DÜNYA

Rusya'dan Batı'ya: Ukrayna'ya batılı füzelerle saldırı izni verilirse yanıt vereceğiz

Kremlin Sözcüsü Dmitriy Peskov, Ukrayna'ya Rus topraklarına Batı'nın uzun menzilli silahlarla saldırmasına izin verilmesi durumunda Rusya'nın karşılık vereceğini açıkladı.

Abone Ol

Moskova’da gazetecilerin sorularını yanıtlayan Peskov, ABD'nin Ukrayna'ya Rus topraklarına saldırması için uzun menzilli silahlar sağlaması olasılığına dair değerlendirmelerde bulundu. Peskov, "Büyük ihtimalle bu yönde kararlar alınmış durumda. Medya organları şu anda bu kararı resmileştirmek amacıyla bir bilgilendirme kampanyası yürütüyor." şeklinde konuştu.

Rusya'nın Yanıtı Ne Olacak?

Peskov, Rusya'nın bu duruma nasıl tepki vereceği sorusuna, "Gerekli yanıt verilecek. Ukrayna’daki özel askeri operasyon zaten bu tür eylemlere bir yanıt niteliğindedir. Batı'nın aldığı ve Ukrayna'ya dayattığı bu tür kararlar, özel askeri operasyonun gerekliliğini ve bunun alternatifi olmadığını göstermektedir." yanıtını verdi.

ABD ve Avrupa'ya Eleştiri

ABD ve Avrupa ülkelerinin Ukrayna'daki duruma doğrudan müdahil olduklarını belirten Peskov, ABD'nin Ukrayna üzerinden Rusya ile savaşmayı bırakması gerektiğini söyledi. "Bu tür bir yaklaşımdan vazgeçilmesi meseleyi çözebilir." dedi.

Ayrıca, ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken’ın İran’ın Ukrayna’da kullanılmak üzere Rusya’ya balistik füze sağlayacağı yönündeki açıklamasını "asılsız" olarak nitelendirdi.

ABD'deki Seçimler ve Rusya Karşıtlığı

ABD'deki yaklaşan başkanlık seçimleri ile ilgili konuşan Peskov, başkan adayları Donald Trump ve Kamala Harris'in televizyon münazaralarında Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in ismini kullanmalarına dikkat çekti. "ABD’deki adaylar, hangi partiden olursa olsun ülkemize yönelik olumsuz bir tutum sergiliyor. Putin’in ismi ABD’deki iç siyasi mücadelede kullanılan bir araç haline gelmiş durumda. Bundan hoşlanmıyoruz." dedi.

Putin'in Türkiye Ziyareti ve BRICS Zirvesi

Peskov, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in Türkiye’ye yapacağı uzun zamandır beklenen ziyarete ilişkin soruya da yanıt verdi. Ziyaretin hazırlıklarının sürdüğünü belirten Peskov, Putin ile Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın ekim ayında Tataristan’ın başkenti Kazan’da düzenlenecek BRICS Zirvesi’nde görüşmeyi planladıklarını ifade etti.