Webrazzi'den Gözde ulukan'ın haberine göre; Türkiye ve globaldeki çalışma ve araştırmaların yanı sıra girişim tarafından yapılan araştırmalar sonucu hayata geçirilen Poddy, dinleyici ve podcast üreticisi arasındaki mesafeyi kaldırmayı odağına alıyor. Tamamen profesyonel araştırmacılar, sosyologlar, psikologlar ve pazarlama iletişimi uzmanlarının yer aldığı bir değerlendirme grubu ile ilk olarak podcast üreticileri ve dinleyicilerinden oluşan 15 kişilik bir grup ile 40 saatin üzerinde birebir derin görüşmeler yapan girişim, eş zamanlı 600’ü saha 1000’i internet üzerinden olmak üzere toplamda 1600 kişi ile kalitatif ve kantitatif araştırmalar yaparak çalışmalarını pazardan alacağı iç görüye dayandırmayı ve bir açıdan da doğrulamayı amaçlıyor.
Ekip tarafından “yepyeni ve çok sesli podcast platformu” olarak tanımlanan Poddy, dinleyicinin aynı mecradan kendi görüşlerini beğenilerini dinlediği kişiye gerek yazılı gerek sesli ulaştırabildiği, üretenin farklı uygulamalara gitmeden geri bildirim alıp dinleyici kitlesi ile bağ kurabildiği bir platform. Dinleyicinin kendi sesi ile kendini ifade edebildiği ve kısa içeriklerle podcast dünyasına adım attığı, üreticinin podcast üretmenin zor ve meşakkatli süreçlerini çok daha hızlı geçip içerik üretebildiği bunun da aynı mecradan karşılığını/desteğini alabildiği bir dünya yaratıyor. Bu haliyle de aslında monolog olan podcast dünyasının üretenle dinleyenin aynı platformda birbirleri ile iletişime geçebilir bir hale getirmeyi amaçlanıyor. Dinleyicinin sesini duyurmasını, üretenin de aldığı geri bildirim ve destekle daha fazla üretmesine olanak sağlamasını hedefliyor.
Podcast dünyasını daha sosyal bir hale getirmeye çalışan ekip, gelecekte “sesli sosyal medya” ifadesinin belki de hayatımızda ilk kez yer almasını sağlamayı umuyor. Girişimle yeni tanışanlar “Instagram’ın sesli hali”, “YouTube’un podcast versiyonu”, “Twitter’ın sesli hali” gibi benzetmeler yapıyorlar ancak Poddy'nin imkanları sadece bu mecraların sundukları ile kısıtlı kalmıyor.
Poddy deneyimi 4 ana başlıkta ele alınıyor; Dinleme, keşfetme, konuşma/içerik kaydetme ve bağ kurma. Dinleme deneyimi aslında ürünün fikrinin çıkış noktası. Halihazırda podcast dinlemek için en yoğun olarak kullanılan platformlarda dinlenen içerikle etkileşime geçmek mümkün değil. Görüşü, beğeniyi ifade edebilmek ya da içeriği paylaşma isteğinizi çözebilecek araçlar mevcut olmadığı için üreticiler sürekli dinleyenlerini farklı sosyal medya hesaplarına ya da e-posta adreslerine yönlendiriyor. Poddy ile dinlenen içerikleri beğenerek ya da içeriklere yorum yaparak kişilerle etkileşime geçilebiliyor; içerikler sosyal medya aracılığı ile profilde paylaşılabiliyor.
"PODCAPS" ADLI KISA ALINTILARLA ETKİLEŞİM ARTIRILIYOR
Keşif için ise Poddy’de hem üreticiler hem de dinleyiciler tarafından oluşturulabilecek, “podcaps” adlı kısa alıntılarla ilgili içeriklerin belirlenen 60 saniyelik kısmının paylaşılabiliyor. Böylelikle alıntılanan podcast’e görünürlük kazandırılması imkanı sağlanıyor. Uygulamanın ana sayfasındaki kaydırma ekranında göreceğiniz bu içerikler aslında maksimum 60 saniye gibi kısa bir ön dinleme ile başlayıp hem uzununu dinleyeceğiniz içeriğe ilişkin doğru karar vermenizi hem de birçok yeni içerik keşfetmenizi sağlıyor. Arama alanında ise görsel deneyimi artırılmış çok daha ilgi çekici ve kolay bir arama deneyimi sunuluyor. Uygulamanın geleceğinde burası için üzerine çalışılan yapay zeka çözümünün çok daha etkileyici bir keşfetme deneyimini sunacağının da altı çiziliyor.
Bu noktada podcaps'lerin alıntı olabileceği gibi 60 saniyelik, podcast'ten bağımsız, özgün içerikler olabileceğini de belirtmek gerek. Bu da aslında kullanıcılara, üreten ya da dinleyen herkesin hikayesini duyma ve duyurma fırsatı sunuyor. Dilerseniz burası için sunulan bir görsel çözüm ile de podcaps de zenginleştirilebiliyor.
Bağ kurma konusunda ise podcast üreticilerinin dinleyicileri takip edebilecekleri, doğrudan ulaşabilecekleri, onların neler dinlediklerini, takip ettiklerini görebilecekleri bir profil yapısı ile bağ kurmalarını sağlama hedefleniyor. Şu an hazır olan bu fonksiyonunun ilerleyen dönemde aktif hale getirilmesi bekleniyor.
PODDY'NİN GELİR MODELİ
Poddy, saydığı tüm özellikleri beta ve deneme süresi boyunca tüm kullanıcılar için bedelsiz olarak sunuyor. Ürün geliştirmelerinin tamamlanacağı 1 yıllık sürede uygulamaya birçok yeni fonksiyon ekleneceği ve tüm bu fonksiyonların kullanımının belirli seviyede bedelsiz olarak herkese sunulacakken belirli fonksiyonlar için paketler satın alma gerekliliği olacağı da paylaşılanlar arasında. Ürünün esas gelir modeli temeli de buna dayanıyor. Bu paketler üreticiye destek olabilme imkanını içinde barındırsa da ek destek olmak istediğiniz noktada bireysel satın alımlar yapabileceksiniz.
İlerleyen dönemlerde ise tıpkı Twitch ve TikTok’ta olduğu gibi dinleyicilerin sahip oldukları destek araçları ile üreticiye destek gönderebileceği ve üreticinin de bunu dilerse hızlıca gelire dönüştürebileceği bir uygulama olacak. Bunun yanı sıra üreticinin yaratıcılığına göre zenginleştirilebilecek özel aboneye yönelik gelir modelleri mevcut, tıpkı YouTube Katıl butonu ile alışık olduğumuz özel abonelik gibi.
Cüneyt Göktürk ve Erman Darıcı tarafından hayata geçirilen Poddy, fikirden ürünün çıkışına kadar yaklaşık 55 haftalık bir geliştirme sürecine sahip. Londra merkezli olarak faaliyet gösteren şirketin resmi açılış tarihi ise 3 Ağustos 2022. Poddy, şu anda 40 kişilik ekibi ile hizmet veriyor.
Üç haftalık test sürecinde hedef kitle odaklı yaklaşık 500 kullanıcı ile test sürecini tamamlayan Poddy, bu süreçte podcast'ler ve podcaps dinlemeleri ile birlikte uygulama içerisinde geçirilen toplam sürenin yaklaşık 45 bin dakika olduğunu açıkladı. 500 kişinin podcaps dediğimiz kısa içeriklerin toplam dinlenme sayısı ise 20 bin. Test kitlesi tarafından üretilen podcaps adedi ise 1000 olarak açıklandı.
Uygulamanın bu evresine kadar henüz yatırım almayan Poddy, lansman sonrası yatırım turunu başlatma hedefinde. Microsoft Azure, Amazon Web Services ve Mongo Atlas’tan alınan toplamda yaklaşık 300 bin TL'lik bir hibenin dışında tamamen kurucuların kendi finansal kaynakları ve arkadaşlarından aldığı destekle birlikte uygulama App Store’da kullanıma açıldı.
APP STORE'DAN İNDİRİLEBİLİYOR
Poddy ekibi, hikayenin gücüne ve herkesin anlatacak bir hikayesi olduğuna inanıyor ve Poddy ile de herkese sesini duyurma fırsatı veriyor. Ekip, bunu şimdilik uygulamanın ilk haliyle sağlamaya çalışsa da aslında bu ilk versiyon Poddy’nin bir tohumu olarak belirtiliyor. Beş ana dikeyi bulunan girişim, lansmanın henüz sadece ilki olduğunu belirtiyor. Poddy, beş yıllık plan içerisinde sesin gücünü kullanarak üç farklı dikeyde yepyeni alanlar açmayı hedefliyor.
Poddy, şu anda Android kullanıcıları için aktif değil, ancak uygulamayı iOS cihazlarınız için App Store'dan indirebilirsiniz.