EKONOMİ

Prof. Dr. Aziz Çelik: Sosyal güvenlik harcamaları bütçe açığını artırmıyor!

Sosyal politika ve çalışma ekonomisi uzmanı Prof. Dr. Aziz Çelik, sosyal güvenlik ve emekliler için ayrılan kaynakların bütçe açığını artırdığına yönelik iddiaların gerçeği yansıtmadığını belirtti. Çelik, bu tür iddiaların "safsata" olduğunu vurgularken, Hazine ve Maliye Bakanlığı ile Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) verilerine dikkat çekti.

Abone Ol

Çelik’in açıkladığı verilere göre, SGK'ya bütçeden yapılan transferlerin merkezi bütçedeki payı yıllar içinde azalma göstermiş durumda. Özellikle, EYT’nin (Emeklilikte Yaşa Takılanlar) yürürlüğe girdiği 2023 yılında, bu oran daha da gerileyerek yüzde 12,9 seviyesine indi. 2019 yılında yüzde 20'ye yakın olan bu oran, 2022'de yüzde 13,2'ye, 2023'te ise daha da düşmüş durumda.

Bu veriler ışığında, sosyal güvenlik harcamalarının bütçe açığını artırdığı iddiasının gerçek dışı olduğunu savunan Çelik, "Bütçeden SGK'ya yapılan transferlerin içinde, doğrudan emekliler ve sigortalılarla ilgisi olmayan işveren teşvikleri ve ödeme güçlüğü çekenlerin genel sağlık sigortası primleri gibi kalemler de yer alıyor" dedi. Bu durum, sosyal güvenlik için ayrılan bütçenin oranının aslında ciddi şekilde düştüğünü ortaya koyuyor.

Çelik, "Bütçeden sosyal güvenliğe ayrılan pay yüzde 20'den yüzde 13'ün altına inmişken, bütçe açığının sosyal güvenlik harcamalarından kaynaklandığı iddiası tamamen yanlıştır" ifadelerini kullandı. EYT'nin bütçeye ek yük getirdiği iddiasının da yanlış olduğunu belirten Çelik, sosyal güvenlik harcamalarının öcü gibi gösterilmesine tepki gösterdi ve şu sözlerle uyardı: "Sosyal güvenliğe aslında çok değil, az kaynak ayrılıyor!"