GÜNDEM

Prof. Dr. Küçükosmanoğlu: Siyasi iktidarın uygulamaları kaçak içki üretimi ve satışını teşvik eder durumda

İstanbul Tabip Odası (İTO) Yönetim Kurulu Başkanı Prof. Dr. Osman Küçükosmanoğlu, sahte alkolden ölümlerle ilgili "Biz alkol tüketimini tabii ki önermiyoruz. Ama içki fiyatlarındaki anormal artışlar, bunların üzerindeki vergi yükü, bu tür 'ucuz içki'nin üretilmesini ve satışını adeta teşvik eder duruma geliyor. Burada siyasi iktidarın, hükümetin uygulamaları da buna zemin hazırlıyor, kaçak üretim ve kaçak satışı teşvik eder bir duruma geliyor" dedi.

Abone Ol

İstanbul’da son haftalarda “sahte içki” tüketimi sonucu birçok kişi hastaneye kaldırılmıştı. Sağlık Bakanlığı yetkilileri 17 Ocak'ta, sahte alkolden ölen sayısını 48, tedavisi devam edenlerin sayısını da 46 olarak paylaştı.

Sahte içki satışını engellemek amacıyla yeni kararlar alındığı ve sahte içki üretimi ve satışına yönelik operasyonların sürdürüldüğü duyuruldu.

İTO Yönetim Kurulu Başkanı Prof. Dr. Osman Küçükosmanoğlu, konuya ilişkin ANKA Haber Ajansı’na açıklama yaptı.

"Satışını ve üretimini önlediğinizde metanolden ölüm olmaz"

Metanol zehirlenmesinin Türkiye’de son yıllarda daha sık görüldüğünü söyleyen Küçükosmanoğlu, şunları kaydetti:

“Özellikle geçtiğimiz Aralık ayında çok fazla sayıda kişinin bir kaç gün içinde vefatını öğrenmiştik. Sahte içki meselesi, metanol zehirlenmesi, vatandaşların bir önlenebilir nedenle yaşamını yitirmesi çok üzücü. Bu gerçekten önlenebilir bir olay. Siz bunun satışını ve üretimini önlediğinizde metanolden ölüm olmaz. İstanbul'daki vakalara gelecek olursak, bu tek bir kaynaktan çıkan bir şey de değil, yaygın bir şey.

Büyükçekmece'den Kartal'a kadar her ilçede bu tür vakaların olduğunu biliyoruz. Bunların bir kısmı tedavi sonucunda sağlığına kavuşan kişiler ama sakat kalan ve yaşamını yitiren çok sayıda da yurttaşımız var. Tabii açıklamalar yapılmaya başladı, birden bu açıklamalar kesildi. Sanki bu iş olmuyormuş gibi artık. 'Denetimlere başlandı, bu iş bitti' gibi… Keşke öyle olsa ama vakaların yaygınlığını göz önüne alırsak birden bu şekilde sonlanmış olmasının pek mantıklı olmadığını düşünüyoruz.”

“Tedavide kullanılan etil alkol stokları yetersiz”

 “Alkol zehirlenmesi” olarak bilinen metanol zehirlenmesinin tedavisinde kullanılan ve damar yoluyla hastaya verilen etil alkol stoklarında yetersizlik olduğunu kaydeden Küçükosmanoğlu "Etil alkol dediğimiz içki alkolü, tedavide kullanılan. Bunun özel olarak üretilmiş damardan verilen formları, ampul şeklinde, bunlar daha hızlı etki ediyor. Bunların stoklarda bulunması lazım, temin edilmesi lazım. Bu temin edilemediğinde, ağızdan da etil alkol verilebilir. Ama bilinci kapalı bir hastada damardan uygulama hem daha güvenli, hem de daha hızlı etki etmesi açışından kullanılıyor. Onunla ilgili bir yetersizlik söz konusu” dedi.

"Vergi yükü, bu tür 'ucuz içki'nin üretilmesini ve satışını adeta teşvik eder duruma geliyor"

Küçükosmanoğlu, şöyle konuştu:

“İçki alkolü dediğimiz etil alkol zehirlenmeye neden olmayan madde, metanol dediğimiz metinol ise zehirlenmeye neden olan madde. Etil alkol tüketiminin de sağlıkla ilgili olumsuz etkileri var. Biz alkol tüketimini tabii ki önermiyoruz. Ama burada içki fiyatlarındaki anormal artışlar, bunların üzerindeki vergi yükü, bu tür 'ucuz içki'nin üretilmesini ve satışını adeta teşvik eder duruma geliyor. Burada siyasi iktidarın, hükümetin uygulamaları da buna zemin hazırlıyor, kaçak üretim ve kaçak satışını teşvik eder bir duruma geliyor. Buradan vergi kazancı gibi düşünülebilir ama aslında kaybeden yine devlet oluyor çünkü kaçak üretimle vergi kazanması da söz konusu değil aynı zamanda halkın sağlığına bir tehdit oluşturuyor."