DÜNYA

Polonya Başbakanı Tusk'tan Almanya'nın sınır kontrol kararına tepki

Polonya Başbakanı Donald Tusk, Almanya'nın düzensiz göçü sınırlamak amacıyla kara sınırlarında geçici iç sınır kontrolleri uygulama kararını "kabul edilemez" olarak nitelendirdi.

Abone Ol

Başkent Varşova'da düzenlenen basın toplantısında konuşan Tusk, Almanya'nın bu hamlesini eleştirerek, kararın "Schengen Bölgesi'nin fiilen askıya alınması" anlamına geldiğini ifade etti. Tusk, "Polonya'nın sınır kontrollerini güçlendirmeye değil, Almanya gibi ülkelerin Avrupa Birliği dış sınırlarının korunmasına daha fazla katkı sağlamasına ihtiyacı var." dedi.

Tusk, Almanya'nın kara sınırlarına ilişkin aldığı kararın kabul edilemez olduğunu belirterek, bu konuyu diğer Avrupa Birliği (AB) ülkeleriyle görüşeceklerini ve diplomatik temaslarını sürdüreceklerini dile getirdi.

Almanya Federal İçişleri Bakanı Nancy Faeser, 9 Eylül'de yaptığı açıklamada, düzensiz göçün sınırlandırılması ve iç güvenliğin korunması amacıyla Almanya'nın kara sınırlarında geçici iç sınır kontrollerine başlanacağını duyurmuştu.

Aynı gün, Macaristan Devlet Sekreteri Bence Retvari, AB'nin ülkesine düzensiz göçmenleri kabul etme konusunda baskı yaptığını öne sürerek, göçmenleri Brüksel'e tek yönlü biletle göndereceklerini açıklamıştı. AB Komisyonu ise Schengen Bölgesi'nde iç sınır kontrollerinin sadece istisnai durumlarda uygulanabileceğini belirterek, Almanya ile bu konuda temas halinde olduklarını bildirmişti.