Sel Yayıncılık’ta 2019 yılından bu yana gündemde olan “sahte bandrol” skandalı mahkeme kararıyla kesinleşti. Sel Yayıncılık’ın sahibi İrfan Sancı, tiyatrocu-yazar Zeynep Kaçar’ın açtığı davada, 10 ay hapis ve 4 gün karşılığı adli para cezasına çarptırıldı. İstanbul 2. Fikri ve Sınai Haklar Ceza Mahkemesi, bu cezayı 5 yıl süreyle erteledi.

Sel Yayıncılık’taki sahte bandrol vakası, bir çalışanın bu konudaki yazışmaları sızdırması ile açığa çıkmış, özellikle yazar Ferit Edgü’yle ilgili kısmı kamuoyuna yansımıştı. 2019 yılı Mart ayında yaşanan bu olayın ardından pek çok yazar gibi Zeynep Kaçar da yayınevinden ayrıldı. Kaçar, 2018’de basılan ve üst üste yeni baskılar yapan romanı “Kabuk” ile ilgili olarak harekete geçti. Tavsiye üzerine piyasadaki kitaplarının bandrollerini kontrol eden ve farklı kitaplara ait bandrollerin kendi kitaplarında kullanıldığı tespit eden Zeynep Kaçar, 5 adet sahte bandrollü kitapla savcılığa suç duyurusunda bulundu. Kaçar, ayrıca Türkiye Yayıncılar Birliği’ne de şikayette bulundu ve adına bandrol alışlarını durdurdu. Adına alınan pek çok bandrolün de telifinin ödenmediğin fark ettiğini aktaran Zeynep Kaçar, resmileşmiş alacaklarını tahsil etti, kalan bandrolleri imha ettirdi ve hukuki süreç başlattı.

MAHKEME SUÇLU BULDU, SIRADA TAZMİNAT DAVASI VAR

sel yayincilik 2Zeynep Kaçar’ın 2019 Nisan ayında yaptığı suç duyurusunun ardından İstanbul 2. Fikri ve Sınai Haklar Ceza Mahkemesi’nde dava açıldı ve bu dava geçtiğimiz günlerde sonuçlandı. Mahkeme kararında, Zeynep Kaçar'ın Sel Yayıncılık ile bir sözleşme imzaladığı, bu sözleşme uyarınca kitapların basıldığı belirtilerek, "bilirkişi rapornunu hukuki ve ilmi verilere uygun oldğu, sanığın savunmasının hayatın olağan akışına uygun olmadığı, usulsüz kullanılan bandrollerin kitapların basımını gerçekleştirne Yaylacık Matbaacılık şirketine teslim edildiğine dair bir belgenin sunulmadığı, bandorlleri usulsüz kullanılan kitapların 'Kabuk' adlı eserle aynı tarihlerde basılmadığı" vurgulandı. Mahkeme, bu hüküm uyarınca, Sel Yayıncılık sahibi İrfan Sancı'ya 5846 sayılı kanunun 5728 sayılı yasa ile değişik 81/4 maddesi uyarınca 1 yıl hapis ve 5 gün adli para cezası verdi. Daha sonra bu cezayı 10 ay hapis ve 4 gün karşılığı adli para cezasına çevirerek, hapis cezasını 5 yıl süreyle erteledi.

Yazar Zeynep Kaçar, o dönem yazarlar arasında birlik olmadığı için davayı tek başına açtığını belirterek, mahkemede “diğer yazarların tazminat davası açmayı tercih ettiğinin söylendiğini” aktardı. Zeynep Kaçar, şimdi bu davadaki sonucun ardından tazminat davası açmaya hazırlanıyor.

İRFAN SANCI NE DEMİŞTİ?

Sel Yayıncılık’ın sahibi İrfan Sancı, 2019 yılında Ferit Edgü ile ilgili iddiaların ayyuka çıkması üzerine bir açıklama yapmış, “Ferit Edgü'ye gerçek anlamda rezil olduğumuz, toparlamaya çalıştıkça batırdığımız, sonunda da nasıl ve niçin olduğunu kendisine açıklamak zorunda kaldığımız bir süreç yaşadık. Hak kayıplarını giderdik” demişti. Sancı, “Ben hem değerli bir yazarımızı, hem de dostumu kaybetmenin üzüntüsünü yaşadım, yaşıyorum. Bu badrol meselesini, kimden ve neden kaynaklandığına dair detayları paylaşamayacağım ama Ferit Edgü bütün bunlardan haberdardır, hak kayıpları giderilmiştir” iddiasında bulunmuştu.

Ferit Edgü ise bu ifadeleri yalanlayarak “İrfan Sancı’nın iddia ettiği gibi aramızda hiçbir açık görüşme olmamış, kezâ hiçbir uzlaşma gündeme gelmemiştir. Telif haklarındaki kayıtlar karşılanmadığı gibi böyle bir öneri de almış değilim. Bugüne değin, yayınevine bir zarar vermemek için suskunluğumu titizlikle korudum. Bugün, İrfan Sancı’nın açıklamalarında adımın geçmesi üzerine, konuya açıklık getirmek için suskunluğumu bozmak gerekliliğini duydum. Gelişmekte olan Türk yayıncılığında entelektüel ahlaka sığmayan davranışların ortaya çıkmasından son derece üzgünüm. Böyle biline” demişti.