Tolga Şardan’ın tutuklanması, Dinçer Gökçe’nin gözaltına alınıp bırakılması, Cengiz Erdinç’in gözaltına alınması, Birgün gazetesinden Uğur Koç, İsmail Arı ve Uğur Şahin ile Bianet editörü Evrim Kepenek’e soruşturma açılması…

Gazetecilerin üzerindeki baskı ve sansürü gözler önüne seren tüm bu gelişmeler sadece son 24 saatte yaşandı. Hepsinin gerekçesi ise aynı oldu: "Halkı yanıltıcı bilgiyi alenen yayma" 

Evrensel'den Meltem Akyol, söz konusu gerekçeyi Türkiye Gazeteciler Sendikası (TGS) Avukatı Ülkü Şahin'e sordu. Ülkü Şahin, daha önce en az 33 gazeteciye aynı suçlama ile soruşturma açıldığını 4 gazetecinin tutuklandığını söyledi. Bilişim Hukukçusu Gökhan Ahi ise suçlamaya konu olan TCK 217/A maddesinin adeta bir ‘İsviçre çakısı’ işlevi gördüğünü söyledi.

İÇERİKLER FARKLI OLSA DA SUÇLAMA HEP AYNI 

T24 Yazarı Tolga Şardan, “MİT’in Cumhurbaşkanlığı’na sunduğu ‘yargı raporu’nda neler var?” başlıklı bir yazı kalem aldı. Yazıya dair Şardan gözaltına alınana kadar herhangi bir açıklama ya da yalanlama yapılmadı. Şardan gözaltına alınınca (1 Kasım 2023) Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanlığı, Tolga Şardan’ın yazısının dezenformasyon içerdiğini belirterek, MİT’in böyle bir raporunun olmadığını açıkladı.

Tolga Şardan ile aynı gün Gazeteci Dinçer Gökçe de gözaltına alındı. Suçlama yine “Halkı yanıltıcı bilgiyi alenen yayma” oldu. Gökçe’nin 26 Ekim’de halktv.com.tr’de yayımlanan “Çete lideri olmakla suçlanan Turhan Döner ve Emirhan Döner’e tahliye kararı” başlıklı haber suçlamaya gerekçe olarak gösterildi. Gökçe, “Basın Özgürlüğü ve Millî Güvenlik Kapsamında Sınırları” ve “Sosyal Medya ve Basın Hukuku” isimli kitapları okuyarak özetini çıkarması şartıyla adli kontrol kararı ile serbest bırakıldı.

Dün ise (2 Kasım 2023) Birgün’den üç gazeteciye aynı suçlama ile soruşturma açıldığını öğrendik. 28 Aralık 2022’de Birgün Muhabiri İsmail Arı imzasıyla ‘AKP’linin eşinden milyarlık vurgun!’ başlığıyla ve 6 Ocak 2023’te BirGün Haber Müdürü Uğur Şahin imzasıyla ‘Erdoğanlar’ı üzecek karar: Yağmaya fren’ başlığıyla haberler yayımlandı. Haberlerden sonra Pasifik İnşaat’ın sahibi Fatih Erdoğan’ın şikayeti ile Arı ve Şahin’in yanı sıra birgun.net Yayın Koordinatörü Uğur Koç hakkında soruşturma başlatıldı.

Aynı gerekçe ile yıllardır çeteleşme üzerine çalışan Gazeteci Cengiz Erdinç de evinden gözaltına alındı. Erdinç’in, cep telefonu ve bilgisayarına el konuldu. bianet editörü Evrim Kepenek ise Maraş depremleri nedeniyle ifadeye çağrıldı.