2024 Avrupa Futbol Şampiyonası'nın heyecanı yarın başlayacak. Açılış maçında ev sahibi Almanya, İskoçya ile karşılaşacak. Saat 22'de başlayacak karşılaşma, TRT 1'den naklen yayımlanacak.

TURNUVA ÖNCESİ SÜREÇTE NELER YAŞANDI?

Ev sahibi Almanya, eleme oynamadan gruplara katıldı. Julian Nagelsmann'ın ekibi, 2024 yılında 4 hazırlık maçı yaptı. Fransa, Hollanda ve Yunanistan'ı yenen Almanya, Ukrayna ile berabere kaldı.

Almanya ile İskoçya daha önce büyük turnuvalarda 2 kez karşılaştı. Panzerler her iki mücadeleyi de kazandı. Avrupa Şampiyonasına 14'üncü kez katılan Panzerler, 3 kez şampiyonluk sevinci yaşadı ve İspanya ile birlikte bu alanda zirvede yer aldı.

Euro 2024 başlıyor: "İşte, turnuvada en çok merak edilenler, anımsananlar ve unutulanlar..." Euro 2024 başlıyor: "İşte, turnuvada en çok merak edilenler, anımsananlar ve unutulanlar..."

İskoçya ise turnuvaya sürprizle başlamayı hedefliyor. Dördüncü kez Avrupa Şampiyonası'nda mücadele edecek mavi beyazlılar, elemelerde İspanya, Norveç, Gürcistan ve Güney Kıbrıs ile mücadele etti. A Grubunda 5 galibiyet, 2 beraberlik 1 mağlubiyetle 17 puan toplayan Steve Clarke'ın ekibi, İspanya'nın ardından ikinci oldu ve Avrupa Futbol Şampiyonası biletini cebine koydu. 

ALMANLAR 2'NCİ KEZ EV SAHİBİ OLDU

EURO 2024'e ev sahipliği yapacak Almanya, şampiyonayı 2. kez düzenleyecek.

İlk kez 1988'de Avrupa Şampiyonası'nı düzenleyen Almanya, 36 yıl sonra tekrar bu organizasyonun ev sahibi konumunda.

Fransa'nın 3, İtalya'nın 2 kez ev sahipliği yaptığı organizasyon, İspanya, Belçika, Yugoslavya, Almanya, İsveç, İngiltere ve Portekiz'de birer kez düzenlendi. Ayrıca 2000 Avrupa Şampiyonası Hollanda-Belçika, 2008 Avrupa Şampiyonası Avusturya-İsviçre ve 2012 Avrupa Şampiyonası Polonya-Ukrayna ortaklığında gerçekleştirildi. 2020 Avrupa Futbol Şampiyonası ise 11 ülke (Almanya, Azerbaycan, Danimarka, Hollanda, İngiltere, İskoçya, İspanya, İtalya, Macaristan, Romanya ve Rusya) ev sahipliğinde düzenlendi.

Turnuva, pandemi nedeniyle 2021 yılında gerçekleştirilebildi.

Almanya Kadrosu

ÜÇ KEZ ŞAMPİYONLUK YAŞAYAN ALMANYA NELER YAPABİLİR?

Almanya üst düzey turnuvalarda aldığı başarılı sonuçlarla dikkat çekerken, son dönemde bunun tersi bir süreci yaşamaya başladı. Futbolseverler tarafından "turnuva takımı" olarak gösterilen Alman Milli Futbol Takımı, Eski Bayern Münish çalıştırıcısı Julian Nagelsmann liderliğinde turnuvaya hazırlandı. 

Son olarak Emre Can'ın kadroya dahil edildiği Almanya'nın eski günlerinden uzak olduğu açık olsa da "turnuva takımı" olma özelliği ve ev sahibi oluşu Almanya'yı "favoriler" arasına yerleştiriyor. 

Avrupa Futbol Şampiyonası'nda en çok hangi ülkeler mutlu sona ulaştı? Avrupa Futbol Şampiyonası'nda en çok hangi ülkeler mutlu sona ulaştı?

ALMANYA VE İSKOÇYA KADROLARI...

İskoçya EURO 2024 kadrosu

Kaleci: Zander Clark, Angus Gunn, Liam Kelly

Defans: Liam Cooper, Grant Hanley, Jack Hendry, Scott McKenna, Ross McCrorie, Ryan Porteous, Anthony Ralston, Andy Robertson, Greg Taylor, Kieran Tierney

Orta saha: Stuart Armstrong, Ryan Christie, Billy Gilmour, Ryan Jack, John McGinn, Callum McGregor, Kenny McLean, Scott McTominay

Forvet: Che Adams, Tommy Conway, James Forrest, Lewis Morgan, Lawrence Shankland

Almanya'nın EURO 2024 kadrosu ise şu şekilde:

Kaleciler: Oliver Baumann, Manuel Neuer, Marc-André ter Stegen

Defans: Waldemar Anton, Benjamin Henrichs, Joshua Kimmich, Robin Koch, Maximilian Mittelstadt, David Raum, Antonio Rüdiger, Nico Schlotterbeck, Jonathan Tah

Orta Saha: Robert Andrich, Chris Führich, Pascal Gros, İlkay Gündoğan, Toni Kroos, Jamal Musiala, Aleksandar Pavlovic, Leroy Sane , Florian Wirtz

Forvet: Maximilian Beier, Niclas Füllkrug, Kai Havertz, Thomas Müller, Deniz Undav