DÜNYA

Rus savaş uçakları İdlib'de 27 noktayı vurdu

Rus savaş uçakları, son 3 gün içerisinde Suriye'nin kuzeybatısındaki İdlib iline yoğun hava saldırıları düzenledi.

Abone Ol

Yaklaşık 3 aylık bir aranın ardından, Rusya 14-16 Ekim tarihlerinde İdlib Bölgesi'nde 27 noktayı hedef aldı. Uçak Gözlemevi yetkililerinden alınan bilgiye göre, bu saldırılarda İdlib'in Besnkul, Cuzef, Kibeyne Tepeleri, Betinte, Şeyh Bahir, Ruveyse, Kafriden, Aynl el-Zarka, Kerkur, Arapsaid ve Bara bölgelerinde rejim karşıtı silahlı grup Heyet Tahrir Şam'a (HTŞ) ait 26 nokta vuruldu. Aynl el-Zarka köyündeki bir elektrik dağıtım merkezi de Rus uçakları tarafından hedef alındı.

Bu hava saldırıları, Suriye ordusunun Halep'in batısındaki Etarib ilçesi ve İdlib'in güneyindeki Maarbellit köylerine düzenlediği saldırılarla aynı döneme denk geldi. 

İdlib'deki Durum

2017'de Türkiye, Rusya ve İran arasında Astana görüşmelerinde, Suriye'de yönetim kontrolü dışında kalan bölgelerde 4 "gerginliği azaltma bölgesi" oluşturulması kararlaştırılmıştı. Ancak Şam yönetimi, İran destekli milisler ve Rusya'nın saldırıları sonucunda bu dört bölgeden üçü ele geçirilmiş, Suriye ordusu İdlib'e yönelmişti.

Eylül 2018'de Türkiye ve Rusya arasında ateşkesi güçlendirmek amacıyla ek bir mutabakat yapılmış olsa da Mayıs 2019'da saldırılar yeniden başladı. 5 Mart 2020'de Türkiye ile Rusya arasında sağlanan yeni mutabakatla büyük ölçüde bir ateşkes sağlanmıştı.

2017-2020 yılları arasında, Suriye bordusu ve Rusya'nın saldırılarından kaçan yaklaşık 2 milyon kişi, Türkiye sınırına yakın bölgelere göç etmek zorunda kaldı.