesetlerinin bulunmasından sonra Kuzey Veziristan bölgesi korkunun pençesine düştü.

GENİŞLETİLMİŞ GÜVENLİK SORUŞTURMASI BAŞLATILDI

Kuzey Veziristan’da oturan berberlerin tamamı Mir Ali şehrinde farklı berber salonlarında çalışıyorlardı. Üst düzey bir polis yetkilisi, polis ve istihbarat birimlerinin suçla ilgili kapsamlı bir soruşturma başlattığını belirterek “Bunun Taliban’ın işi mi yoksa arkasında başka bir taraf mı var, araştıracağız” dedi. Polis yetkilileri, din alanında yetki sahibi kişilerin‘İslam Hukuku, Taliban hareketinin ve fanatik örgütlerin geleneklerine göre sakalın iki yumruk uzunluğunda olmasını şart koşuyor’ görüşünü aktararak yerel halkın zihinlerinden korkunun giderilmesi için çalıştıklarını söylediler.

Ayrıca Pakistan Enstitüsü’ne göre, ülkede saldırılarla bağlantılı ölüm sayısında yüzde 81 ve yaralı sayısında yüzde 62 artış kaydedildi. Pazartesi günü açıklanan rakamlar, ülke çapında en az 645 terör saldırısının gerçekleştiğini, 976 kişinin öldüğünü ve bin 354 kişinin de yaralandığını gösterdi. 2022 yılında kaydedilen rakamlarda ise 380 saldırıda 539 ölüm ve 836 yaralanma meydana gelmişti. Organizasyon yapısı farklı olmasına karşın ideolojik olarak Afganistan Talibanı ile aynı olan Pakistan Talibanı’nın bu saldırıların çoğunun sorumluluğunu üstlenmişti.