Pepsi'nin hikayesi, 1893 yılında Kuzey Karolina'da Caleb Bradham adlı bir eczacının mutfağında başladı. Bradham, sindirimi kolaylaştırmak ve enerjiyi artırmak için tasarlanmış bir şurup geliştirdi. Bu şurubu ilk olarak "Brad's Drink" adıyla sundu ve daha sonra 1898'de ismini Pepsi-Cola olarak değiştirdi.

Küçük bir girişimle başlayıp küresel çapta bilinirlik elde etmesinin ardından vatandaşlar tarafından da Pepsi nerede üretiliyor sorusu sıklıkla merak edilmektedir. İşte, cevaplar…

Pepsi Nere Uretiliyor

Pepsi Nerede Üretiliyor?

Pepsi, Amerika Birleşik Devletleri merkezli bir şirket olsa da dünya çapında birçok farklı ülkede üretilmektedir. Türkiye'de de dahil olmak üzere 200'den fazla ülkede PepsiCo ürünleri bulabilirsiniz.

Pepsi Hangi Ülkeye Ait?

Pepsi, Amerika Birleşik Devletleri menşeli bir markadır. 1893 yılında Kuzey Karolina'da Caleb Bradham tarafından icat edilen bu marka, şu anda PepsiCo tarafından üretilmektedir. PepsiCo New York merkezli, dünya çapında gıda ve içecek alanında faaliyet gösteren bir Amerikan şirketidir.

İlk yıllarında ABD'de hızla popülerlik kazanmış ve 20. yüzyılda Coca-Cola ile global bir rekabete girmiştir. Dolayısıyla Pepsi nerede üretiliyor sorusunun açıklaması da bu şekilde olmaktadır.

Pepsi Nere Uretiliyor 3

Pepsi Kimin Malı?

Pepsi, PepsiCo adında bir Amerikan şirketi tarafından üretilen ve satılan bir meşrubat markasıdır. Şirketin merkezi New York'tadır ve 200'den fazla ülkede faaliyet göstermektedir. PepsiCo, gıda ve içecek alanında dünyanın en büyük şirketlerinden biridir ve Pepsi, Lipton, 7Up, Mirinda, Gatorade gibi birçok popüler markayı bünyesinde barındırmaktadır.

Mucidi Bradham, sindirimi kolaylaştırmak ve enerjiyi artırmak için tasarlanmış bir meşrubat yapmak istiyordu. 1903 yılında ise ürünün adı "Pepsi-Cola" olarak değiştirildi ve 1920'lerde ABD'de popüler bir meşrubat haline geldi. Pepsi ve Coca-Cola arasındaki rekabet, 20. yüzyılın en bilinen rekabetlerinden biridir. Her iki şirket de pazar payı için mücadele etmek konusunda reklamlar, promosyonlar ve yeni ürünler geliştirmeye büyük yatırımlar yapmıştır.

Günümüzde Pepsi dünya çapında en çok satan asitli içeceklerden biri olmaya devam etmektedir. Şirket, ürün yelpazesini sürekli olarak genişletmekte ve yeni pazarlara girmektedir. Peki, Pepsi sahibi kimdir? Türkiye’deki CEO’su hangi isim?

Pepsi Nere Uretiliyor 6

Pepsi Türkiye Kimin?

Pepsi nerede üretiliyor sorusu kapsamında Türkiye’de yer alan Pepsi Türkiye’nin sahibi de merak edilmektedir. Pepsi Türkiye, PepsiCo adlı Amerikan şirketi tarafından tamamen sahip olunan bir alt kuruluştur.

2014 yılında PepsiCo, Fruko'nun Pepsi Cola'yı Türkiye'de şişeleme ve dağıtma haklarını 100 milyon dolara satın alarak Pepsi Türkiye'yi kurmuştur. Bu satın alma ile PepsiCo, Türkiye'deki marka operasyonları üzerinde tam kontrol sahibi olmuştur.

Pepsi Türkiye'nin şu anda CEO'su Selin Işık'tır. Kendisi 2021 yılından beri bu görevdedir. Şirketin Türkiye'de 5 fabrikası bulunmaktadır.

Bu firmalar aşağıdaki illerde yer almaktadır:

  • İzmir (içecek)
  • Çorlu (içecek)
  • Adana (içecek)
  • Kocaeli (yiyecek)
  • Mersin (yiyecek)

Manisa'daki 6. fabrika ise inşaat halindedir. Pepsi Türkiye, Türkiye'nin en büyük gıda ve içecek şirketlerinden biridir. Bu anlamda 2.000'den fazla kişiye istihdam sağlamaktadır.

Pepsi Nere Uretiliyor 5-1

PepsiCo CEO’su Kimdir?

PepsiCo'nun şu anki CEO'su Ramon Laguarta'dır. Kendisi 2018 yılından beri bu görevdedir. Laguarta, PepsiCo'da 25 yılı aşkın bir geçmişe sahiptir. Şirkete 2006 yılında katılmış ve o zamandan beri çeşitli üst düzey liderlik rollerinde bulunmuştur. CEO pozisyonuna atanmadan önce Uluslararası İçecekler CEO'su ve PepsiCo'nun Baş Ticari Sorumlusu olarak görev yapmıştır.

Ramon Laguarta, İspanya doğumludur ve Barcelona Üniversitesi'nde İşletme Yönetimi alanında lisans derecesi almıştır. Kendisi aynı zamanda Harvard Business School'dan MBA derecesine sahiptir. CEO'luk görev süresi boyunca PepsiCo pek çok önemli gelişmeye imza atmıştır.

Bu yazımızda Pepsi nerede üretiliyor sorusunu en detaylı şekilde cevaplandırdık