SAĞLIK

Prostat Kanseri Belirtileri ve Prostat Kanseri Tedavisi

Bazı durumlarda yaşlanmaya bağlı olmak kaydıyla prostat dokusunda yer alan bazı hücrelerde tümör yapılanması gelişebilir.

Abone Ol

Prostat kanseri, erkeklerde en yoğun olarak karşılaşılan kanser türlerindendir. Özellikle ileri yaş erkeklerde yaygın biçimde gözlemlenir. Üretme faaliyetlerinde oldukça önemli bir işleve sahip olan prostat, mesanenin alt bölümünde yer alır. Çeşitli salgılar üreten bu organ, üretme faaliyetinde doğrudan görev alır. Bununla birlikte bazı durumlarda yaşlanmaya bağlı olmak kaydıyla prostat dokusunda yer alan bazı hücrelerde tümör yapılanması gelişebilir.

Tümörlü ya da bir diğer adıyla kanserli hücreler, prostattaki bazı dokularda ya da organın tamamında büyüyebilir. Prostat kanseri belirtileri arasında en yaygın gözlemleneni geceleri sıklıkla idrar yapma ihtiyacının hissedilmesidir. Aynı zamanda bu belirtilere idrar yapma esnasında durdurmada veya başlamada zorluklar gibi komplikasyonlar da eşlik edebilir. Belirtilerin yoğunlaşması halinde Anadolu Sağlık Merkezi tarafından da uygulanan prostat kanseri tedavisi yöntemlerinin uygulanarak tedavi sürecinin başlatılması gerekir. Aksi durumlarda prostat kanseri, çok daha ciddi boyutlara ulaşabilir.

Prostat Kanseri Nedir?

Prostat kanseri, erkeklerde ortaya çıkan ve üreme sisteminin önemli bileşenlerinden olan prostatta gelişen kanser türüdür. Mesanenin hemen altında rektumun önünde bulunan prostat, bez şeklinde bir organdır. Erkek üreme sisteminde meni oluşumunda seminal sıvı adı verilen özel bir sıvıyı oluşturur. Bu sıvı menin içerisinde yer alır.

Yapısal açıdan oldukça küçük bir bez olan prostat, kanser hücrelerinin artması nedeniyle büyüyebilir. Bu kontrolsüz büyüme ise boşaltım sistemini etkiler. Erken evrelerde çok büyük oranda belirti vermeyen prostat kanseri, ilerleyen evrelerde ise kemik ağrılarına dahi sebebiyet verebilir. Prostat kanseri belirtileri arasında pelvik bölgede sıklıkla hissedilen ağrılar ve rahatsızlık hissi de bulunur.

Prostat Kanseri Neden Olur?

Prostat kanserinin nedenleri, kesin olarak tespit edilebilmiş değildir. Bununla birlikte diğer tüm kanser türlerinde olduğu gibi prostat kanserinde de tümörlü hücrelerin kontrolsüz bir şekilde gelişmesi ve artması önemli bir etkendir. Ayrıca prostat kanseri riskini artıran bazı risk faktörlerinin olduğu da yine bilinmektedir.

Prostat kanserinin risk faktörleri genel olarak şu şekilde sıralanabilir:

  • İlerleyen yaş

  • Hormonlara bağlı etkenler

  • Etnik köken ve belli ırklara mensubiyet

  • Yaşam tarzı

  • Beslenme alışkanlıkları

  • Çevresel faktörler

Ayrıca enfeksiyonlar da cinsel yolla bulaşan bazı hastalıklar da yine prostat kanserinde risk faktörlerindendir. Prostat kanserine yakalanma riskini azaltmak için sağlıklı beslenme sistemini benimseme ve zararlı alışkanlıklardan uzak durmak gerekir.

Prostat Kanseri Belirtileri Nelerdir?

Prostat kanseri belirtileri, hastalığın evrelerine göre farklı şekillerde gelişir. Başlangıç evresinde hiçbir belirti vermeyebilen prostat kanseri, ilerleyen evrelerde ise kişinin yaşam kalitesini düşüren birçok komplikasyon gösterir. Prostat kanseri belirtileri genel olarak şu şekildedir:

  • İdrarın zayıf şekilde akması ya da idrar çıkışında zorlanma

  • Sıklıkla idrar yapma konusunda sıkışma hissinin oluşması

  • Gece ve uyku saatlerinde idrar yapma isteği

  • Sıklıkla idrara gitme

  • İdrar kaçırma

  • İdrarın kesik kesik ya da damla damla şeklinde yapılması

Bunların dışında lokalize olarak adlandırılan ve belli bir prostat bölgesinde gelişen daha küçük kanser türleri ise neredeyse hiçbir belirti vermeden seyredebilir.

Prostat Kanseri Tedavisi

Prostat kanseri tedavisi, yine belirtilerde olduğu gibi hastalığın evrelerine göre farklılık gösterir. Erken evrede yaygın içimde bekle-gör ve aktif izleme gibi yöntemler kullanılır. Ayrıca bu evrelerde ışın radyoterapisi ve brakiterapi gibi tedavi yöntemleri de kullanılabilir. İlerleyen evrelerde ise kanser hücrelerinin çoğalması durdurulamazsa bazı etkili tedavi yöntemlerini tercih etmek gerekebilir. Çoğunlukla ise bu evrelerde cerrahi müdahale, yani ameliyat zorunlu olarak uzman hekimlerce kullanılan tedavi yöntemidir. Hangi tedavi yönteminin kullanılacağı, mutlaka uzman hekimlerce yapılan tetkikler sonucunda belirlenmelidir.