DÜNYA

Partisinden Trump’a Harris eleştirisi

Cumhuriyetçi Partili Hogan, Trump'ın rakibi Harris'e 'zihinsel engelli' demesinin 'sadece başkan yardımcısına değil aynı zamanda gerçekten zihinsel engelli insanlara hakaret olduğunu' söyledi.

Abone Ol

ABD'nin eski başkanı ve Cumhuriyetçilerin başkan adayı Donald Trump, kasım ayındaki başkanlık seçiminde Demokratların adayı ve ABD Başkan Yardımcısı Kamala Harris'in 'zihinsel engelli' olduğu yönündeki ifadelerini yineledi.

CNN International'ın haberine göre, pek çok Cumhuriyetçinin bu tür ifadelerden kaçınması gerektiği yönündeki eleştirilerine rağmen Trump, seçim kampanyası sırasında rakibi Harris için aynı ifadeyi yeninde kullandı. Trump, dün Pensilvanya'daki seçim mitinginde yaptığı konuşmada, "Joe Biden, zihinsel engelli hale geldi. Üzücü ama dürüst olmak gerekirse Kamala Harris'in doğuştan böyle olduğuna inanıyorum" ifadelerini kullandı.

Trump'ın bu sözlerine partisinden de eleştiri geldi. Eski başkana yakın isimlerden Cumhuriyetçi Güney Carolina Senatörü Lindsay Graham, CNN'den Jake Tapper'a verdiği demeçte, Harris'in 'zihinsel engelli olduğunu' düşünmediğini, onun sadece 'çılgın bir liberal' olduğunu söyledi. Graham, "Trump'a şunu söylerdim: İnsanlar oyunun durumuna baktığında, sana ekonomi, sınır, enflasyon ve dış politika konusunda büyük ölçüde güven duyuyor. Bunlara odaklan" dedi. Ülke sınırları konusunda Kamala Harris'i eleştiren Graham, "Onun çılgın olduğunu söylemiyorum. Partin ve politikaların zırdeli" diye konuştu.

Cumhuriyetçi Partili Temsilciler Meclisi Çoğunluk Denetçisi Tom Emmer da ABC News'e yaptığı açıklamada, "Bence meselelere bağlı kalmalıyız" ifadelerini kullandı. ABC'den Martha Raddatz'ın "Başkan Yardımcısı'nın zihinsel engelli olduğunu düşünüyor musunuz?" sorusunu yanıtlayan Emmer, "Bence Harris Amerika için yanlış seçim" dedi.

HARRIS'İN KAMPANYA SÖZCÜSÜ'NDEN AÇIKLAMA

Trump'a eleştirileriyle bilinen Cumhuriyetçi eski Maryland valisi Larry Hogan da CBS televizyonuna yaptığı açıklamada, eski başkanın sözlerinin 'sadece başkan yardımcısına değil aynı zamanda gerçekten zihinsel engelli insanlara hakaret olduğunu' söyledi. Hogan, "Trump'ın ayrıştırıcı söylemi olmadan yapabileceğimizi yıllardır söylüyorum" dedi.

Trump'a destek veren isimlerden Temsilciler Meclisi'nin eski başkanlarından Kevin McCarthy ise Trump'ın ifadelerini kınamayacağını belirterek, "Kendi ülkesine 13 bin katilin girmesine izin veren birinin zihinsel olarak stabil olduğu düşünülebilir mi?" diye sordu. Trump'ın iletişim direktörü Steven Cheung da CNN'in konuya ilişkin sorusuna verdiği yanıtta, "Kamala Harris, başkanlık görevini yapmaya hiçbir şekilde uygun değil" dedi.

Kamala Harris'in kampanya sözcüsü Sarafina Chitika da CNN'e yaptığı açıklamada, "Donald Trump nihayet seçmenlere doğruyu söylüyor: Amerikan halkına sunacağı 'ilham verici' hiçbir şey yok; sadece karanlık var" değerlendirmesinde bulundu.