EKONOMİ

Polis Maaşları: Zamlı Güncel! Yeni Başlayan, Başkomiser, Komiser Yardımcısı…

Polis memuru maaşları, günümüzde özellikle Temmuz ayında gelen memur zamları sonrasında en çok merak edilen konular arasında yer alıyor. Güncel polis maaşları 2024 bilgilerini sizlerle paylaşıyoruz. Detaylar yazımızda…

Abone Ol

Polis maaşı 2024 yılında önceki yıllara benzer şekilde rütbe, görev yeri, kadro kademe ve derecesi, hizmet yılı, eğitim seviyesi gibi kriterlere göre belirleniyor. Buna ek olarak Temmuz ayında %19,31 oranında zam alan polislerin aylık maaşını inceleyeceğiz. Peki, polis maaşları ne kadar oldu? İşte yanıtı…

Polis Maaşları

Polislerin aylık maaşı, özellikle zam dönemlerinde vatandaşların sıkça araştırdığı konular arasında yer alıyor.

Kamu meslekleri arasında aylık ücretleriyle dikkat çeken polislerin maaşı, diğer pek çok kamu mesleğine göre oldukça iyi seviyededir. Ancak çalışma şartları ve koşulları dikkate alındığında bu ücretlerin ortalama düzeyde olduğu kabul edilebilir.

Polis maaşları 2024 Temmuz ayında gelen zamlarla birlikte en düşük, en yüksek ve rütbeye göre detayları inceliyoruz. Komiser yardımcılığından başkomiserliğe kadar olan süreçte 5, 10, 20, 30 yıllık polis memuru maaşını da öğrenebileceksiniz. İşte ayrıntılar…

Güncel Polis Maaşları 2024: En Düşük - En Yüksek

Polis maaşı, her dönem için merak edilen konular arasında yer alırken, güncel olarak 657’ye tabi görev yapan personellerin maaşları da bu kanuna göre belirlenmektedir. Son olarak %19,31 oranında zam alan polislerin aylık kazancı ne kadar?

Güncel polis maaşları 2024 Temmuz zamlarıyla şu şekildedir:

En Düşük Polis Maaşı

51.500 TL

En Yüksek Polis Maaşı

58.000 TL

Polis Maaşları Rütbeye Göre

51.500 TL – 58.000 TL

Hizmet Yılına Göre Polis Maaşı

 

5 Yıllık Polis Memuru Maaşı: 53.500 TL

10 Yıllık Polis Memuru Maaşı: 55.000 TL

20 Yıllık Polis Memuru Maaşları: 56.500 TL

30 Yıllık Polis Memuru Maaşı: 58.000 TL

Komiser Yardımcılığı Maaşı

51.500 TL – 52.000 TL

Komiser Maaşları

52.000 TL – 55.000 TL

Başkomiser Maaşları

55.000 TL – 58.000 TL

Kadın Polis Maaşları

51.500 TL -  58.000 TL

NOT: Polis maaşları hesaplaması, 657 sayılı Kanun çerçevesinde belirlenen kriterlere göre hesaplanmıştır. Ancak polis memuru maaşları, görevli personele özgü detaylara göre değişiklik gösterebilecektir. Bu nedenle polis maaşını hesaplarken bu detayların da dikkate alınmasını öneriyoruz.

2024 polis maaşları güncel bilgilerini aktarırken, aynı zamanda en düşük, en yüksek, rütbe ve hizmet yılına göre gibi detayların da incelenmesi gerekir. İşte ayrıntılar…

1- En Düşük Polis Maaşı (Yeni Başlayan)

Polis maaşı ne kadar oldu sorusuna yanıt arayan kişiler, personeller arasında yeni başlayan en düşük polis memurlarının aylık kazancını merak etmektedir.

Yeni başlayan polis maaşları genel olarak komiser yardımcısı unvanına sahip, 8/1 dereceden göreve başlayan polis memurlarıyla aynı düzeydedir.

En düşük polis maaşı 2024 yılında şu şekildedir:

  • Göreve yeni başlayan polis maaşları Temmuz zamlarıyla birlikte 51.500 TL’ye çıkmıştır.

2- En Yüksek Polis Maaşı

Polis maaşları kaç para sorusuna yanıt arayan kişiler için ayrıca en yüksek maaş düzeylerini aktaralım.

Polisler kendi içerisinde bir hiyerarşi ve rütbeye göre hizmet verdiklerinden dolayı en yüksek polis maaşı çeşitli faktörlere göre değişiklik gösterir. Ancak biz burada 1/4 polis maaşlarını dikkate alarak bilgileri aktaracağız.

En yüksek polis maaşı 2024 Temmuz zamlarıyla beraber şu şekildedir:

  • 1/4 kademe ve dereceyle görev yapan, başkomiser vb. unvana sahip, deneyimli polislerin aylık maaşı ortalama olarak 58.000 TL düzeyindedir.

3- Polis Maaşları Rütbeye Göre

Polisler göreve ilk başlangıçta komiser yardımcısı ya da komiser, daha sonraki dönemlerde başkomiser olarak görev yapabiliyorlar. Bu doğrultuda rütbeye göre polis maaşlarını incelemek de önemlidir.

Polis maaşı rütbeye göre şu şekildedir:

  • Rütbe ve hizmet yılı gibi faktörlere göre değişmekle birlikte polislerin aylık maaşı 51.500 TL – 58.000 TL arasındadır.

4- Hizmet Yılına Göre Polis Maaşı (5 - 10 - 20 - 30 Yıllık)

Polis maaşları ne kadar oldu sorusuna yanıt arayan kişiler, aynı zamanda hizmet yılına göre maaşların ne şekilde değiştiğini merak ediyor.

Buna göre göreve yeni başlayan polislerle, 5-10-20-30 yıllık polislerin maaşı ciddi farklılıklar içermektedir. İşte hizmet yılına göre polis maaşı detayları…

Polislerin aylık maaşı 5-10-20-30 yıllık gibi hizmet yıllarına göre şu şekildedir:

  • 5 Yıllık Polis Memuru Maaşı: 53.500 TL
  • 10 Yıllık Polis Memuru Maaşı: 55.000 TL
  • 20 Yıllık Polis Memuru Maaşları: 56.500 TL
  • 30 Yıllık Polis Memuru Maaşı: 58.000 TL

5- Komiser Yardımcılığı Maaşı

KPSS ile polis olmak isteyenler ilgili kurumlara atandığı takdirde komiser yardımcısı olarak göreve başlarlar. Bu noktada komiser yardımcısı maaşlarını incelemekte doğru olacaktır.

Polis maaşları 2024 Temmuz listesinde komiser yardımcılarıyla komiserler arasında ciddi bir fark yoktur.

Komiser yardımcılığı maaşı 2024 yılı için şu şekildedir:

  • Göreve komiser yardımcısı olarak yeni başlayan polis memurları ortalama olarak 51.500 TL – 52.000 TL arasında maaş almaktadır.

6- Komiser Maaşları

Komiser unvanıyla görev yapan polislerin maaşı, hizmet yılı ve kadro kademe derecesi baz alınarak değişiklik gösterir.

Ancak maaşların Türkiye şartlarında iyi düzeyde olduğunu söyleyebiliriz. Polis maaşları ne kadar oldu sorusuna yanıt arayanlar için bu detayları da verelim.

Komiser maaşları 2024 yılında şu şekildedir:

  • Komiser olarak görev yapan polis memuru maaşı görev yeri, hizmet yılı ve daha pek çok faktöre göre değişmekle birlikte ortalama 52.000 TL – 55.000 TL arasındadır.

7- Başkomiser Maaşları

Polis memurları, yeterli deneyim süresine ulaştıkları ve ilgili sınavları kazandıkları takdirde başkomiser olarak görev yapabiliyorlar.

Başkomiserlerin maaşı da kendi içerisinde hizmet yılı vb. faktörlere göre belirlenir. Polis maaşları kaç para sorusuna yanıt arayanlar için bu bilgileri de aktaralım.

Başkomiser maaşları 2024 yılı için şu şekildedir:

  • Başkomiser maaşı çeşitli unsurlara göre değişmekle birlikte 55.000 TL – 58.000 TL aralığına sahiptir.

8- Kadın Polis Maaşları

Polis maaşına dair detayları araştıranlar için son olarak kadın polislerin aylık maaşı hakkında bilgi verelim.

Devlet memurlarının maaşı belirlenirken hizmet yılı başta olmak üzere eğitim seviyesi, görev yeri gibi kriterler dikkate alınır. Bu nedenle polis maaşları noktasında kadın – erkek ayrımı yapılmaz.

Kadın polis maaşları 2024 yılında şu şekildedir:

  • Polis memurlarının maaşı kadın – erkek ayrımı gözetmeksizin yeni başlayanlarda 51.500 TL düzeyinde, en yüksek ise 58.000 TL civarındadır.

Polis Maaşları Ne Zaman Yatıyor?

Polislerin aylık maaşlarını detaylı bir şekilde inceledikten sonra kısaca ücretlerin ayın kaçında yattığına dair bilgileri paylaşalım.

Polis maaşı, ilgili görevlilerin devlet memuru sayılmalarından dolayı 657 sayılı Kanun çerçevesinde personellerin hesaplarına aktarılır.

  • Polis memuru maaşları, her ayın 15’i itibariyle personellerin maaş hesaplarına yatırılmaktadır.

Nasıl Polis Olunur?

Polis maaşlarının iyi düzeyde olması, kişilerin bu mesleği daha yakından tanımak amacıyla araştırma yapmasını sağlıyor. Peki, polis ne iş yapar? İşte yanıtı:

  • Polisler, Türkiye Cumhuriyeti Devleti’nin ülkesi ve milletiyle bölünmez bütünlüğüne, Anayasa ile sağlanan düzene, genel güvenliğe dair koruyucu ve önleyici tedbirler alan, emniyeti ve asayişi sağlamak amacıyla istihbarat faaliyetlerinde bulunan, ilgili amaçla bilgi toplayan, değerlendiren, yetkili mecilere ulaştıran kişilerdir.
  • Polislerin en temel görevi kamu refahını sağlamak, suç örgütleriyle mücadele etmek, gelen istihbaratlar doğrultusunda halkın güvenliğini sağlamak, suç işleyen kişileri yakalamak, sorgulamak ve adalet kurumlarına götürmektir.
  • Aynı şekilde polisler şüpheli kişileri izlemek ve trafik kontrollerini sağlamakla görevlidir. Halkı suç önleme konusunda da bilinçlendiren polisler, aynı zamanda devlet memuru ya da önemli kişilerin korunmasında da aktif görev alır.

Polis nasıl olunur? İşte polis olmak için gerekli şartlar:

Polis memuru olmak için PMYO, POMEM ya da PAEM okullarına girme hakkına sahip olmanız gerekir. Her bir okulun farklı koşulları olabilir. Ancak ortak şartlar şu şekilde;

  • Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olmak,
  • 18-30 yaş arasında olmak,
  • Erkeklerde en az 167 cm, kadınlarda en az 162 cm boy şartı,
  • Herhangi bir suç örgütüyle ilişiği olmamak,
  • Kamu haklarından mahrum kalmamak,
  • Emniyet Genel Müdürlüğü Sağlık Yönetmeliği’ne uygun sağlık raporunun olması,
  • Boy kilo endeksinin 18 – 27 aralığında olması,
  • Sicil kaydının temiz olması,
  • İlgili okullara giriş için gerekli olan KPSS vb. sınavlardan yeterli puanı almış olmak,
  • Sözlü, yazılı ve uygulamalı sınavlardan başarı sağlamak,
  • Arşiv ve güvenlik soruşturmasının olumlu sonuçlanması.

Sıkça Sorulan Sorular

Güncel polis maaşları 2024 Temmuz bilgileriyle alakalı merak edilen diğer soruları yanıtladık:

1- 1/4 polis maaşı ne kadar?

1/4 polis maaşları çeşitli faktörlere göre değişmekle birlikte ortalama olarak 58.000 TL civarındadır.

2- Emekli polis maaşları ne kadar?

Emekli polis maaşı emekliliğe esas kıdem ve derece gibi faktörlere göre değişmekle birlikte ortalama 28.500 TL – 32.000 TL arasındadır.

Polis maaşları hakkındaki düşüncelerinizi yorumlar aracılığıyla paylaşabilir, ayrıca merak ettiğiniz diğer soruları sorabilirsiniz