Türkiye’de tarihe tanıklık etmiş birçok bina bulunmakta. Bunlardan biri de Pera Palas Oteli’dir. Mustafa Kemal Atatürk’ün de konakladığı bu otel kurulduğu yıldan itibaren çeşitli konukları ağırlamıştır. Charles King’in “Pera Palas’ta Gece Yarısı” isimli kitabından uyarlanan ve bu oteli anlatan Netflix dizisi ile hikayesi kitlelere yayılmıştır.

Dizinin oldukça ilgi toplaması sebebiyle de izleyicilerin aklında Pera Palas’ta Gece Yarısı nerede çekildi sorusu oluşmuştur. Pera Palas’ta Gece Yarısı dizisi hakkında merak edilenleri sizler için derledik. Gelin, diziyi ve dizinin anlattığı oteli yakından inceleyelim...

Pera Palasta Gece Yarisi Nerede Cekildi2

Pera Palas’ta Gece Yarısı Nerede Çekildi?

Başrollerinde Hazal Kaya, Tansu Biçer ve Selahattin Paşalı’nın yer aldığı Pera Palas’ta Gece Yarısı 3 Mart 2022 tarihinde yayına girerek oldukça beğeni toplamıştır. Dizinin uyarlandığı aynı isimdeki kitapla da birlikte Pera Palas otel oldukça ilgi görmüştür. Hem kitabın okuyucuları hem de dizinin izleyicileri Pera Palas’ta Gece Yarısı nerede çekildi diye sormuşlardır.

Düşünülenin aksine Pera Palas’ta Gece Yarısı seti tarihi otelde yer almamıştır. Pera Palas çekim yerlerinden biri olsa da ana set otelin kendisi değildir. Dizi Kocaeli’nin İzmit ilçesinde çekilmiştir.

Dizideki otantik havayı yakalayabilmek ve gerçekçi bir şekilde sunabilmek için İzmit’teki Sekapark’ta 300 bin metrekare açık alana ve 55 bin metrekare kapalı alana film platosu kurulmuştur. İstiklâl Caddesi’ndeki nostaljik tramvaydan Beyoğlu’ndaki meşhur mekanlara kadar her detaya yer veren bu film platosu Avrupa’nın en büyük film platosu olmuştur. 1920’lerin havası bu büyüklük ve detaylara verilen önem ile yakalanmaya çalışılmıştır.

Dizinin büyük bir kısmı bu film platosunda çekilse de bazı bölümleri Pera Palas Oteli’nde çekilmiştir.

Pera Palasta Gece Yarisi Nerede Cekildi 11

Pera Palas’ta Gece Yarısı Ne Zaman Çekildi?

Pera Palas’ta Gece Yarısı nerede çekildi sorusuyla beraber ne zaman çekildiğini de cevaplamak gerekmektedir. Dizi ilk defa 2020 sonbaharında Netflix’in diğer projeleri ile beraber duyurulmuştur. 2021’in başında çekimlerine başlandığı düşünülen dizi 3 Mart 2022 tarihinde de izleyici ile buluşmuştur.

Pera Palasta Gece Yarisi Nerede Cekildi 10

Pera Palas’ta Gece Yarısı Hangi Otelde Çekildi?

Pera Palas’ta Gece Yarısı nerede çekildi sorusunu soranlar hikayede geçen oteli de merak etmektedirler.

Pera Palas’ta Gece Yarısı, ismini taşıdığı Pera Palas otelinde geçen bir hikayeyi anlatmaktadır. Çekimler zaman zaman bu tarihi otelde de yapılmıştır. Pera Palas nerede sorusunun cevabı ise İstanbul’un Beyoğlu semtindedir. Tarihi otel Tepebaşı’nda Meşrutiyet caddesi üzerinde müze otel olarak hizmet vermektedir.

Pera Palasta Gece Yarisi Nerede Cekildi 4

Pera Palas’ta Gece Yarısı Ne Anlatıyor?

Pera Palas’ta Gece Yarısı nerede çekildi sorusuna cevap verdikten sonra dizinin neyi anlattığına da değinmek gerekmektedir. 2016 yılında Türkiye’de hizmet vermeye başlayan Netflix bu yıldan sonra yerli yapımlara da imkân vermiş ve Türkiye’de çekilen dizi ve film kütüphanesi oluşturmaya başlamıştır. Pera Palas’ta Gece Yarısı isimli dizi de bunlardan biri olmuştur.

Dizide Esra isimli bir gazeteci efsanelerle dolu Pera Palas Oteli hakkında yazı yazmakla görevlendirilir. Dizi, otel müdürü Ahmet Bey eşliğinde oteli gezip hikayesini dinlemeye başlayan gazeteci Esra Hanım’ın başına gizemli bir olay gelmesi ile başlar.

Otel müdürü Ahmet Bey, Gazeteci Esra Hanım’ı Agatha Christie’nin kaldığı 411 numaralı odaya götürür. “Doğu Ekspresinde Cinayet” romanını burada kaleme alan yazarın 11 gün boyunca kaybolduğunu ve bu kayboluşun halen gizemini koruduğunu belirtir. Yapılan tüm araştırmalar sonucu bir anahtar bulunduğunu anlatır.

Gecesinde bu anahtarı odasında bulan Gazeteci Esra Hanım bunu tekrar 411 numaralı odaya götürdüğünde yaptığı aramalar sonucu bir kapı bulur. Bu kapı aracılığı ile 1917 yılına giden Gazeteci Esra Hanım dizinin oluşturduğu kurmaca anlatım içinde Agatha Christie ve Mustafa Kemal Atatürk’ü o dönemin atmosferinde izlerken neler olduğunu çözmeye ve geri dönmeye çalışır. Esra Hanım’ın bunların hepsini yaparken de tarihin akışını bozmamaya da gayret göstermesi dizinin önemli parçalarından biridir.

Pera Palasta Gece Yarisi Nerede Cekildi 7

Pera Palas’ta Gece Yarısı Oyuncu Kadrosu

Pera Palas’ta Gece Yarısı dizisi, Selahattin Paşalı ve Hazal Kaya’nın başrolü paylaşmasıyla oldukça ses getirmiştir.

Netflix’te 8 bölüm yayınlanan dizinin oyuncu kadrosu şu şekildedir:

  • Hazal Kaya – Esra Köksüz/Peride
  • Tansu Biçer - Ahmet
  • Selahattin Paşalı - Halit
  • Engin Hepileri - Reşat
  • Hakan Dinçkol - Mustafa Kemal Atatürk
  • Yasemin Szawlowski – Sonia
  • James Chalmers – George
  • Ahmet Varlı - Dimitri
  • Nergis Öztürk - Eleni
  • Osman Albayrak – Naim Efendi
  • Ergün Metin – Fahrettin
  • Clare Louise Frost – Agatha Christie
  • Jordan J. Gallagher – Lover
  • Güven Murat Akpınar - Muntaz
  • Tülin Özen - Lili
  • Nezaket Erden – Meliha
  • Haydar Şahin - Selahattin Giz
  • Tuğba Çom - Halime
  • Tülin Ece – Eva

Pera Palas’ta Gece Yarısı Hangi Zamanı Anlatıyor?

Pera Palas’ta Gece Yarısı Nerede çekildi sorusu kadar konusu ve zaman aralığı da önem arz etmektedir.

Dizi Gazeteci Esra’nın günümüzden 1917 yıllarına dönmesini anlatır. Olaylar 1917 yılında geçmektedir. I. Dünya Savaşı’nın bitmeye yakın olduğu dönemleri konu almaktadır.

Pera Palasta Gece Yarisi Nerede Cekildi 6

Pera Palas Otel Tarihi

Osmanlı’da Batılı standartlardaki ilk otel olma özelliğini taşıyan Pera Palas Oteli diziyle beraber daha çok ilgi görmeye başlamıştır. Pera Palas’ta Gece Yarısı nerede çekildi sorusuyla beraber bahsi geçen Pera Palas Otel’in tarihi de araştırma konusu olmuştur.

Pera Palas Otel 1895 yılında hizmete girmiştir. Otelin kuruluş amacı 1888 yılında Paris-İstanbul seferlerine başlayan Orient Express’in (Doğu Ekspresi/Şark Ekspresi) yolcularının İstanbul’da modern bir otelde ağırlanmasıdır. Kültürel ve sosyal faaliyetler sebebiyle “Küçük Avrupa” diye anılan Pera’nın Tepebaşı bölgesine inşa edilen otel Alexandre Vallaury tarafından tasarlanmıştır.

Pera Palas Oteli açıldığı dönemde İstanbul’da saray dışında elektrik kullanma ayrıcalığına sahip birkaç yapıdan birisiydi. Ayrıca otel ilk elektrikli asansörün ve ilk akar sıcak suyun bulunduğu bina olması açısından da önem arz etmektedir.

Tarihi boyunca Pera Palas Otel’de konaklayan önemli isimler şu şekildedir:

  • Mustafa Kemal Atatürk
  • Agatha Christie
  • İran Şahı Rıza Pehlevi
  • İngiliz Kralı VIII. Edward
  • Sırbistan Kralı Pierre
  • Almanya Büyükelçisi Von Papen
  • Amerikalı First Lady Jacqueline Kennedy

Günümüzde müze otel olarak kullanılan Pera Palas oteli Atatürk’ün konakladığı 101 numaralı oda ve Agatha Christie’nin kaldığı 411 numaralı odayı müze olarak kullanmaktadır. Sadece buralarla kalmayan otelin çeşitli yerlerinde de bu tarz uygulamalar vardır.

Pera Palasta Gece Yarisi Nerede Cekildi 8

Sıkça Sorulan Sorular

Pera Palas’ta Gece Yarısı nerede çekildi sorusu dışında merak edilen diğer konular ve bu konuların cevapları aşağıdaki gibidir:

Pera Palas Otel Ziyarete Açık Mı?

Pera Palas’ta gece yarısı nerede çekildi sorusu kadar merak edilen bir diğer konu da otelin ziyarete açık olup olmadığı olmuştur.

Halen bir otel olarak da kullanılan Pera Palas Otel’in müze kısmı her gün 10.00-11.00 ile 15.00-16.00 arası ziyaretçilere açıktır. Pera Palas içi gezilir mi sorusunun cevabı evettir.

Pera Palas Atatürk’ün Odası Geziliyor Mu?

Evet Pera Palas’ta Atatürk’ün odasını gezmek mümkündür. Ancak kısıtlı saatlerde ziyaretçilere açıktır.

Pera Palas Müze Kaç TL?

Pera Palas’ta müze odalar ücretsiz bir şekilde gezilebilmektedir.