DÜNYA

Rusya: Bu dönemde nükleer silahların azaltılmasıyla ilgili müzakereler imkansız

Kremlin Sözcüsü Dmitriy Peskov, başkent Moskova'da gazetecilerin gündemdeki konularla ilgili sorularını yanıtladı.

Abone Ol

Kremlin Sözcüsü Dmitriy Peskov, mevcut koşullar altında nükleer silahların azaltılması konusunda müzakerelerin yapılmasının mümkün olmadığını belirterek, güvenlik meselelerinin mevcut duruma göre bütünsel olarak ele alınması gerektiğini söyledi.

Moskova'da gazetecilerin sorularını yanıtlayan Peskov, ABD Başkanı Joe Biden'ın nükleer silahların azaltılması için Rusya, Çin ve Kuzey Kore ile koşulsuz müzakerelere hazır oldukları yönündeki açıklamasına değindi. Peskov, "ABD, İngiltere ve Fransa gibi nükleer güçlerin doğrudan veya dolaylı olarak Rusya'ya karşı yürütülen savaşa dahil olduğu bir dönemde bu tür müzakereler imkansızdır. Rusya, bu müzakerelerin önemli olduğunu düşünüyor ancak mevcut güvenlik durumuna uygun şekilde ele alınmaları gerekiyor." dedi.

Bununla birlikte Peskov, ABD ile uzay alanında iş birliğinin sürdüğünü belirtti.

NATO'nun Askeri Genişlemesi

NATO'nun Rusya sınırlarına doğru askeri altyapısını güçlendirmesiyle ilgili soruları yanıtlayan Peskov, Rusya'nın kendi güvenliğini sağlamak için gerekli kapasiteye sahip olduğunu vurguladı. Peskov, "Rusya, NATO'ya karşı askeri altyapısını ilerletmemiştir. Tam tersine NATO, genişleme adımlarıyla askeri altyapısını Rusya sınırlarına yaklaştırıyor. Kimin kime tehdit oluşturduğu ortadadır." dedi ve NATO’nun yıllık "Steadfast Noon" nükleer tatbikatlarının Ukrayna'daki savaş ortamında gerginliği artırdığını ekledi.

Moldova ile İlgili İddialara Yanıt

Peskov, Moldova'da yapılacak cumhurbaşkanlığı seçimi öncesi Rusya’nın müdahale ettiği iddialarını reddederek, "Bu suçlamaları tamamen reddediyoruz. Rusya, başka ülkelerin iç işlerine karışmamaktadır." ifadelerini kullandı. Ayrıca, Moldova'da Rusya ile iyi ilişkiler kurmayı isteyen birçok vatandaş ve siyasi partinin baskı altında olduğunu belirtti.