Penis protez ameliyatı, cinsel birleşme sırasında sertleşme sorunu yaşayan erkekler için geliştirilmiş cerrahi bir müdahaledir. “Mutluluk Çubuğu” ya da “Penil Protez” olarak da anılan penis protez ameliyatı, erektil disfonksiyon tedavisinde en yaygın olarak kullanılan yöntemdir. Ameliyat, çoğunlukla erektil disfonksiyon bozukluklarında ilk aşama tedavi programı kapsamında uygulanır. Bununla birlikte her hastada aynı oranda sonuç vermeyebilir.

Penis Protez Ameliyatı Nedir?

Penis protez ameliyatı ya da bir diğer adıyla penil protez implantasyonu, erektil disfonksiyon bozukluklarında hastanın ilk aşama tedavi olarak uygulanan ve sertleşme sorunlarını gidermeyi hedefleyen cerrahi müdahaledir. Ameliyat sonucundaki bulguların başarılı olması halinde hastanın cinsel isteğinde önemli ölçüde iyileşme meydana gelir. Ayrıca cinsel birliktelik esnasında yaşanan sertleşme sorunları da giderilir.

Penis Protez Ameliyatı Öncesinde Muayene ve Ön Analiz Süreci

Penis protez ameliyatı, hastanın ihtiyaçlarına göre iki farklı biçimde gerçekleştirilir. Bu doğrultuda penis protezleri bükülebilir ve şişirilebilir protezler olmak üzere iki biçimde kategorize edilir. Hastanın ihtiyaçlarına göre bu protezler arasında tercihte bulunulmalıdır. Penis protez ameliyatı kadar, cerrahi müdahale öncesinde yapılacak tetkikler ve analiz süreci de oldukça önemlidir. Ameliyat öncesi çoğunlukla iki aşamadan oluşur.

Ön muayene kapsamında uzman cerrah, önce fiziki muayene gerçekleştirir. Hastanın öyküsü cerrah tarafından dinlenir. Ameliyat kararının verilmesinin ardından hastanın cerrahi müdahaleden önce dikkat etmesi gereken bazı noktalar vardır. Sigara kullanımının bırakılması, kan sulandırıcı ilaçların kesilmesi, diyabet hastaları için şeker kontrolünün gerçekleştirilmesi ameliyat öncesinde en çok dikkat edilmesi gereken durumlardır. Üroloji Profesörü tarafından da gerçekleştirilen penis protez ameliyatlarında da genel veya lokal anestezi kullanılır.

Penis Protez Ameliyatı Sonrası

Penis protez ameliyatı sonrası, tahmin edildiği kadar zorlayıcı değildir. Hastanın iyileşme süreci antibiyotik ve diğer ilaçlarla desteklenir. İyileşme dönemindeki en önemli nokta, yerleştirilen protezin şişirilerek bırakılmasıdır. Hasta bu şekilde bir hafta boyunca yaşamını sürdürür.                     Daha sonra cerrah tarafından protezin, nasıl şişirilip indirileceği hastaya öğretilir. Hasta, cinsel ilişkiye girmeden önce pompayı çalıştırır ve ilişkinin tamamlanmasının ardından tekrardan eski haline getirir. Ameliyat sonrasında yaklaşık olarak 4-6 haftanın ardından hastanın cinsel ilişkiye girmesi mümkündür.