Sınır Tanımayan Gazeteciler Örgütü (RSF) tarafından AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın, 10 yıllık cumhurbaşkanlığı dönemini kapsayan basın ihlalleri raporu yayımlandı.

RSF Türkiye temsilcisi Erol Önderoğlu, geride kalan 10 yılda medya özgürlüğünü yanı sıra hukukun üstünlüğünün de ağır darbe aldığını belirtirken, çözümün "gazeteciyi de koruyan kapsamlı reformlar" ile gelebileceğini kaydetti.

Ayrıca açıklamada şu ifadeler kullanıldı:

"Son 10 yıllık baskı dönemi, bağımsız gazeteciliği açıkça yok olma tehlikesiyle karşı karşıya bıraktı. Yargının ve kamu yayıncılığının araçsallaştırılmasının yanı sıra medya sahipliği ve düzenleyici kurumlar üzerindeki baskılar, hukukun üstünlüğünü de imkansız hale getirecek şekilde bilgi edinme hakkını tehlikeye attı. Türkiye bu kabustan uyanmalı ve yeni bir sayfa açmalıdır.

RSF, Cumhurbaşkanı'nı bir an önce harekete geçmeye ve bağımsız gazetecileri korumak ve nihayetinde ülkede bilgi edinme hakkını güvence altına almak için geniş kapsamlı reformları hayata geçirmeye çağırıyor."

131 Gazeteci Tutuklandı

RSF'nin raporunda, son 10 yılda en az 131 gazetecinin tutuklandığı, 40’ının mahkum edildiği, 3'ü Suriyeli olmak üzere 5 gazetecinin öldürüldüğü belirtildi. Ayrıca, Türkiye’deki partner kuruluşları olan bianet.org'dan da 77 gazetecinin “Cumhurbaşkanına hakaret” suçlamasından mahkum edildiği ifade edildi.

Rapora göre; Gezi Parkı ile ilgili olayları takip etmeye çalışan 150’yi aşkın medya temsilcisi kolluk kuvvetlerinin saldırısına uğradı. Erdoğan’ın başbakanlığı döneminde de baskıların yaşandığı kaydedilip, “yeni otoriter iktidar altında görülecek cezasızlığın bir habercisiydi” ifadeleri kullanıldı.

"Dünyanın En Büyük Gazeteci Hapishanesi"

RSF, 15 Temmuz 2016'daki darbe girişimi sonrası Cumhuriyet, Sözcü, Özgür Gündem, Zaman gibi çok sayıda gazetede yapılan kitlesel tutuklamalardan dolayı Türkiye’yi 2018 yılında “dünyanın en büyük gazeteci hapishanesi” ilan edildi.

Yeni hedefin Tolga Şardan, Merdan Yanardağ, Barış Pehlivan, Abdurrahman Gök ve Furkan Karabay gibi araştırmacı gazeteciler, televizyon programı sunucuları ve muhabirler olduğu da belirtilip, “Medya çalışanlarına yönelik yargı tacizi ülkede olağan bir durum olmaya devam ediyor” denildi.

Sürgüne Mahkum Gazeteciler

Sürgündeki gazetecilere de kovuşturma ve idari baskılarla “sınır tanımayan baskılar” kurulduğu belirtilip Can Dündar, Erk Acarer, Hayko Bağdat ve Fehim Taştekin örnekleri verildi.

Cumhuriyet Gazetesi'nde 2015’te çıkan “İşte Erdoğan’ın yok dediği silahlar” haberi nedeniyle Erdoğan’ın “Öyle zannediyorum bu özel haberi yapan kişi bunun bedelini çok ağır ödeyecek. Öyle bırakmam onu” sözleriyle tehdit ettiği Dündar, sadece sürgün yaşamaya değil, 27 yıl 6 ay hapse de mahkum edilmişti.

RSF temsilcisi Erol Önderoğlu, TTB'nin önceki Genel Başkanı Şebnem Korur Fincancı ve gazeteci Ahmet Nesin hakkında, “Özgür Gündem” hakkında verilen beraat kararları ve Erdoğan’ın kamuoyu önünde yaptığı müdahale sonrası Ekim 2020’de iptal edilmesine değindi.

Erişim Engelleri Hatırlatması

RSF, Erdoğan’ın Cumhurbaşkanlığı döneminde, Twitter ve Wikipedia gibi pek çok sosyal medya plaformundan sonra, son olarak da İnstagram’ın yasaklandığını hatırlattı.