GÜNDEM

'Putin, Suriye yükünü hafifletmek için Erdoğan ile Esad’ı bir araya getirmek istiyor'

Doç. Dr. İkbal Dürre, Rusya’nın tüm enerjisini Ukrayna’ya verdiğini ifade ederek, Suriye’de ise denge siyasetini izlediğini söyledi.

Abone Ol

Haber: Cesim İlhani

Moskova Üniversitesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. İkbal Dürre, Rusya’nın son dönemlerde Suriye politikasını ve Ukrayna’nın Kursk bölgesine girmesini değerlendirdi.

Rusya’nın şimdilik ağırlığını Ukrayna’ya verdiğini belirten Dürre, Rusya, Suriye’nin kendisinde aldığı askeri ve ekonomik desteğini minimuma indirmek için Erdoğan ile Esad’ı bir araya getirmek istediğini söyledi.

dokuz8Haber'e konuşan Doç. Dr. İkbal Dürre şu değerlendirmeyi yaptı: 

“Rusya, ağırlığını Ukrayna’ya vermiş. Özellikle Ukrayna’nın Kursk bölgesine girmesi önemli olay. Ayrıca Wagner'in paralı askerlerinin oraya girdiği söyleniyor. Rusya’nın enerjisini Ukrayna’ya vermiş olması, Rojava’daki askeri varlığına darbe vurdu. Rusya, Suriye’nin kendisinden aldığı askeri ve ekonomik desteğini minimuma indirmek için Erdoğan ile Esad’ı bir araya getirmek istiyor. O yüzden Putin, Sergey Şoygu İran’a gönderdi. İsrail olayında Hizbullah’ın eliyle Suriye’yi hedef haline getirmeyin” dedi.  Aksi halde Esad’ın gücü kırılır bu aynı zamanda Rusya’nın da Suriye’deki etkisinin kırılması demektir. Rusya elbirliğiyle Türkiye ile ABD arasında tezatlar yaratarak, başka şekilde aralarındaki çıkar çatışmasına ragmen İran’ın hamlelerine göz yumarak birşekilde bölgede Esad’ın etsini arttırarak kendi üzerindeki yükü azaltmak istiyor. Bu durum Ukrayna savaşının başından beri öyle.”

Dürre şöyle devam etti:

“Sonuç getirmese de hem Rusya’nın Suriye’de Kürtler ile Esad’ı da bir araya getirme çabası var, hem de Deyrizor’da DSG ile İran destekli milisler ve rejim güçleri arasındaki çatışmalarda arabuluculuk yapıyor. Bütün bunlar bize gösteriyor ki oradaki enerjisini minimum harcamak için değişik yollar arıyor. Bence hem Suriye-Rojava sorunu hem de Ukrayna meselesi hepsi bir sepette hal olacak. Rusya’nın İran ile arası iyi, bir yandan da Rusya’nın İsrail’le arasının çok kötü olduğunu söyleyemeyiz. Dolaysıyla Rusya tüm enerjini Ukrayna’ya vermis olsa da Suriye’de hakkimiyetini de kontrollü bir şekilde korumaya çalışıyor. Tabi Rusya gibi herkes ABD’deki seçimleri bekliyor.  Çünkü ABD’nin Suriye politikasında bir değişiklik olup olmayacağını hesap ediliyor. Ondan dolayı seçimlerin sonuçları bekleniyor.” 

“RUSYA ÇOK KÖTÜ VURACAK”

Ukrayna güçlerinin, 6 Ağustos günü Sumi bölgesinden sınırı geçerek federal bölge olan Kursk bölgesine girmesini de değerlendiren Dürre şunları kaydetti:

“Ukrayna'nın Kursk saldırısı savaşın başlangıcından bu yana Rusya’nın aldığı en büyük darbe. Suca şehri ve gaz dağıtım şebekesini de ele geçirmişler. Bu Ukrayna’nın bir başarısı ve Rusya’nın başarısızlığıdır. Yalnız şu var; savaş boyunca Herson’a kadar uzanan ve Rusya’nın lehine gelişen durumu değiştirmiyor. Bu beklenmedik şok etkisi yaratan bir Ukrayna halmesidir. Sonuçları ne olacağını göreceğiz. Bu ‘Rusya’nın Ukrayna cephesinde kaybettiği’ şeklinde algılanmamalı. Sonuçları itibariyle değerlendirmek lazım. Bence burada Rusya çok kötü vuracak. Oradaki sivil halkı tahliye ediyorlar. Ukrayna’dan Avrupa’ya giden gazı Ukrayna güçleri tarafından korunuyor. Rusya oraya yönelik operasyon yaparsa Rusya’nın da kaybı olur. Bu konuda Gazprom Putin’le görüşuyor.”