Haber: Sabri Kırdar

Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçilerinin “Vergide Adalet İstiyoruz” eylemleri 34. Haftasında da devam ediyor. Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikası (SES) Antalya Şubesi Eş Başkanı Dr. Kaan Taşer konuya dair Karşıyaka Aile Sağlığı Merkezinde açıklamalarda bulundu.  

Antalya Vergide Adalet Eylemi-2

Dr. Kaan Taşer Bugün 30 Ekim 2024 Çarşamba. 34 haftadır vergide adalet talebimiz için ses çıkarmaya devam ediyoruz. Sadece vergide adalet için değil sağlıkta çeteleşmeye, ticarileşmeye, sağlık çalışanına durmak bilmeyen şiddete ve bunu besleyen aile hekimliğinde eziyet yönetmeliği gibi baskıcı mevzuat ve uygulamalara karşı mücadele ediyoruz dedi.

Yarın 2025 yılı bütçe teklifi TBMM’de görüşülmeye başlanılacağını belirten Dr. Kaan Taşer açıklamasının devamında şunları belirtti;

Ekonomist Prof. Dr. Aziz Çelik 2025 yılı bütçe teklifi için yayınladığı makalesinde: ‘Bütçe teklifine göre vergi gelirleri artışı beklentisi % 46,5 olacağı öngörülürken, düşük harcama ifadeleriyle % 46 büyüyen toplam kamu personelinin bütçedeki payı % 29,7’den %26,5’a düşürülecek.’ İfadesiyle ücretli kesimin daha fazla gelir kaybına uğraması kaçınılmaz olacağı anlaşılıyor.

Çelik aynı makalede vergi adaletsizliği ile ilgili yorumunda ise: ’Vergi gelirlerinin bileşimine bakıldığında mal ve hizmet üzerinden alınan vergilerin giderek artarak toplam vergi gelirlerinin yüzde 70’ine yaklaştığı görülmektedir. Ülkemizde kurumlar vergisi gelirinin toplam vergi gelirleri içindeki payı yüzde 14-15 civarında, mülkiyet ve servet üzerindeki alınan vergilerin oranı ise toplam vergi gelirleri içinde yüzde 1 civarındadır. Türkiye’de en zengin yüzde 1’lik kesimin toplam servet içindeki payı %35-40 aralığındadır.’ Vergide ve gelirde adaletsizliğin yakıcılığına dikkat çekmiş, önümüzdeki yıl ücretli kesimin dehada fakirleşeceği öngörüsünde bulunmuştur.

IMF in asgari ücret artışı için ‘öngörülen enflasyona göre asgari ücreti artırın’ önerisine karşılık 118 iktisatçının yaptığı ortak açıklamada:

‘Dar gelirli vatandaşların ve asgari ücretle çalışanların ekonomik olarak daha kırılgan hale geldiği ve yaşam standartlarını ciddi ölçüde düştüğü belirtilerek, Temmuz’da asgari ücret artışından kaçınılması ve 2025'te öngörülen artışın gerçekleşen enflasyon yerine yüzde 25'lik beklenen enflasyon oranı baz alınarak belirlenmesi planının kaygı verici olduğu, asgari ücretlilerin alım gücünün korunmasının sosyal devletin bir gerekliliği olduğu’ uyarısı önemlidir ve dikkate alınmalıdır.

Eziyet yönetmeliğine karşı tüm çalışanlar ve örgütler ortak mücadele etmeye kararlı

Dr. Kaan Taşer 29 Ekim günü Resmi Gazetede yayınlanarak yürürlüğe giren Aile Hekimliği Sözleşme ve Ödeme Yönetmeliğine de değinerek yönetmeliğe karşı mücadele çağrısı yaptı.

Dr Kaan Taşer Aile hekimliği eziyet yönetmeliği çalışanların ve bağlı oldukları tüm örgütlerin karşı duruşuna rağmen dün gece ansızın yayınlandı.

Yönetmeliğin iptali için mücadele etmeye devam edeceğiz.

Aile hekimliği eziyet yönetmeliğinin iptali için,

Şiddetin bitmesi için,

Halkımızın canı ve sağlığı için,

Çalışanların vergide ve gelirde adalet talebi için,  mesleğimize ve emeğimize sahip çıkmak için mücadele etmeye çağırıyoruz dedi.

Sağlıkta çeteleri besleyen sağlık sistemi son bulmalıdır!

Özel hastanelerde yaşanan bebek ölümlerine Yeni Doğan Çetesine de değinen Dr. Kaan Taşer şunları ifade etti; Son olarak sağlık alanında cirit atan çetelerin maddi menfaat için halkın sağlık hakkını, yaşam hakkını hiçe sayarak yaptıkları kötülüklerin hesabını sormaya, bu olayların takipçisi olmaya bu kötülerin unutturulmasına izin vermeyeceğiz. Bu çetelerin yaşam bulduğu sağlığın kar alanına dönüştürüldüğü sağlık sisteminin son bulması için mücadele edip, halkın sağlık ve yaşam hakkını ödünsüz savunacağız. Mesleğimize, mesleki değerlerimize, halkın sağlığı için verdiğimiz emeğe ve bu olaylarda mağdur olan toplam 3128 arkadaşlarımıza sahip çıkmaya devam edeceğiz.   

Sendikalar vergide adalet için somut taleplerini açıklıyorlar:

 Türk-İş Konfederasyonu, vergi konusundaki çözüm önerilerini içeren raporunda: "Talebimiz, vergi tarifesinin yeniden değerleme oranında güncellenmesidir. Bundan sonrası için de tarifenin her yıl yeniden değerleme oranında arttırılmasıdır. Yeniden değerleme oranı ile vergi dilimleri arttırılsa dahi birinci dilimin, asgari ücretin 14 katından; ikinci dilimin, asgari ücretin 24 katından; üçüncü dilimin, asgari ücretin 53 katından, dördüncü dilimin ise asgari ücretin 250 katından az olmaması sağlanmalıdır." Değerlendirmeleri ve taleplerini kamuoyu ile paylaşarak TBMM’nin yeni bütçe döneminde emekçi kesimlerden gelen vergide somut talepler önemsenmelidir.

Vergide adalet talebimiz %15:

%35 vergi kesintisini kabul etmiyoruz. Adaletsiz vergi uygulamasına karşı her ay sabit kalmak koşuluyla en fazla %15 vergi talebimizi yarın TBMM de başlayacak bütçe görüşmelerinde dikkate alınmasını istiyoruz.

Aile hekimliği çalışanları ve tüm sağlık çalışanları olarak 34 haftadır sürdürdüğümüz “Vergide Adalet İstiyoruz” eylemlerimizi taleplerimiz karşılanana dek her Çarşamba sürdüreceğiz.

Gelirde ve vergide adalet sağlanması, toplumun sağlık ve yaşam hakkı, sağlık çalışanlarının hakları, sağlıkta çetelere ve baskıcı mevzuatlara karşı söz söylemeye mücadele etmeye devam edeceğiz.