DÜNYA

Plaza de Mayo Anneleri'nin simge ismi Nora Cortiñas yaşamını yitirdi

Arjantin'de askeri diktatörlük döneminde oğlu da dahil kayıplara karışan kişiler için adalet talep eden Plaza de Mayo Anneleri'nin liderlerinden Nora Cortiñas, 94 yaşında hayatını kaybetti.

Abone Ol

Nora Cortiñas, askeri diktatörlük sırasında zorla kaybedilen oğlu Gustavo için mücadele eden ve Plaza de Mayo Anneleri'nin sembolü haline gelen bir figürdü. Geçtiğimiz günlerde fıtık ameliyatı olan ve durumu kötüleşen Cortiñas, 30 Mayıs Perşembe günü yoğun bakımda yaşamını yitirdi.

Cortiñas'ın ailesi, "Nora Irma Morales de Cortiñas'ın 94 yaşında vefat ettiğini üzülerek bildiririz" açıklamasında bulundu. Nora Cortiñas, adalet ve hakikat arayışı için yaptığı eylemlerle tanınıyordu ve en son 24 Mart Bellek, Hakikat ve Adalet Ulusal Günü'nde düzenlenen eyleme katılmıştı.

Nora Cortiñas, 22 Mart 1930'da Buenos Aires'te doğdu. Sosyal psikolog olarak çalışan ve Buenos Aires Üniversitesi'nde ders veren Cortiñas, oğlunun kaybedilmesinin ardından Plaza de Mayo Anneleri'ne katıldı ve hakikat ile adalet mücadelesinde önemli bir rol oynadı. Cortiñas, her perşembe Plaza de Mayo meydanında eylemler düzenledi ve bellek ile adalet arayışını sürdürdü.