Rasim Öztekin, Geleneksel Tiyatro’nun önemli bir simgesi olan kavuğu, Şevket Çoruh’a devretti.

Rasim Öztekin, Geleneksel Tiyatro’nun önemli bir simgesi olan kavuğu, Şevket Çoruh’a düzenlenen Kavuk Devir Teslim Töreni ile devretti. Kavuk’u Ferhan Şensoy’dan 4 yıl önce teslim alan Öztekin, sağlık sorunları nedeniyle tiyatroya devam edemeyeceğini belirtmişti. İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin desteği ile gerçekleştirilen Kavuk Devir Teslim Töreni ve “Bir Baba Hamlet” özel gösteriminin biletleri günler öncesinden tükenmiş ve tüm gelirin Çağdaş Yaşamı Destekleme Derneği’ne bağışlanacağı açıklanmıştı. Şevket Çoruh törende yaptığı açıklamada şunları söyledi: "Rasim abinin bu güzel sözlerinden sonra sanırım kavuğu bana vermeyecek diye düşündüm. İlk önce çok makbule geçti demek istiyorum, çok sağ olsunlar, takdir etmişler bizi. Bir konuşma hazırladım, çok heyecanlıyım. Şimdi, Türk tiyatrosu özellikle bu dönemlerde çok zor bir dönem yaşarken, mahalle yanarken saçımızı mı tarıyoruz diye bir düşünce geldi aklıma dün burada dekoru yaparken... Çok sevinsem ayıp mı olur dedim, oturup ağlasam ayıp mı olur dedim. Ne yapacağımı bilemedim. Bu törenin en önemli tarafı iki tane yaşayan büyük ustam hayattalar; birincisi Ferhan Şensoy, Ses Tiyatrosu'nu hala ayakta tutan büyük usta... Ve en çok oyun seyrettiğim, sürekli hayran olduğum Rasim Öztekin ustam..." https://twitter.com/dokuz8haber/status/1307757148261298176

"TİYATRO SALONLARINDAN ÇOK MAHKEME SALONLARI OLDU"

"Doğruyu söyleyen ustalarımızın en büyük geleceği tiyatro salonlarından çok mahkeme salonu oldu. Bu geleceğin sürdürücüleri ustam Müjdat Gezen ve Metin Akpınar, sizleri ayın 18’inde adalet sarayındaki gösterilerine beklemekte."

KEL HASAN EFENDİ KAVUĞU: TÜRK TİYATROSU’NUN GÜLDÜRÜ NİŞANESİ

Kel Hasan Efendi Kavuğu “Türk Tiyatrosu”nun güldürü geleneğinin nişanesi sayılıyor. Kel Hasan Efendi Kavuk’u öğrencisi İsmail Dümbüllü’ye devretmişti. İsmail Dümbüllü ise bir dönem geleneksel tiyatro ile ilgilenen sinema sanatçısı Münir Özkul’a devretmişti. Dümbüllü, Özkul’u 1967-1968 yılları arasında Arena Tiyatrosu’nda. ‘Kanlı Nigar’ piyesindeki ‘Kavuklu’ rolünde izlemişti. 1968 yılında Özkul’un yeteneğinin nişanesi olarak bir törenle Kavuk’u devretmişti. Özkul ise Kavuk’u 1989 yılında Ferhan Şensoy’a devretmişti.