Cezanın nedeni, eski Liberal Demokrat Parti (LDP) Genel Başkanı Cem Toker'in MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli hakkında söylediği sözler oldu. Toker'in, "Bahçeli Türk siyasetinde o kadar da ciddiye alınır mı, söylemleri bu kadar tartışılır mı, onu bilmiyorum" ifadelerine programın sunucusu Sinem Fıstıkoğlu'nun gülümsemesi ceza gerekçesi olarak gösterildi.

Sunucu, Toker'in sözlerine ayrıca "Alınır efendim, yani meşru bir iktidarın ortağı olduğu için söylediği şeyler bizi bağlıyor tabi" şeklinde yanıt vermişti. Ancak RTÜK, Fıstıkoğlu'nun gülümsemesini Toker'in eleştirisine destek olarak değerlendirdi ve ceza uygulanmasına karar verdi.

RTÜK Üyesinden Tepki

RTÜK Üyesi Tuncay Keser, karara sosyal medya platformu X (eski adıyla Twitter) üzerinden tepki gösterdi. Keser, “RTÜK’ten yine ‘mimik’ cezası! Bahçeli hakkında yapılan yorumlar eleştiri sınırlarını aşmamış olmasına rağmen, sunucunun gülümsemesi destek niteliğinde sayıldı ve Halk TV'ye idari para cezası verildi.” dedi.

Ayrıca toplantıda, İstanbul Aile Vakfı tarafından LGBT karşıtı bir yürüyüş için hazırlanan provokatif bir tanıtım filminin bir kısmının çıkarılarak kamu spotu olarak televizyonlarda ücretsiz yayınlanmasına onay verildiği de belirtildi. Keser, bu karara da muhalefet ettiğini ifade etti.