Tarihi önemi oldukça yüksek olan Rumeli Hisarı her detayı ile araştırılıyor. Yüzyıllardır varlığını koruyan bu önemli yapı sadece tarih açısından değil aynı zamanda turizm açısından da ülkemize büyük katkıda bulunmaktadır.
Özellikle Rumeli Hisarı’nın kimin tarafından ne zaman inşa edildiğine dair pek çok merak edilen nokta var. Muhteşem manzarası ile sık sık ziyaret edilen Rumeli Hisarına dair tüm ayrıntılara yer verdik.
Rumeli Hisarı ne zaman yapıldı, hangi amaçla yapıldı? İşte, detaylar haberimizde…
Rumeli Hisarı Ne Zaman Yapıldı?
İstanbul’un Kız Kulesi, Galata Kulesi ve Boğazları gibi pek çok simgesi bulunmaktadır. Bunlar arasında Rumeli Hisarı da İstanbul’un simgesi olarak kabul edilir ve yılda binlerce kişi tarafından ziyaret edilir. Peki, hakkında sayısız merak edilen konu olan Rumeli Hisarı ne zaman yapıldı?
Rumeli Hisarı, Fatih Sultan Mehmet tarafından İstanbul’un fethi öncesinde, Boğaz’ı kontrol altına almak amacıyla inşa edilmiştir. Rumeli Hisarı yapımına 15 Nisan 1452 tarihinde başlanmış ve aynı yıl 31 Ağustos tarihinde de tamamlanmıştır. Yaklaşık 4 ay gibi kısa bir sürede inşa edilen Rumeli Hisarı, bugün hala varlığını sürdürmektedir.
Rumeli Hisarı tarih boyunca birçok doğal afet ve yangından zarar görmüştür. İlk olarak 1509 yılında meydana gelen büyük İstanbul depremi hisara büyük zarar vermiştir ancak zarar kısa süre içinde onarılmıştır. 1746 yılında çıkan bir yangında ise hisarın ahşap kısımları harap olmuştur. Bu yangının ardından III. Selim döneminde yeniden onarılan hisarın kulelerini örten ahşap külahlar yıkılmış, kale içi ise küçük ahşap evlerle dolmuştur.
1953 yılına gelindiğinde ise Cumhurbaşkanı Celal Bayar’ın talimatı ile Türk kadın mimarlar Cahide Tamer Aksel, Selma Emler ve Mualla Eyüboğlu Anhegger tarafından kapsamlı bir restorasyon çalışması başlatılmıştır. Bu süreçte, kale içindeki ahşap evler kamulaştırılarak yıkılmış ve hisar özgün mimarisine uygun olarak restore edilmiştir.
Rumeli Hisarı ne zaman yapıldı sorusuna ayrıntılı yanıt verdik. Şimdi ise hisar hakkındaki diğer ayrıntılara yer verelim…
Rumeli Hisarı Kim Tarafından Yapılmıştır? Mimarı Kimdir?
Rumeli Hisarı ne zaman inşa edildi sorusu yanı sıra hisarın hangi padişah tarafından yapıldığı da ayrıca merak konusu olmuştur. Tarih ile yakından ilgisi olanların oldukça merak ettiği Rumeli Hisarı hakkındaki ayrıntılara yer verelim. Peki, Rumeli Hisarını kim yaptırdı?
Rumeli Hisarı, Fatih Sultan Mehmet’in emriyle inşa edilmiş önemli bir tarihi yapıdır. İstanbul'un fethi hazırlıkları kapsamında, Boğaziçi’ni kontrol altına almak amacıyla yapılması emredilen hisar, aynı yıl içerisinde tamamlanmıştır ve Sultan II. Mehmet’in İstanbul’u fethetme planlarının önemli bir parçası olarak kabul edilmektedir.
Rumeli Hisarı aslında, üç büyük kuleden oluşmaktadır ve bunları birleştiren surlarla çevrilidir. Kuleler, Saruca Paşa, Zağanos Paşa ve Halil Paşa isimli üç farklı Osmanlı paşası tarafından yaptırılmıştır. Saruca Paşa Kulesi, denizden bakıldığında sağ tarafta yer alır ve inşaatına Saruca Paşa nezaret etmiştir. Zağanos Paşa Kulesi ise sol tarafta bulunur ve Zağanos Paşa tarafından yaptırılmıştır. Kıyıya yakın olan kule ise Halil Paşa tarafından inşa edilmiştir ve bu kuleler bu paşaların isimleri ile anılır.
Rumeli hisarı mimarı kimdir sorusuna cevap verecek olursak ise, Rumeli Hisarı’nın mimarı ise Mimar Muslihiddin’dir. Muslihiddin Ağa olarak da bilinen bu önemli kişi hisarın planlarını hazırlamıştır ve Osmanlı Devletinin en önemli mimarlarından kabul edilir.
Boğaziçi’nin en dar noktasında yer alması ve boğazı kontrol ederek düşman gemilerinin geçişini engelleme amacıyla yapılmış olmasından dolayı Rumeli Hisarının diğer adı Boğazkesen Hisarı’dır.
Rumeli Hisarı Ne Zaman Açık?
Rumeli Hisarı ne zaman yapıldı sorusuna ilişkin merak edilen birkaç nokta var ki o da hisarı yakından görmek isteyenlerin sıklıkla arattığı bir noktadır.
Tarihi önemi büyük olan Rumeli Hisarı ayrıca binlerce tarih meraklısının da uğrak noktası olmuştur. Yapımında 300 usta, 800 işçi, 200 arabacı, kayıkçılar ve nakliyecilerin çalıştığı bilinen Rumeli Hisarı, İstanbul Boğaz’ın en dar noktasına, Anadolu Hisarı’nın tam karşısına yapılmıştır.
Bu stratejik konum, Boğaz’dan geçen gemilerin kontrol altına alınması ve İstanbul’un fetih planlarının bir parçası olarak seçilmiştir. Günümüzde ise Rumeli Hisarı, müze olarak kullanılmaktadır. Rumeli Hisarı bahçesinde, gülleler, tarihi toplar ve Haliç’i kapattığı söylenen zincirin bir parçası gibi çeşitli eserler sergilenmektedir.
Rumeli Hisarını ziyaret etmek isteyenler ise Pazartesi günleri hariç her gün sabah saat 09:00 ve akşam saat 19:00 arasında müzeyi ziyaret edebilmektedir. Fakat gişeler saat 18:00’de kapanmaktadır.
Sıkça Sorulan Sorular
Rumeli Hisarı ne zaman yapıldı ile ilgili diğer merak edilenler aşağıdaki gibidir:
Rumeli Hisarı Hangi Padişah Döneminde Yapılmıştır?
İstanbul Boğazında yer alan Rumeli Hisarı, Fatih Sultan Mehmet (II. Mehmet) zamanında yapılmıştır.
Rumeli Hisarı Kaç Günde Yapıldı?
30 dönümlük bir alana yapılan Rumeli Hisarı 15 Nisan 1452 tarihinde yapılmaya başlanmış ve 31 Ağustos 1452 tarihinde ise yapımı son bulmuştur. Buna göre Rumeli Hisarı yapımı yaklaşık 90 gün sürmüştür.
Rumeli Hisarı Neden Yapıldı?
Rumeli Hisarı, Fatih Sultan Mehmet tarafından İstanbul’un fethi öncesinde, Boğaz’ı kontrol altına almak amacıyla inşa edilmiş ve o dönem İstanbul’un fethi için hayati önem taşımıştır. Ayrıca, Karadeniz’den gelebilecek yardımları keserek Bizans’ı yalnız bırakmak ve İstanbul’u denizden gelebilecek saldırılara karşı korumak ana amaçtır. Fetih sonrasında ise hem askeri hem de idari amaçlarla kullanılmıştır.
Rumeli Hisarı Cami Ne Zaman Yapıldı?
Rumeli Hisarı’nın içinde yer alan cami, hisarın inşası sırasında, yani 1452 yılında yapılmıştır. Sultan II. Mehmet tarafından inşa ettirilen cami, hisarın merkezinde yer almaktadır.