SPOR

Paris 2024 Olimpiyatları'nda Cezayirli boksör Imane Khelif tartışması: 46. saniyede zafer...

Geçen yıl yüksek testosteron nedeniyle diskalifiye edilen Cezayirli boksör Imane Khelif, bu yıl Paris 2024 Olimpiyatları'nda İtalyan rakibinin 46. saniyede ringden çekilmesiyle yeniden tartışmaların odak noktası oldu.

Abone Ol

Paris 2024 Olimpiyat Oyunları kadınlar boks 66 kg kategorisi son 16 turunda tartışmalı bir olay yaşandı. İtalyan boksör Angela Carini, Cezayirli rakibi Imane Khelif karşısında aldığı ilk yumruğun ardından 46. saniyede maçtan çekildi.

Aldığı yumruk sonrası hakeme maçtan çekildiğini işaret eden Carini, daha sonra ringin ortasında diz çöküp ağladı. Mücadelenin ardından İtalyan basınına gözyaşları içerisinde kısa bir açıklama yapan Carini; 'Hayatımda hiç bu kadar sert yumruk yememiştim. Artık karar IOC'nin.' dedi.

Cezayirli boksör Imane Khelif ile ilgili olimpiyat öncesi cinsiyet tartışmaları vardı. Geçen yıl yapılan testlerde testosteron seviyesi yüksek çıkan ve Dünya Boks Şampiyonası'nda mücadele etmesine izin verilmeyen Khelif'in olimpiyatta yarışabiliyor olması çok konuşulmuştu.

Tokyo 2020'de yarışmasına da izin verilen Khelif, Uluslararası Boks Federasyonu tarafından düzenlenen turnuvalara alınmamıştı.

Boks müsabakaları öncesi konuyla ilgili konuşan Uluslararası Olimpiyat Komitesi Sözcüsü Mark Adams; 'Bu konuyu cadı avına dönüştürmeye gerek yok. Söz konusu sporcunun kadın pasaportu var ve yarışmasına engel yok.' şeklinde açıklama yapmıştı.

Ayrıca, Imane Khelif’in trans bir kadın olmadığı ve biyolojik erkek olarak da doğmadığı ortaya çıktı.

Doğrulama Platformu tarafından yapılan incelemeye göre “Trans kadın olarak sınıflandırılmayan Khelif'in cinsiyeti doğumunda kadın olarak belirtildi.”

Uluslararası Olimpiyat Komitesi (IOC) tarafından yapılan inceleme sonucunda ise 2024 Olimpiyatlarında kadınlar kategorisinde yarışmaya uygunluğu teyit edildi.

Öte yandan Cezayir'de cinsiyet değişimine yasal olarak izin verilmediği öğrenildi. 

Carini'nin maçtan çekilmesiyle çeyrek finale yükselen Khelif, yarı finale çıkmaları halinde son olimpiyat şampiyonu sporcumuz Busenaz Sürmeneli ile karşı karşıya gelebilir. 

2023'TE DİSKALİFİYE EDİLMİŞTİ

Geçen yıl yapılan testlerde yüksek düzeyde testosteron tespit edilmesi nedeniyle Kadınlar Dünya Boks Şampiyonası'ndan diskalifiye edilen Khelif, bu olayla birlikte yeniden eleştirilerin odağı oldu. Bu olaylı maç ve Khelif'in performansı, gelecekteki müsabakalarla ilgili merak uyandırdı.